Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот damyan_rm » 02 Фев 2015, 14:41

В началото и аз си 'играх' с тобички за хмела, но от един момент натам почнах да слагам гранулите направо в тенджерата - и без това, за да не се 'мина' нещо :-) , прецеждам всичко през тензуха накрая. Разликата, като разход на хмел е горе-долу към 1/3 - т.е. преди слагах по 18-20г на 5-6л варка - сега 'минавам' с 10-12г на 7-8л варка - като на горчивина го докарвам горе-долу същото. Казвам 1/3та щото в началото докато ползвах торбичките хмела беше със 7-8%, а последните пъти ползвах такъв с на 11% - та сметката колкото и да ми е крива е "там някъде"... Правих експерименти да го варя като чай отделно в мъст и после да прецеждам, оставял съм торбичките да 'къкрят' докато охлаждам, варих и с "тесни торбички", и с "по-свободни" - общо взето ефект някакъв винаги има - но за мен си реших, че занимавката - особенно при по-големи варки, не оправдава загубеното време с тези заигравки ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот Yaskata » 12 Фев 2015, 14:27

Викторе като пишеш "плавно вдигане до 67 гр." какво се има предвид? Колко време горе долу се смята за плавно вдигане?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот cervesa » 12 Фев 2015, 15:39

1*C/min
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот Yaskata » 13 Фев 2015, 07:05

хе хе, значи съм доста плавен :D
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот delf » 28 Фев 2015, 09:04

Айде и аз се пробвах:
пейл ейл светъл малц-2кг.
карапилс-0.3 кг.
караарома-0.2 кг.
Вода за озахаряване- 8 литра.
За промиване- 10л.
Размесване на 68 градуса пауза 50м. после 10м. на 72 градуса, положителна йодна проба, 78 градуса и старт на промиването.
хмел нъгет- 15гр. 75м.
каскейд- 15гр. 60м.
цитра- 15гр. 20м.
Охлаждане и заквасяне с дрожди нотингам....ииии греда!
Бяха ми останали малко на дъното на шишенцето и предварително ги стартирах в малко подсладена вода. Уж се раздвижиха, но 24 часа след заквасването взеха да дават признаци на присъствие. Не толкова бурно колкото предпредишния път, но дигнаха пяна.
Днес отивам да видя какво е станало и дали ще се пие бира! :D


След проверка всичко е ок!
Било е хлабаво уплътнението на клапана.
Бутилирах 11 литра бира, с осезаем вкус на цитра. Сега остава най трудното....чакането!
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот delf » 09 Мар 2015, 20:29

Днес решх да пробвам от въпросната бира - цвят супер, газировка на ниво, но има по остър и горчив вкус. Даже на мен ми бие леко на ацетон, което ми се случва за първи път :angry-screaming:
Нооо show must go on..
Мисля си че може би дрождите се раздвижиха по късно или всякаква друга причина за скапване, но нямам представа.
Така или иначе бутилирах и следващата си варка с амбър ейл, тъй че продължаваме напред! :D
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот victoryvt » 10 Мар 2015, 09:44

Ако не се изчисти сам мириса на ацетон (лакочистител) - значи имаш диви дрожди.
След по-дълго отлежаване ще се подобри, но може и да не изчезне.
Не ги бързай да ги слагаш на студено, да може дрождите да преобразуват каквото могат.
Причината според мен е в малкото количество здрави клетки, защото си започнал с останали в шишето дрожди, които кой знае дали са били в кондиция, още повече дали са имали достатъчно здрави клетки.
Можеше да постъпиш по следния начин :
1. Вадиш малко от готовата мъст (1/10) и в нея пускаш малкото останали дрожди.
2. Чакаш да се развият - часове, ден ако трябва.
3. Доливаш още 1/5 и чакаш пак да се развият.
4. С получената култура заквасваш останалите 7/10 бирена мъст.

Тоя номер минава ако е студено, но лятото тая мъст няма да те чака и ще започне сама да ферментира с диви дрожди от въздуха и резултата ще е още по-ацетонен, пластмасов и кисел.

Тъй че - дрожди, стартер и всичко е ок.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот delf » 10 Мар 2015, 10:11

Каквото и да стане, ще ми е за урок!
Ще оставя бутилките да престоят известно време. Пък и това е повод за по продължително отлежаване, което пък няма начин иначе да се случи. :shifty: Ако не се оправи бирата, в канала и това е.
Дрождите наистина бяха малко и уж се бяха раздвижили, но съм сгрешил.
Ще компенсирам загубата с нова варка и всичко ще е ок! :D
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот petiomalchev » 23 Яну 2017, 09:21

Стара тема ама ми се стори непълна :D
Няма го видеото, взех че го намерих линк
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Предишна

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron