Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот Prophy » 09 Ное 2014, 22:55

Здравейте,

от скоро се захванах с пивоварство, досега правих експерименти с наличните ми тенджери (като краен резултат около 3 л. бира).

Започнах да събирам оборудването за по-голямо количество бира. Мислех да купя казан от неръждаема стомана, но те са тесни и високи и ще имам проблем, понеже аспираторът е монтиран ниско, няма да имам достатъчен достъп за разбъркване при варене. Намерих стара емайлирана тенджера която би ми свършила работа. След като я почистих се оказа че има малки наранявания и наченки на ръжда по дъното.

Изображение
Изображение
Изображение

Само това са проблемните места. Бях чел че когато е наранен емайлът не трябва да се ползва, но искам да попитам дали тези наранявания биха били проблем?

Вторият ми въпрос е, при положение че повърхноста за изпаряване на тази тенджера е по-голяма и се очаква да се изпари повече течност, трябва ли да направя някаква корекция при количеството вода (при майшването и промиването)?

И последният ми въпрос, смятам да правя около 20-30 л. бира и по време на ферментация ферменторът ще бъде в малък апартамент, имайки предвид че започва зимата и продължително време на денонощие няма да се проветрява, възможно ли е концентрацията на CO2 да стигне количество което да е вредно? Доколкото знам единственият признак при натравяне с CO2 е че на човек му се спи (което не помага много :) ).

Благодаря предварително.
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот victoryvt » 10 Ное 2014, 11:09

Отзад напред :

Количеството ЦО2 което ще се получи в продължение на няколко дена ферментация на 20л. бирена мъст се изчислява много лесно :
20л. на 12% Плато = 20*0.12=2.4кг. захари - от тях 80% да са ферментируеми - 1.9кг. - това нещо дава грубо 1кг. ЦО2 за цялото време на ферментацията.
А колко ЦО2 издишва един човек може да се намери из справочниците.
Според мен този 1 кг. ЦО2 в стая с поне 25 кубика въздух не са нищо значително.

По принцип - старите пивовари и винари някога са влизали в избите със запалена свещ. Движейки я надолу до пода са проверявали много просто наличието на опасно ниво ЦО2 - на някаква височина свещта започва да гасне.
Първите усетили наличието на опасни нива ЦО2 са домашните животни - котки, кучета. Започнат ли да си вдигат нагоре главата да дишат, значи долу ниско няма кислород (въглеродният двуокис е по-тежък от въздуха).

Относно емайлираните съдове - дори и лошата и евтина неръждавейка е по-добро решение от повреден емайлиран съд. Под емайла се намира черно желязо, все едно да вариш в ръждясало тенеке.
Има временно решение - почистване до блясък на издраните места и калайдисване с чист калай (а не оловно-калаен припой).
Моят предишен голям казан беше така - но вече служи само за кашон.
Това което е на снимките не е сувсем нарушен емайл, тъй че може да се ползва, просто е изтънял, но явно под него има ръжда.
Обаче още първото загаряне ще бъде фатално. Емайлът се отлепя и от там насетне ....

Широки съдове изпаряват много и затова се налага да се съкрати времето за варене или да се увеличи хидромодула при озахаряване и прецеждане.
Но това не може да е безкрайно - първо при озахаряването прекаленото разводняване на кашата води до по-бавно озахаряване (ензимите се разреждат) и освен това оптималното пеха бяга към по-алкани нива (което пак пречи на озахаряването).
Промиването с повече вода пак вреди, тъй като към края на процеса започва да вади непривични горчиви танини от люспите. И отново разваля баланса на пеха-то.
Според немския автор Хер Кунце :) промиването трябва да се прави докато потече течност с екстракт 2% за 11-12%-ни бири, след което процеът се прекратява.
Разбира се ако установиш че прекалено ти се сгъстява бирата в казана - лесно се добавя вода, но поне 15-20 мин. трябва да поври, а не да се разрежда след края на варката.
Друго решение е е да се намали силата на котлона и да се сложи капак, леко отворен, така че пак някаква част да се изпарява. На затворен капак не става - няма да може да се освободиш от ДМС и други вредни съставки.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот Prophy » 25 Ное 2014, 00:12

Здравейте,

не съм сигурен дали трябва да продължа темата или да отворя нова, затова се извинявам предварително.

Вчера сварих по-нормано количесто бира (~20 л.) и съответно последваха проблеми. Притесненията които имах и за които питах тук, за сега, са неоснователни. Организацията ми се оказа лоша, но си взех бележка за следващият път.

Сега по същество :)
Реших да направя Brown Porter по тази рецепта:
http://www.beersmith.com/Recipes2/recipe_111.htm

До края на промиването всичко беше наред. Заради лошото планиране късно започнах са пресипвам и загрявам течноста, в резултат на това чаках около 2 часа да заври, което така и не стана. Тенджерата се загряваше от 2 котлона едновременно на максимум и мислех че ще са достатърни, но стигнах +95°С, нямаше и признаци на завиране. В крайна сметка реших да сложа първата доза хмел и да продължа по план. За следващият път ще се подсигуря и с бързовар. Знам че някои използват някакъв материал за изолация на стените, някой знае ли какво се ползва?
Охлаждането мина добре.

Докато прехвърлях във ферментора (PET кег 30 л.) измерих захарност 15-16% по Brix (естествено не си записах) което ме учуди при положение че очаквах ~12, а количеството течност беше колкото очакваното. Това дали ще е проблем при ферментацията? Имам впредвид че до колкото знам в края на ферментацията се очаква ~3-4% захарност, а според този калкулатор:
http://www.brewersfriend.com/brix-converter/
бирата ще е с 8-9 алкохол (в което няма лошо :)), но не знам дали дрождите които ползвам (Nottingham Ale) ще издържат при такава алкохолност.
Също така в края на ферментацията ако измеря по-висока захарност мога/трябва ли да добавя още дрожди или мога да бутилирам без да добавям или с по-малко захар?

Източих всичко, без утайката с тънък маркуч във ферментора. Мисля че се е смесило с доста кислород, но не се запени което мисля че е свързано със следващият проблем. Насипах дрождите (не съм рехидратирал) и се разляха на повърхността, но след известно време видях че започват да потъват. След ~2 часа имаше наченки на ферментация и се успокоих. Сутринта беше по-сериозна и до преди малко се е засилила още (има пяна но не знам колко висока), но все още не излизат мехурчета от клапана. За по-сигурно преди малко насипах малко дрожди и ми се стори долу-горе добро положението. Видим достъп имам само от горе, за изолация съм увил кега в найлон (от пукащият) и сенник за кола (които е от същият найлон, но лъскав :)) Температурата в помещението е 15-16 °С, надявам се ниската температура да забавя ферментацията :). Има ли нещо което мога да направя ако утре не се е усилила ферментацията? Да наръся още дрожди, да загрея с топла вода около кега или нещо друго.

Благодаря предварително, дано се получи нещо :roll:
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот victoryvt » 25 Ное 2014, 11:10

Стига ръси дрожди.
Количеството дрожди се определя в началото и след това не се добавят, освен ако няма някакъв проблем.
При 15-16% начална и крайна около 3-4 ще имаш 6.5% алкохол.
Нотингама на 15 градуса са пушка, не се бой. И на алкохол държат.
Просто чакане му е майката.
Виж си уплътнението на клапана ако толкова държиш да ти "запее" :)
Само че незавирането ще е проблем после, най-вероятно ще предизвика по-бързо вкисване.
Ще се наложи да я пиеш бързо :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот daniel.trifonov » 25 Ное 2014, 11:27

За изолация на стените на казана, може да се ползва опаковъчно балончено фолио, подложка за ламиниран паркет или дори твоя сенник за колата.
Пробвал съм със стиропор на тънки листи, но предполагам че той се разпада химически при подобна температура и започва да мирише много неприятно - като на напикано.
Най-добре е да се ползва черната изолация за водопроводни тръби "K-flex" и подобни. Продава се и на листи в специализираните магазини, но е доста по-скъпа от другите материали.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот victoryvt » 25 Ное 2014, 11:32

За по-големи казани - минерална вата + някаква друга външна финишна покривка - примерно сенниците.
А най-добре тънка ламарина.
Минералната вата е много добър изолатор, негорима е, не се разтапя, не мирише, но боцка при допир с ръце. Затова трябва да е завита, а и да не влизат парчета от нея в съда при по-висок алкохолен градус на пивоваря :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот Prophy » 17 Дек 2014, 21:48

Това е резултатът от тази тема:
Изображение

Не е отлежала достатъчно, но трябваше да проверя на къде е. Между Коледа и Нова година трябва да е супер, каквато беше и целта :)

Благодаря на всички за помоща!
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот nikolay.illov » 17 Дек 2014, 22:29

Колега изглежда супер. Аз имам завряни едни 5 бутилки в мазата, таман по нова година ще са на два месеца. При теб пяната би трябвало да придобие по-апетитен вид до тогава.
Имам един въпрос. За колко време ти изферментираха нотингамците на тази температура, която си споменал?

Наздраве :)
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Потенциални проблеми (казан, изпаряване при варене, CO2)

Мнениеот Prophy » 17 Дек 2014, 23:12

Приключи за седмица. Реално ферментацията я следих само визуално, защото така и не "запя" (100% от уплътнението, но не исках да вкарвам допълнително кислород)

Не знам дали това че увих ферментора има значение, но освен за изолация исках и да не влиза светлина (затова ползвах и сенника). Също така температурата която съм дал е вечер и сутрин, по време на ферментацията времето беше хубаво и през деня може да е била по-висока.

Рефрактометъра не показа 3-4, а 6 или 8, но бях решил да бутилирами и... продължих. Не знам дали е било точно, но следващият път ще правя и контролно мерене със захаромер (преди и след ферментацията), докато разбера какво става и къде бъркам.

И едно допълнение. Лятото когато правих проби с малко количество (3л. бира) ферментацията приключваше за 4-5 дни, но след това ферментора (бутилка от минерална вода) го слагах в хладилника и след 2 дни бутилирах. Само последният път след месец и половина се усети леееко вкисване, но това също беше част от тестовете :)
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron