Повторно използване на пивни дрожди

Модератор: Martin

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот beerlover » 03 Окт 2016, 20:26

Здравейте!От прочетеното тук е ясно,че в някои случаи дрождите могат да се използват повторно.Докопах се до кашонче Westfleteren 12.Знам,че е бира,която доферментира в бутилките.Възможно ли е да използвам дрожди от тези бутилки и ако да,как точно да стане,Тъй като естрахотна бира,и немалка част от аромата и е именно благодарение на маята.Благодаря предварително! :text-thankyoublue:
beerlover
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2016, 20:33

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот cervesa » 03 Окт 2016, 21:11

Не е зле цяло кашонче 12 ска!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ALL_ON » 03 Окт 2016, 21:12

Според мен тези дрожди в бутилката трудно ще ги спасиш. Първо - количеството им е доста малко в сравнение с тези, които има след края на ферментацията и вадим директно от ферментатора. Второ - не се знае дали въобще вече са живи (а дори и да има живи, те са много малко), защото в бутилката те вече няма какво да ядат, изпадат в летаргия и освен това им действа негативно образувания алкохол в бирата и налягането, породено от въглеродния диоксид за газировката. Все пак може да опиташ с една бутилка по следния начин - изпиваш бирата, на дъното на бутилката оставяш утайката от дрожди на стайна температура докато се позатоплят. Междувременно разтваряш малко захар или най-добре малцов екстракт във вода и сместа кипваш в микровълновата или на котлона. Охлаждаш тази течност до стайна температура и я добавяш към дрождевата утайка в бутилката (целта е температурите на утайката и добавената течност да са горе долу еднакви). Зарязваш за известно време, може и денонощие и следиш за активност, ако забележиш такава, значи все пак може да има оцелели гадове, ако ли не са вече покойници :lol: Успех!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот dr_slavov » 04 Окт 2016, 07:48

ALL_ON написа:...... им действа негативно образувания алкохол в бирата
А той при 12-та хич не е малко. ;)
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот victoryvt » 04 Окт 2016, 18:32

beerlover написа:Здравейте!От прочетеното тук е ясно,че в някои случаи дрождите могат да се използват повторно.Докопах се до кашонче Westfleteren 12.Знам,че е бира,която доферментира в бутилките.Възможно ли е да използвам дрожди от тези бутилки и ако да,как точно да стане,Тъй като естрахотна бира,и немалка част от аромата и е именно благодарение на маята.Благодаря предварително! :text-thankyoublue:


В случая става дума за "лов на дрожди" - задача с повишена трудност. Първо, дано са живи - виж дали не е пастьоризирана бирата.
Ако пише че не е - тогава вземаш утайката (може и само на една бира) и я посяваш в малко пивна мъст - може да е от твоя варка, а може и от вряла вода + малцов екстракт и след това охладена.
Ако започне ферментация - това ти е стартера, с него заквасваш своята варка копие на оригиналната бира.

Иначе темата е за повторно използване на дрожди след главната им ферментация.
Тъй че ако успееш - отвори си нова тема със заглавие "Лов на дрожди от комерсиална бира" и пиши какво и как е станало.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 05 Окт 2016, 08:35

Не е пастьоризирана тази бира, така че успех. Дано да уловиш дрождите на "набедената" за най-хубава бира в света.

Въпрос: Откъде то попадна това кашонче? Да ми попадне и на мене...
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 16 Дек 2016, 17:37

beerlover написа:Здравейте!От прочетеното тук е ясно,че в някои случаи дрождите могат да се използват повторно.Докопах се до кашонче Westfleteren 12.Знам,че е бира,която доферментира в бутилките.Възможно ли е да използвам дрожди от тези бутилки и ако да,как точно да стане,Тъй като естрахотна бира,и немалка част от аромата и е именно благодарение на маята.Благодаря предварително! :text-thankyoublue:

Лек, какво стана, успя ли да съживиш хайванчетата? :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот beerlover » 02 Яну 2017, 15:28

Благодаря на всички за отделеното внимание!Бирата не е пастьоризирана,поне доколкото може да се вярва на производителите :D .Ами не се престраших да пробвам.Вестфлетеренчето си отиде по предназначение,демек изпихме го.Колко е кашонче...И е шестичка кашончето,не са 12 бутилки.През лятото очаквам нова доставка,може би тогава ще опитам.Някакси с моя "опит" от едва десетина варки (вярно,успешни,но...) ме достраша,макар,че то това е начинът да се развиваме.Другия път ще рискувам,обещавам!И естествено ще споделя какво е станало.Наздраве на всички!!!
beerlover
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2016, 20:33

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот gorang » 07 Яну 2017, 20:40

Да използвам темата да попитам:
Утре ще варя същата бира, като тази която отново утре ще бутилирам. След бутилиране явно ще мога да ползвам утайките във ферментатора, но въпросът ми е цялото количество ли да използвам или ще е много?
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 09 Яну 2017, 10:53

gorang написа:Да използвам темата да попитам:
Утре ще варя същата бира, като тази която отново утре ще бутилирам. След бутилиране явно ще мога да ползвам утайките във ферментатора, но въпросът ми е цялото количество ли да използвам или ще е много?


Много е. Ползвай 100мл за всеки 10л нова бира (20л бира - около 200мл утайка)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron