Въпросите на един начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот ameba13 » 19 Ное 2013, 22:48

докато чакаш един месец бирата да се подобри може да свариш още една за по-сигурно в случай, че подобрение не се наблюдава.

:)
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 20 Ное 2013, 15:43

ameba13 написа:докато чакаш един месец бирата да се подобри може да свариш още една за по-сигурно в случай, че подобрение не се наблюдава.

:)

Днес преди обяд направих една поръчка... живот и здраве а дано утре stout да напрая ( и да стане!! ) :)
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот daniel.trifonov » 20 Ное 2013, 16:14

Разпечатай си няколко копия от този лист: checklist.
Ще си спестиш доста главоболия, ако проверяваш по него, преди да почнеш нова варка. :D
Пък тази объркана може и да стане по-блага, като отлежи месец. Остави бутилките в мазето и ги забрави за месец, два... три. Щом не е вкиснала, ще се изпие. ;-)

Успешна варка!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот gombo » 12 Май 2015, 14:17

Здравейте колеги пивовари ,смятам да направя бира от 15 кг малц според рецептата 1:3 1:4
Та въпросът ми е - колко грама хмел на шишарки трябва да сложа за горчивина /купуван е от билкова аптека/
Ароматен хмел няма да ползвам - защото бирата ще отлежава в бурета.

Благодаря предварително.
gombo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Май 2015, 17:34

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот victoryvt » 12 Май 2015, 17:14

Питай в аптеката какъв сорт е хмела и евентуално може да ровнеш в нета да разбереш за този сорт какви са типичните стойности на алфа горчивините.
От там насетне като ги знаеш (и предположиш че хмелът не е окислен :) - щото в аптеката едва ли са го държали вакуумиран и в хладилник) можеш да си сметнеш грамовете на литър чрез някой IBU калкулатор (brewersfriend.com) така че да ти пасне на стила, който се опитваш да направиш.
Ако хмелът ти е с алфа киселини 10% и не си фен на много горчивите бири - сложи 1-2 гр. на литър пивна мъст. Ако искаш по-горчива - 3 гр. / литър.
Ако е с алфа 5% - удвои дозата.
Ако е с алфа под 3% - учетвори и т.н.
Аз съм много скептичен за хмел от аптека в бира.

А за буретата... дълга и широка. Ако не си правил досега бира, по-добре недей се мъчи с бурета.
По-скоро си я бутилирай в обикновени бутилки и я газирай с по 7гр./литър захар.

И не е тук мястото на поста.
Тук трябва да е само за проблеми, които вече са се случили.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот cervesa » 12 Май 2015, 21:35

@ gombo,"Клега"За да се получи добра матурация в буретата е необходимо да се изплакнат преди това с престояло прясно мляко за да могат ф=да се засеят Lactobacilus pedicocus.И да се изферментират всички захари.
И внимавай в рецептата 1:3 1:4 да :angry-screaming: :angry-screaming: не се получи системата 4:4:3 :angry-screaming:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта