Грешка при замерване на FG

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Грешка при замерване на FG

Мнениеот Dr1nata » 27 Мар 2015, 19:16

Онзи ден при бутилирането на един опит за бохемски пилс пропуснах за замеря FG преди да сипя захарния сироп за газировката :angry-screaming: Усетих си пропуска при пълненето на 3-4та бутилка и тогава замерих 3*P. Меря с този захаромер от магазина. На 13 литра сложих по 7гр. захар (91гр.) разтворени в 180-200мл. вода.

Въпросът ми е: колко би могло да промени показанията за крайната плътност добавеното количество захар и колко да сметна за вярно за да ми излезе сметката за ABV-то? Началната ми плътност е 13*P
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Грешка при замерване на FG

Мнениеот victoryvt » 28 Мар 2015, 11:47

Пуста математика, никой не я обича :)
Имал си 13л. бира с плътност около 1.008 - което си е почти 1:1 литри към килограми.
Добавил си 91 гр. захар и 200гр. вода - общо 291 гр.
13+0.291=13.291кг. общо
Измерил си 3%
0.03*13.291=0.399гр. остатъчни захари (грубо казано заради алкохола, но няма да усложняваме нещата)
От тях ако махнем 91гр. захар за газировка - остават 308 гр. захари в младата бира след края на ферментацията.
0.308/13=0.024 или 2.4%
Това ти е ФГ-то 2.4%
Сметката за алкохола обаче трябва да включва и захарта за газировка, но там е ясно - всичко става на алкохол.
Ето и сметката :
(13-2.4)*0.52=5.5% алкохол без захарта за газировка
От нея имаш още 0.007*0.54=0.4% още
Или общо 5.5+0.4=5.9% алкохол (доста е , но не го мисли :) )

Съвсем си в границите на нормалното за лагерна ферментация - от 13 до 2.4 !
Затова и лагерите не се правят с много висок екстракт, защото ще станат с много алкохол после (лагерните дрожди свалят крайния екстракт много повече)
Е, има и силно алкохолни лагерни стилове, но пилзена не е от тях.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешка при замерване на FG

Мнениеот Dr1nata » 28 Мар 2015, 11:57

Благодаря много за подробното обяснение!
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron