Мой вариант на Triple C

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Мой вариант на Triple C

Мнениеот Dejmos » 11 Дек 2015, 21:30

Похвалих тази бира в темата "Какво опитваме" и казах, че искам да я копирам.
Мисля, че се доближих много. Това е рецептата ми:
Изображение

Някои забележки и пояснения.
1. Ароматът е много близък до оригинала. Вкусът на хмела е по-слаб. Ароматните дози трябва да се завишат, като Сентениъл да е повече от Цитра. Сухото охмеляване може да си остане.
2. Използвах софийска вода. Както знаете, е много мека. Според някои колеги, за по-силен аромат трябва малко по-твърда вода, с повече калциеви йони.
3. Врялата вода за втория и третия страйк не беше достатъчна да вдигне температурата до търсената стойност. Или калкулаторът бърка, или температурните ми загуби са по-големи от очакваното.
4. Бирата много се хареса на всички опитали я. Дори с по-слаб аромат от оригинала. Завишавайте ароматната доза, само ако държите на много наситен аромат.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 620
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Мой вариант на Triple C

Мнениеот Martin » 11 Дек 2015, 22:12

За водата би ти помогнал малко гипс. На моите 20л варки на IPA, 3гр гипс на цялата варка прави доста разлика при хмела.
Иначе това ще е страхотна бира. Не съм я пил, а за копие като гледам ще удря по бюджета с тези хмелове...
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Мой вариант на Triple C

Мнениеот Dejmos » 12 Дек 2015, 23:55

Да, с тези хмелове не можем да я наречем бюджетна рецепта..., но оригиналът е към 4лв за половин литър (или пък беше 330мл?)

Какъв гипс се ползва? Обикновен строителен, или има някакъв за хранителни цели?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 620
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Мой вариант на Triple C

Мнениеот Martin » 14 Дек 2015, 11:46

Чист гипс CaSO4. Да не е някоя шпакловка със разни добавки, ами чист гипс.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Мой вариант на Triple C

Мнениеот vsd » 15 Дек 2015, 21:25

Продават гипс, или по-точно калциев сулфат във фирми за лабораторни уреди и реактиви. Най-добре да си вземете такъв, чистотата е гарантирана.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 227
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Мой вариант на Triple C

Мнениеот knasfas » 28 Дек 2015, 02:00

Бирата я намерих за около 4.20лв за бутилка 330 милилитра. Днес купих по една за мен и брат ми и дадох на цялата къща да опитат. Не я бях опитвал преди това, но на мен много ми хареса вкуса и аромата й. С удоволствие бих опитал да сваря нещо подобно и най-вероятно ще опитам тази рецепта :D
Иначе в оригинала аромата на моменти е толкова силен, че малко бие и на радлерите и подобните неща излезли на скоро на нашият пазар. Едва ли ще се хареса на всички, но на мен много ми допадна и с удоволствие бих опитал : ;)
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31


Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта