Как варите лятото?

Модератор: Martin

Re: Как варите лятото?

Мнениеот petiomalchev » 15 Май 2018, 22:29

Целта е при не работещ вентилатор охладителите и бидона да са изолирани. Единствено като подобрение може да се постави тръба която от изхода на студения въздух да слезе до дъното на отсека с бидона. Така вентилатора ще смуче само затоплен въздух, а и изолацията между двете помещения ще се подобри. Но мисля като цяло това подобрение няма да промени кой знае колко.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 236
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 16 Май 2018, 09:01

lhristov написа:Идеята ми е ясна.
Само един въпрос, Мартин!
Не трябва ли студения въздух (стрелката долу) да влиза долу в камерата с ферментатора? Като го обтича от долу нагоре.
Знаем, загряващи се течности - от долу нагоре. Охлаждащи се...


Ако влиза долу направо се губи целия смисъл. Целта е студения въздух около охладителите да е отделно от ферментатора, и когато вентилатора се включи да вземе колкото му трябва и да изключи. При неработещ вентилатор студения въздух си седи долу.
Както каза Петьо, може би една тръба от горе до долу, но няма да има голямо значение, тъй като е затворена система, просто ще работи по-малко време вентилатора.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 16 Май 2018, 10:32

Благодаря за разясненията! Доста четох и сега с ваша помощ се впускам в този проект, който както казах няма да излезе скъпо, а явно си заслужава.
Искам да попитам само колко може да свали спрямо околната температура. В американски форум четох, че при околна в гаража - 35 градуса (някъде в пустинята), успява да поддържа 20, което чак не ми се вярва.
Другото ми питане - температурния датчик на термоконтролера в самият ферментатор ли е най-удачно да се постави? Т.е да се гони температура вътре във ферментатора и спрямо нея да се пуска и спира вентилаторчето?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 428
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 16 Май 2018, 11:28

Успях да го надраскам набързо. За да се побере 50 литровия бидон и за да успея да го направя със стандартни листа фибран 60х125см се получи нещо такова:
1.jpg

2.jpg

Има място точно за бидона, без водния клапан, но мога да ползвам и маркуч в буркан :)
Задните отвори са 22см на 10см, предполагам ще успея да сложа в двата отвора 2х0.5 литра бутилки със замразена вода.
Доколкото са ми точни сметките ще са ми необходими 4 листа фибран.
Искаше ми се след това да мога да побера и две каси, те са по 29 см височина, но не стига с 3 см и ще опитам след като го сглобя.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 428
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 16 Май 2018, 11:48

1. Охладителите са ти малки. Проекта по прицнип е за 2 бутилки по галон (~4л) и то за 20-30л ферментатор. Остави място да влизат ПОНЕ 3л бутилки от някоя бира, от време на време излизат такива бири.
2. Термо датчика отвън, и смяташ околната температура, а вътре е около 2гр повече. Инерцията на течността е голяма за да бутнеш вътре датчика. Ще се получи нещо като 3ч работа на вентилатора и после 3ч изключен. Ще има доста непостоянна температура на бирата.
3. Не се опитвай да пълниш бутилките с течност която не замръзва. Пак инерция на материяла по закона за термодинамиката. По добре лед на -5 отколкото течност на -15. Като е лед ще запазва температурата вътре на твърдият материял.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 16 Май 2018, 14:24

Благодаря за напътствията. С този фибран на пазара по-голям размер от този трудно ще докарам без да се налага да наставям. Ето го вече с 15х22,5 см отвори за бутилки и 8 см отвори за вентилатор и циркулация + калкулация за фибрана (точно 4 листа):
Прикачени файлове
4.png
3.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 428
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 16 Май 2018, 14:55

Ей тука ти трябва още един отвор за въздух
Прикачени файлове
3.jpg
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 16 Май 2018, 15:17

Има си, просто не се виждаше от тоя ъгъл:
5.jpg


Вентилатора такъв стандартен 8 см или ако е по-голям ще има по голяма ефективност? Например такъв за PC кутия, хем ще е и по тих.
И Фибран ли е най подоящия материал?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 428
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 24 Май 2018, 17:23

Готов е Son of Fermentation Chamber. Пуснах отделна тема за направата му:
viewtopic.php?f=17&t=3896
Благодаря на Мартин за идеята :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 428
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта