Страница 1 от 1

Ирладски мъх

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2018, 11:07
от mitriohin
Здравейте,
Взех си ирладски мъх, но се чудя как да го ползвам.
До изчетенето до тук се добавя 10-15 мин преди свалянето на бирата от котлона (докато още ври)
Видях че може да се използва и при самото охлаждане.
А може ли да е внесе във ферментационния процес и как?
Благодаря!

Re: Ирладски мъх

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 09:21
от ultrashock
Ирландския мъх се слага в последните 5-10 минути от варенето и целта му е да избистри бирата, ползва се като естествен избистрител. Досега винаги така съм го ползвал и съм слагал от него около 5-10 грама в зависимост от варката. Ето тук е обяснено по-детайлно.

Re: Ирладски мъх

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 10:15
от MadButcher
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=379 ей тук е описано какво е и как действа. Способства пресичането на белтъците и отделяне на бистрата част от мътилките при преливането във ферментатора, иначе бистрим с желатин в края на ферментацията. Аз от известно време спрях ползването на мъха. Мързи ме да го слагам