Стартер - колко и как

Модератор: Martin

Стартер - колко и как

Мнениеот Steelheart » 29 Апр 2017, 12:39

Здравейте колеги, след кратка пауза отново се връщам в играта този път въоръжен с автоматика и т.н. За първи път искам да направя сериозен стартер. Разполагам с магнитна бъркалка и ерленмаилерови колби. Четох, че ми трябва мъст около 9 плато. Но не ми е ясно колко голям да е стартера за 25 литров лагер на около 10 12 градуса ферментация , като използвам едно пакетче от 11гр. дрожди. Обърках се малко докато четох из гугъл. Благодаря ви предварително
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Delikatesi.es » 29 Апр 2017, 15:13

http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/
Параметрите вече си ги описал. Попълвай и ще видиш резултата.
Под калкулатора има и малко теория и линкове за още.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 42
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 29 Сеп 2017, 08:54

Малко не ми е ясен този калкулатор. И аз започвам по-големи варки и ми се иска да се справям с едно пакетче дрожди. Варките ми ще са около 40-50 литра, сега за първата ще използвам 2 пакета, но мисля да отделя мъст за следваща.
Колко мъст да отделя за стартер?
Как най-правилно да го направя - температура на мъста, добавя ли се захар и т.н.
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот dr_slavov » 29 Сеп 2017, 16:45

Steelheart за 25 литра, 1,5 литра стартер на P9-10 в 2 литра колба и на бъркалка. Аз го държа на 20 градуса. След като охладя основното количество до 20, заквасвам и плавно охлаждам до Т на ферментация за около 12-15 часа.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 417
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Ico » 26 Мар 2018, 22:53

Здравейте колеги,
При използване на 2-литров стартер, кои стойнтости на OG (плътност преди ферментация) взимате предвид, тези преди или тези след вливането на стратера?
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот 5th-hokage » 27 Мар 2018, 06:55

Не разбирам много въпроса, но аз като правя стартер преди да го влея във ферментатора изхвълям течноста над дрождите и сипвам само дрожди - другото е изядено и окислено и не го сипвам.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 340
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 27 Мар 2018, 09:19

В тази област все още има какво да уча. Разучих донякъде калкулатора и ще повторя въпроса си от по-горен пост, малко по-детайлно:
Имам 11 грама дрожди, например US-05, за които дават 6B cells/gram, което прави 66 billion cells от пакетчето.
Калкулатора в BF дава че за 40л бира на 12.5P са ми необходими 375 billion cells, при Target Pitch Rate 0,75 за нормални ейлове.
ale.jpg

На Step 1 залагам 2L пивна мъст на 12P(от предходна варка), но виждам, че има голямо значение Growth Model and Aeration, т.е. това трябва да е типа stir plate предполагам или метод? Моята е DYI с компютърен вентилатор.
Залагам първата от тях и ми дава 469 billion cells краен резултат, което надвишава таргета с близо 100 billion cells. Явно трябва да намаля бирената мъст и залагам 1.6л и получавам горе долу гонения резултат.
ale2.png


Това, което разбирам е количеството пивна мъст, която трябва да използвам, но колко време трябва да въртя на бъркалката не ми става ясно, а знам че има значение. Както споменах и по-горе - не съм сигурен дали съм избрал правилния модел (Growth Model and Aeration). Кога и как се ползват Step 2,3? Всякакви разяснения ще са ми от полза, а и като гледам не само на мен :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Martin » 27 Мар 2018, 10:23

Step 2 и 3 се използват за многостепенни стартери ако почваш с много малко дрожди ( 1 - 100 милиона). В твоя случай не е нужно.
Сложи 2л стартер за всеки случай, а въртиш на бъркалката докато привърши, обикновено за 24ч.
Не знам обаче как ще се държи със суха мая.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 952
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Ico » 27 Мар 2018, 11:31

5th-hokage написа:Не разбирам много въпроса, но аз като правя стартер преди да го влея във ферментатора изхвълям течноста над дрождите и сипвам само дрожди - другото е изядено и окислено и не го сипвам.

За съжаление не винаги има възможност за декантиране на стартера. Например при щамове които не се утаяват и не се слепват ако се опитам да декантирам, ще изхвърля три четвърти от дрождите. От друга страна като изсипя стартера OG-то ми пада от 15 на 14 Плато например. После при изчисление на карбонизацията и алкохолното съдържание се чудя, коя плътност да взема предвид. Несгодите на NEIPA-та.... :D
Последна промяна Ico на 27 Мар 2018, 11:59, променена общо 2 пъти
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот dr_slavov » 27 Мар 2018, 11:52

1. Продължителност на въртене.
Докато дрождите изчерпят захарите. След това спират да се размножават и няма смисъл. В общия случай около 36-48 часа. Може и по-кратко, но ще си постигнал да кажем 80% от максималния растеж. Всичко това зависи от началния екстракт на стартера, обема му спрямо плътността на засяване, жизнеността на дрождите.
2. Метод на аерация.
И двата са с магнитна бъркалка. Различен е начина на изчисление на намножаването на дрождите. Braukaiser е немски сайт с различни публикации на тема пивоварене. Тяхното изчисление е на база ново получени клетки на грам начален екстракт.
Метода на Chris White (създателя на White Labs) се основава на растежния фактор. Колкото повече дрожди на мл засяваш толкова по-малко пъти ще се репликират във стартера. Трябва да се отбележи, че неговите опити са правени винаги при Р9. И са коректни само при този екстракт. Аз лично залагам в калкулатора метода на White. Не мога да приема факта, че намножаването е геометрична прогресия спрямо екстракта, защото има и много други фактори. Всъщност при малки стартери цифрите са почти еднакви и при двата метода. Разликите идват при литри от 3 нагоре. Там имаме много захари и Braukaiser дава някакви невероятни цифри.
При определяне обема на стартера трябва да се търси баланс. Аз търся растежен фактор 1,8 - 2. Да, мога да постигна и 3, но количеството мъст което трябва да използвам не оправдава спестяването на 1 пакетче дрожди.
Например при стартер 1,8л и едно пакетче дрожди (100 милиарда) ще имам растежен фактор 2 и резултат 300 милиарда дрожди. Ако искам да получа още 100 милиарда трябва да вдигна стартера на 4,5 литра. Нито имам къде да го сложа, нито си струва, особено ако ползвате малцов екстракт. Затова добавям още едно пакетче дрожди.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 417
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта