Страница 8 от 9

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 10:01
от st_jivko
Ами наздраве тогава.Опа.Още е 9:00AM.

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 19:04
от knasfas
Здравейте, околооо 48 часа след засяването плътността е свалена до около 8*P. Следващото замерване ще е след 2 дни и предполагам, че малко след това ще трябва да се бутилира, а за тази цел трябват да си намерим достатъчно бутилкии :D

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 11:49
от Martin
За стаута е добре да поседи и да се подсуши. Остави го поне 10 дена преди да го бутилираш.

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 14:35
от knasfas
Ба*и мамата. Ти сега ме хвърли в друг филм :D Имаш предвид да го преместя в друг съд и да си седи там 10тина дена, нали така? Това по какъв начин ще му се отрази и какво точно означава "подсушава" в случая?

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 15:01
от Martin
Не, не мести. Няма нужда от друг съд. Просто го остави да си доизферментира в този за 10ина дена и бутилирай (10 дена от заквасването не от днес). Имам предвид максимално да му падне захарността.

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2016, 11:48
от knasfas
Aха, разбрах те. Като гледам наистина ще му трябва повечко време. От начална плътност около 16*П, 7 дни по-късно го е докарало до около 6,5*П. Ще видим до къде ще го докараме следващите дни :)

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2016, 12:35
от knasfas
Здравейте, чаках, чаках, ама няма да го чакам повече :D Вкарал съм ферментаторите на топличко, в хола, въпреки това обаче последните 2/3 дни плътността не мърда. Закова на 6*П и това си е. В такъв случай ни очаква миене на бутилки, добавяне на 6г. захар на литър и бутилиране :dance:

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 20:18
от knasfas
Здравейте отново,
12 дни след бутилирането и 10 часа престой в хладилника пивото изглежда така.
22.jpg

11.jpg

На седмият ден газировката никаква я нямаше. Още не мога да разбера от къде беше проблемът, дали за това, че засях 19 литра само с 11гр дрожди или за това, че стана малко по-хладно(16-17гр.) или за това, че ферментацията я чаках около 12 дни не знам. В крайна сметка разбрах, че не обичам ниско газирани бири. Иначе самият вкус на бирата ми допада, приятно горчива е, с приятен вкус на кафе, никакъв карамел и слаба газировка. Наистина прави пяна, но при отпиване ми е слабо газирана.
Поздрави

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 23:21
от svetlo
Пробвай с една бутилка поне 2 дни в хладилника. Аз в понеделник сутрин сложих две от последната варка и вечерта си отворих първата. В дневника писах: "добър вкус, но слаба газировка". Току що си отворих втората. Сега газировката ми е идеална. И се сетих, че някъде тук беше писано, че трябва време на ниска температура, за да се разтвори въглеродния двуокис в течността, а не да замине при отварянето на бутилката. Наздраве! :)

Re: Stout

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2016, 10:03
от victoryvt
И да , и не ...
Количеството въглероден двуокис в бутилката е в пряка зависимост от количеството захари, които са вложени за газирането (предполагаме че няма проблеми с изяждането им)
5гр./литър кристална захар - слаба газировка като за ейлове.
7гр./литър - добра газировка, става и за лагери
8,9,10 гр. - силна газировка, граничеща с прегазиране - да се ползва само за пенливи лагери и вайцен (за вайцена - 8гр.)

Ако е вложен малцов екстракт трябва да се завиши количеството. Ако малцовия екстракт е течен (80%) - трябва да се завиши още повече.

А студът в хладилника и времето за отлежаване влияят само на текстурата на пяната (заради по-доброто разтваряне на ЦО2) - пяната е с по-фини малки балончета, а иначе недоотлежалата бира е с балони като от препарат за чинии - големи и бързо падащи.
т.е. ако бирата не е добре газирана и месеци да стои в хладилника - пак ще си е недогазирана, но ще й се подобри визуално пяната.
И още нещо - температурата на поднасяне (наливане в чашата) също влияе на пяната - по-висока темп. = по-голяма пяна , но и по-бързо спадане.