Мед + кафе + сваляне на alc %

Модератор: Martin

Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот markov » 07 Фев 2017, 20:48

Здравейте колеги!

Пробвах един есперимент - с кафе и мед
Като много ми се вдигна % алкохол и реших да го смъкна. Бирата е ОК за сега, но се появиха и 2 въпроса/проблема - в случай, че някой от вас се е сбълсквал с нещо подобно.
1. Продължителна бурна ферментация
2. Свалих съдържанието на алкохола - от 7.6 на 6.5 (умишлено)
Въпросите поставям по-долу

Резюме за бирата - съставки:
- светъл и карамелен малц, като за портър/стаут (стандартни паузи и промивка)
- горчив хмел (нъгет) - сложен веднъж - 10 мин. след завиране
- няколко лъжици мед и кафе (сварени и добавени в съда за ферментация)
Преди ферментация:
Плътност - 1.070
Захар - 180 (с добавения мед)

След феремнтация
Плътност - 1.012
Захар - 35
Алкохол - 7.6%

1) Продължителна ферментация

- Обикновено без добавяне на захари ферментацията започва до 12 часа и бурната част приключва за 3 дни.
- При добавяне на сварено кафе, заедно с няколко лъжици мед, ферментацията не започна веднага, както обикновено (на 15 градуса). За това преместих ферментатора на 20 градуса и до няколко часа започна бурна ферментация. Температурата в помещението беше променлива - от около +15 до +20 градуса и ферментацията продъжи почти две седмици. Бурната част беше около 10 дни! Водния клапан постоянно бълбукаше.
Някои имал ли е сходен опит и съответно коментар/предположение, до колко е нормално:
1.1. бурната ферментация да продължи толкова дълго?
1.2. до каква степен променливата температура (редуване на +15 до +20) оказва влияние върху времто за ферментация и качеството на бирата след това?

2) Свалане на алкохолното съдържание
След приключване на ферментацията алкохолното съдържание се оказа доста високо - 7,6%. На вкус алкохола също се усещаще силно - леко като коняк. Захарността беше паднала нормално.
Иначе 7.6% ми е много и реших да пробвам да преправя на по-лек вариант. Съответно сварих още вода с малко кафе и след охлаждане добавих в общата течност. Така алкохолното съдържание падна на 6.5%. Добавих и захарта за газирвка, разбърхках, и след това напълних в бутилки и затворих.

Някои от вас занимавал ли се е с такова нещо - да сваля умишлено алколния процент и съответно ако знае:
2.1. как се отразява това на качеството (вкуса на бирата)?
2.2. как се отразява на процеса на доферментацията в бутилките?
Иначе в бутилките газировката тръгна бързо, още на първите 24 ч. на стайна температурура PVC бутилктеи се уплътниха прилично с CO2. Все още се газира и не съм я пробвал, но е станала.

Поздрави, М. :text-thankyoublue:
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот nikolay.illov » 07 Фев 2017, 21:16

Здравей.
С добавянето на вода вероятно си "оголил" бирата.
Какво означава захар 35 и захар 180?
Как измери алкохол 6.5% с пресмятане или имаш специален уред?
Едва ли през цялото време е имало бурна ферментация. По - скоро бурната е преминала за два-три дни и след това е затихвала.
Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот asenr » 09 Фев 2017, 00:04

markov написа:След приключване на ферментацията алкохолното съдържание се оказа доста високо - 7,6%. На вкус алкохола също се усещаще силно - леко като коняк.

След няколкомесечно отлежаване вкусът на алкохол омеква. Миналия септември сварих една ИПА 8.5% с идеята да я оставя да отлежава повече от година, ама всеки месец опитвам да видя как се развива и на днешната проба установих, че вече е станала много пивка :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот Martin » 09 Фев 2017, 00:23

Грешен стил за отлежаване. Ипата не търпи, избледнява и аромата. Ще имаш един слаб барли уайн или силен битер. Целия смисъл на ИПАта е да се пие свежо с аромата на хмела, иначе си е битер или пейл ейл.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 959
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот asenr » 09 Фев 2017, 23:37

Мда, и аз си го помислих, ама вече я бях сварил :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот markov » 13 Фев 2017, 19:39

nikolay.illov написа:Здравей.
С добавянето на вода вероятно си "оголил" бирата.
Какво означава захар 35 и захар 180?
Как измери алкохол 6.5% с пресмятане или имаш специален уред?
Едва ли през цялото време е имало бурна ферментация. По - скоро бурната е преминала за два-три дни и след това е затихвала.


Да, най-вероятно малко се оголила.
Иначе се поразрових и разбрах, че даже умишлено се сваля процента на алкохола след ферментацията. Така от по-малък съд (ферментатор), става по-голямо количество бира. Оголването се компенсира с добавка на допълнително количество хмел (сварен и прецеден). Предполагам промишлени пивовари спекулират по този начин - добавят етилов алкохол и есенция/екстракт/хмел за разреждане на основното количество, като в края получават повече литри бира. На някои от бирите направо се усеща, че са добавяли алкохол.

Иначе аз търсих да сваля на по-нисък % и за това разредих. Но за друг път ще знамв допълнителната вода да сваря и съответно количество хмел за плътност/аромат.

Захарта - има такава скала на уреда за измерване - плътност, захар и алкохол ( с три скали е). На мен ми служи за сравнение с другите варки, да видя в какви граници се движи остатъчната захар.

След разрезеждане новия % се измерва с изчисление. Един приятел математик ми даде формулата и си направих активна версия в Excel. Ако търся конкретен процент, мога да реша точно с колко да разредя. Или мога да видя колко вода предвиждам да сложа допълнително и какъв % ще получа.
Ако някой реши, че ще му върши работа, ще дам файла.

ферментацията си беше бурна. Предполагам заради структурата на захарите в меда. Продължи доста дълго, в сръвнение с обичайните 2-3 дни.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот Dave Lombardo » 14 Фев 2017, 12:05

Аз не разбрах какво е общото между оголеното тяло на бирата в следствие добавената вода от една страна и хмеленото чайче от друга...
И как второто компенсира първото... :cry: ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 166
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот asenr » 19 Фев 2017, 10:09

Скалата за алкохола на захаромерите с три скали не е ли само за вино? При бирата крайния екстракт варира в широки граници и трудно ще уцелиш алкохола само по началния екстракт.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот cervesa » 19 Фев 2017, 12:37

"....... Предполагам промишлени пивовари спекулират по този начин - добавят етилов алкохол и есенция/екстракт/хмел за разреждане на основното количество, като в края получават повече литри бира. На някои от бирите направо се усеща, че са добавяли алкохол. ..."

Абсолютни глупости!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Мед + кафе + сваляне на alc %

Мнениеот markov » 01 Мар 2017, 22:28

Бирата стана. Кафето се усеща доста - най-вече е за ценителите на кафето.

cervesa » 19 Фев 2017 11:37
"....... Предполагам промишлени пивовари спекулират по този начин - добавят етилов алкохол и есенция/екстракт/хмел за разреждане на основното количество, като в края получават повече литри бира. На някои от бирите направо се усеща, че са добавяли алкохол. ..."
Абсолютни глупости!

В статията по-долу са описали - бири с висока плътност, с цел разреждане и повече количество.
http://byo.com/stories/item/237-blendin ... techniques

от asenr » 19 Фев 2017 09:09
Скалата за алкохола на захаромерите с три скали не е ли само за вино? При бирата крайния екстракт варира в широки граници и трудно ще уцелиш алкохола само по началния екстракт.

Така е. Става по крайната плътност, човек може да реши дали да я променя.

Dave Lombardo » 14 Фев 2017 11:05
Аз не разбрах какво е общото между оголеното тяло на бирата в следствие добавената вода от една страна и хмеленото чайче от друга...
И как второто компенсира първото... :cry: ;)

Компенсира донякъде вкуса, за сметка на разреждането. Т.е. става по-ароматна за сметка на тялото. Иначе може и да не се добавя хмел.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта