Изчисляване на IBU след добавка на захари

Модератор: Martin

Изчисляване на IBU след добавка на захари

Мнениеот rikkki » 27 Сеп 2016, 09:55

Здравейте !
Решил съм да направя експеримент с добавка на около 5 % пчелен мед към охладена пивна мъст преди началото на основната ферментация. Итересува ме как да определя IBU-то. Използвам калкулатора посочен във форума в който се въвежда стойност на относителната плътност/OG/. Може ли някой да ми отговори каква стойност на относителната плътност трябва да въведа в калкулатора- преди добавката на пчелния мед или след това.Задавам този въпрос,защото след охлаждане на пивната мъст относителната плътност може да бъде примерно 1.045, а след добавка на мед да се получи 1.055 например.
Благодаря за отговорите предварително!
rikkki
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Дек 2015, 17:52

Re: Изчисляване на IBU след добавка на захари

Мнениеот Delikatesi.es » 27 Сеп 2016, 17:39

Предполагам искаш да кажеш ABV, защото IBU е за хмеловете и горчивината.

Иначе, според мен, за да е коректно би трябвало OG да е след добавяне на меда, защото 5% от количеството бира преди ферментацията не е пренебрежимо малко, като захарта(0,6%), която се добавя за газировка.
Но това е мое мнение, нека все пак по-запознатите да изкажат мнение.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: Изчисляване на IBU след добавка на захари

Мнениеот victoryvt » 27 Сеп 2016, 17:40

Важна е захарността по време на варенето - колкото е по-голяма, толкова по-малко алфа киселини се утилизират.
Обаче за някакви 1.005 едва ли ще има разлика повече от 1-2 ИБУ, което едва ли би го хванал човек.
Освен това и алфата на хмела не е много вярна - зависи колко и как е съхраняван.
И литрите не можеш ги оцени точно.
Тъй че- смело напред и с лек запас в грамовете на хмела.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта