90л. амбър ейл по технология BIAB

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот ivan.karr » 03 Юли 2013, 14:43

Тези двете бутилки по 2л. можеш да ги оставиш повечко време ;)
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 03 Юли 2013, 15:02

Ако намекваш за конкурса - за него ще подготвя други - 3 бр. стъклени, с подходящо количество захар за газировка, а може и да е декстроза или малцов екстракт.
Да са ни излагами прид чуждинцити.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот ivan.karr » 03 Юли 2013, 15:18

За излагане и дума да няма, ама имах в предвид че за седмица няма да се газират.
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот mirix » 03 Юли 2013, 15:44

със сиропчето на 4 ден е готова :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 840
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 11 Юли 2013, 16:59

Айде на "американката" - точена от кега с принудителна газировка - 2 дена на 4-5 атмосфери CO2

Изображение
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот ivan.karr » 12 Юли 2013, 14:39

ма много голяма !!! :shock:
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 15 Юли 2013, 10:43

ivan.karr написа:ма много голяма !!! :shock:


Е то и аз не съм малък ...
(Сега добре ли е ?)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 19 Авг 2013, 09:43

Последна версия, която се очертава да е най-добра :
110л. като 100 е главната, а 10 е стартерът за заквасване, който съм подготвил от предишния ден чрез миниварка в кухнята - съдържа озахарен, прецеден, варен 1 час и филтриран малцов екстракт от 1.5кг. пейл ейл малц с плътност 10.5% Плато, дрожди SAFALE US05 - 7-8гр.

1. Пейл ейл малц Вайерман - 15кг.
2. Карапилс Вайерман 1.5кг.
3. Мюних Вайерман 1кг.
4. Пушен малц Вайерман 0.5кг.
5. Хмел Цитра - 100гр. и малко Каскейд стар, който внесох още при прецеждането, но едва ли нещо е повлиял.

Процедура:
Загряване на 65л. вода на 70гр., смесване с малца и пауза на 65гр. 30 мин. (+ 20ml. млечна киселина)
Плавно загряване до 72гр. в продължение на още 30 мин.
Пауза на 72 гр. 10 мин.
Плавно загряване до 78гр. и подготовка на още 70л. вода.
Промиване и едновременно сгряване на основното количество.
Варене в два казана - 100 и 40 л.

Хмелов график :
1. 60гр. Цитра за 90 мин.
2. 20гр. Цитра за последните 30 мин.
3. 20 гр. Цитра за последните 15 мин.

Карагенан една лъжица за двата казана.

Охлаждане 1 час. до 20гр.

Филтриране през двоен тензух.
Заквасване с целия стартер.

Резултат - 110л. американски пейл ейл с начална плътност 12.5% Плато. Очаквана крайна плътност - 2% Плато, очакван алкохол - 10.5*0.54= 5.67% ABV.
В началото пеха - 5.5, в края ще го търсим да е около 4.5 и малко отдолу.

Ефективност на процеса:
Общо малц - 19.5кг.
От него изваден екстракт - 110*0.125=13.75 кг.
13.75/19.5=0.71
или 71% екстрактивност !
При теоретична за този малц около 80 - се получава brewhouse efficiency 71/80=88.9%

Обаче ако се вземат пред вид точните стойности на екстракта от различните видове малц - се ползва този калкулатор :
http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/

brewhouse-efficiency.jpg


Айде, който желае да ми изчисли ИБУ-то като ползва калкулатор от същия сайт. (много полезен сайт - запомнете го.)
Черпя от тази същата като стане еднократно колкото може да изпие позналият :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Авг 2013, 15:52

IBU-то ти е към 31 или малко повече, заради Каскейда (ако изобщо е пуснал нещо).
Не е лошо да се популяризира http://brewersfriend.com
IBU.png
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 21 Авг 2013, 16:40

Печелиш !
Ама наградата е "франко В.Търново" :)
Не ми се праща бира по куриер, че ще вземат да ме помислят за терорист.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron