Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот victoryvt » 15 Фев 2014, 12:19

Бутилирането се проведе снощи - 14.02.2013 :)
Ако тия господа и дами, не излъчат репортажа, ще я прекръстя на Валентино-зарезански червен ейл :)

Крайната плътност леко ме изненада - 2.8%
Но цитрата кърти мивки !
Страхотен аромат.
Не се забелязват странични миризми и/или дефекти.
Цветът е поотслабнал, но все пак е в червено-кафявата гама.

Използвах за газировката 70гр. сух малцов екстракт (който пристигна същия ден) разтворен в около 200мл. вода.
Като захарният сироп мина през микровълновата за около 5 мин. на средна мощност (и въпреки това изкипя).
Източих бирата с маркуч в една кофа и там смесих с малцовия екстракт , даже ръснах и малко пресни дрожди (около 1 гр. за 10-те литра в кофата)
Докато се занимавах с миене и дезинфекция на 20-те бутилки както и с други дела - мина около час и вече имаше пяна по повърхността на кофата.
Капачките накиснах в разтвор от дезинфектанта Окорон.

Бутилирах точно 19 бутилки от 500мл.

Та , защо малцов екстракт, а не проста захар ?
Ми ... що не.
Първо - малцовият екстракт е много по-лесно усвоим от дрождите , защото има и минерали (а те в младата бира вече са изчерпани).
Освен това той си е и точно бирена мъст, само че вакуумно изсушена. Няма да загубя от вкус.
Добавянето на свежи дрожди може и да не е задължително, но е желателно, за щамове които флокулират силно и се утаяват като лепкава утайка.
Например с S04 бутилковата газировка върви много бавно и трудно именно защото те за няколко дена падат долу и залепват, после при бутилирането няма достатъчно живи и деятелни клетки за да изядат захарите особено пък при повишено налягане в бутилката.
Възможно е и да се добавят за бутилките други дрожди , а не тези които са провели главната ферментация.
Даже има специални щамове за бутилкова и бъчвова доферментация.
Та с всички тези мерки исках да си подсигуря стабилна и сигурна бутилкова газировка.

И не на последно място - хилави дрожди в бутилките = почти сигурни проблеми после :
1. Лошо миризми
2. Недогазирана бира.
3. Газировка с диви дрожди и бактерии. Което е пак лоши миризми + гашинг.

Въобще, бутилковата доферментация си е един сложен процес и изисква сериозно отношение, ако искаме и сериозни резултати.
Малко малцов екстракт, както и 1гр. дрожди няма да ни съборят финансово, но ще дадат сигурен качествен краен резултат.
И не забравяйте стерилността , дезинфекцията и кислорода ! Кислорода е враг номер 1 на бирата.
Него го търсим само един път - аерирането преди ферментацията. После - никаквъв кислород, никакво преливане от високо, запенване, друсане и т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот ivan.karr » 16 Фев 2014, 22:16

Супер! Доколкото разбирам ще спреш със захарта...
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот victoryvt » 17 Фев 2014, 10:13

Ми като съм заредил с почти 30 кг. екстракт, за какво ми е захар ? :lol:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот ameba13 » 17 Фев 2014, 17:13

а за който няма екстракт, спокойно може да използва глюкоза на прах.
Може и течна, но е по-трудно да се определи точното количество.
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот cervesa » 17 Фев 2014, 19:38

Тъй като Иван Карагьозов е ,професионалист-пивовар,искам да му задам един въпрос ,отговорът на който да развие във форума,а именно: Нека да ни развие каква е разликата между трапезна захар(рафинирана и кафява),глюкоза(декстроза) и сух малцов екстракт?Имам впредвид,в каква степен и по различен начин и действат при карбонизацията,респ.ферментацията,и как се отразяват на вкуса ,ако са добавени по време на ферментацията?
Ще е полезно за всички във форума.

Благодаря му предварително!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот brokenerror » 23 Мар 2014, 19:06

Следващата ми бира такава ще е... Влюбих се в тоя червен цвят, малца вече пристигна.. Благодарности на Виктор!
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот rajev » 29 Юни 2014, 14:10

Здравейте хора ,аз вече моето ирландско червено го направих даже днес го ботилирах ама искам да питам как да му сметна ко,лко му е алкохола.

4 килограма малц.
12.5 брикс преди ферментацията.
край на ферментазията -падна до 4%
20.5 литра чиста бира аиде сега помагаите
ферментация точно 7 дни
малц/вода 1/7 наздраве
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот cervesa » 29 Юни 2014, 14:37

Ей,rajev,пак ще се навикваме-алкохола е равен на началната плътност минус крайната ,умножено по 0,52.В твоя случай:12,5Брикс-4.0 Брикс=8.5
8,5Х0.52=4.42% алкохол по обем.
Айе ,Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот rajev » 29 Юни 2014, 18:49

Благодаря Cervesa сега е научих формулата чесно казано от скоро имам хидромер (аз си му викам захаромер) и за пръв път проследявам нещата какво трябва да са П.П. още ровя из нета да ти преведа ника ама неуспявам срещнах го в един чуцд саит ама за сега освен от испанското-- бира-- друго не ми идва на ум
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот cervesa » 29 Юни 2014, 19:53

cervesa ,е от испанското cerveza,но също такa и от Saccharomyces cerevisiae.A какво е това-оставям те да се поровиш още :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта