Страница 2 от 3

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 10:53
от koftyto
Здравейте,
Решил съм да варя RHOMBUS BELGIAN BLOND.

Pilsner 87%
Melanoidin 2,10%
Carapils 10,90%

Challenger - 9gr.
St. Golding - 12gr.
Halertau tradition - 10gr.

Yeast - Lellmand abbaye

Питането ми е проблем ли ще е ако оставя бирата във ферментатора 8 дена (Събота варя следващата Неделя да бутилирам)?
И по принцип колко време е прието бирата да стои за да се газира след бутилиране преди да я охладите?

Благодаря предварително!
Cheers!

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 16:58
от KpaTyH
Не е проблем да стои 8 дена във ферментатора, газирай 1 седмица и хладилник

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 18:52
от koftyto
Супер! Много благодаря!

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2018, 16:59
от LivingInChaos
Принципно и две седмици не е проблем да стои над маята. Стига естествено да не е много топло!
Въпреки че много бира сме изпили всички на една седмица, ако не е вайс или ИПА те съветвам
поне две! Амин! /цял месец мене ако питаш е хубаво да отлежи така да се отпусне/

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 13 Авг 2018, 10:04
от MadButcher
Ако се довериш на горното мнение и държиш бири по месец с маята те очаква бира със силен мирис на мая, ще започне и да газира още във ферментатора. Ферментацията се следи не с дни, а със захаромер или с каквото там мериш и на всяка мая, температура и начална плътност на бирата, протича различно във времето. По две седмици съм държал лагери, но на 10С и там ферментацията протича по-бавно. Даже и тях откалявам след 10ти, 12ден, но според показанията на рефрактомера. Редно да се откали във втори съд най-късно след 10 ден и то пак зависи началната плътност, дрожди, начина на озахарявани и стила, който гониш. В него се слагат и сухите хмелове и квото там ще слагаш и пак според мен макс 7-10дни и трябва да се бутилира, иначе започват други процеси.

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 15 Авг 2018, 17:04
от dr_slavov
Ако ферментатора е отворен, бирата няма как да се газира в него.

Не знам кой, къде го прочете това нещо (или си го съчини ) и започна да се препредава от пост на пост и вече се приема като някакъв постулат. На дрождите нищо им няма след 10-я ден! И след 15-я нищо им няма. Особено при лагерите които ферментират при ниска Т. Вкуса на мая идва от съвсем други неща. Не от стоене на бирата върху дрождите. Замислете се, че бутилираната бира с вторична ферментация е с дрожди. Някой от тях имат срок на годност по 3-4 години. Освен това съхраняваме дрожди в хладилник по няколко месеца (години). Не се чак толкова крехки, и не започва автолизата толкова лесно и бързо.

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2018, 08:21
от LivingInChaos
Мислех и аз да го напиша, но се отказах някъде при газировката. Откаляването е хубаво нещо, но не абсолютно задължително. В света на начинаещия пивовар е дори вредно /прехвърлянето води до внасяне на зарази, оксидация и т.н при не добра подготовка/.
При мене се заседяват поне две седмици и това не им е проблем. Проблем са ми други техношогични неща като липса на контрол на температурата.

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2018, 14:50
от MadButcher
Аз споделям от опит. Освен да чета правя постоянно бира и се уча и от собствените си грешки, не виждам какъв е проблема да ги споделям. Благодарение на продължителен престой върху дрождите прегазирах един лагер. Беше газирал още във ферментатора и освен, че му сложих мъст за газировка добавих и малко дрожди, ей така - защото някъде пишело за лагерите, че газирали после трудно, без да се замислям върху процесите, които са протекли в моето пиво. Ако някой практикува с отворен ферментатор, тогава е ясно, че няма как да газира в него. Не виждам обаче никакъв резон да държиш някаква бира с 11-12Р начален екстракт повече от 14 дни върху дрождите, ако е протекла нормално ферментация. Не виждам и защо трябва да се плашат и наченаищите с прехвърлянето във втори ферменататор? Или имаш добра хигиена и дезинфекция, или нямаш (или като мене те мързи да откаляваш). Същото важи и за бутилиране и кегиране. И там ли е страшно? Сакън, като излезе бирата от ферменатора и вече е нападната от бактерии и зарази! И естествено причините за миризма на мая в бирата не се свеждат само до престоя и върху нея.

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2018, 16:44
от KpaTyH
Добре де, след като има воден клапан..пак не трябва да се газира. Предпочитам да не откалявам, виждам повече минуси и рискове....накрая бирата е същата

Re: Колко време ферментира

МнениеПубликувано на: 17 Авг 2018, 19:36
от dr_slavov
MadButcher написа: не виждам какъв е проблема да ги споделям. Благодарение на продължителен престой върху дрождите прегазирах един лагер.
Няма проблем. Нали затова е форума. Но трябва да се пишат проверени и верни неща. А не просто, защото такова е нашето усещане за нещо което се е случило. Тук четат и хора които за първи път се сблъскват с процеса на пивоварене и не трябва да им пълним главите с глупости които след това да започват да преповтарят като теореми. Пак ще го кажа, няма как лагер да се прегазира от стоене върху дрождите. Особено при отворен ферментатор. Случило се е нещо друго. Лагерувала ли е бирата? Ако е ДА при колко градуса? Отчиташ ли факта, че при ниска Т количеството на разтворения СО2 е различно? При 2 градуса е почти два пъти по-голямо отколкото при 20 градуса.
KpaTyH написа:Добре де, след като има воден клапан..пак не трябва да се газира.
С воден клапан пак е отворена ферментация. Газиране може да стане при ферментация под налягане.