Страница 1 от 3

Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 12:08
от necrominon
Здравейте ,

Скоро ми предстои бутилиране и мисля да сложа по няколко листа хмел във няколко бутилки за проба. Рових за информация , някой казват че вкуса се разваля много , други че бирата става по "мазна".
Някой от вас правил ли е такъв експеримент ?

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 13:36
от vsd
Аз не съм пробвал, но четох статия където споменаваха че бил лош експеримент.
Нарочно ли не искаш да направиш сухо охмеляване или целта е да експериментираш.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 13:56
от necrominon
Ами има сухо охмеляване с 20гр. Saaz сложен в тензухена торбичка във ферментора. Остана ми доста хмел , и мислих да бутилирам две три бутилки с няколко листа хмел вътре , просто експеримент :) Прочетох в австралийски форум за подобен експеримент , имаше доволни

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 15:20
от victoryvt
Сдъвчи едно лисо и ще разбереш как ще бъде вкуса после :D
Аз съм доволен от сухо охмеляване, но все пак зависи от стила бира.
Силни и малцови бири им ходи и много хмел по всякакви форми, на светла лека и тънка бира ще й дойде прекалено хард.

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 16:34
от cervesa
Сухо охмеляване се прилага основно при силно горчиви и високоалкохолни бири тип стаут,портер IPA,barley wine.По принцип по време на ферментационния процес,вкл.първична и вторична ферментация.Досега не съм срещал рецепта за сухо охмеляване по време на карбонизация.Освен това биха се виждали да плуват парцали от хмела в бутилката, което е недостатък за каквато и да е бира.
Наздраве!

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 18:46
от necrominon
Принципно харесвам вкуса и миризмата на хмел много ...

По рецепта трябваше да превара 12 гр. Saaz хмел и да сложа преварената вода във ферментатора(мисля че само да се загатне леко привкус на хмел) ... но аз импровизирах със сухо охмеляване ... става дума за MIld Ale :) мисля вече , че чакам краен резултат нещо като IPA...
От това което разбрах от цял ден търсене, че трябва да се внимава защото бутилките ставали като бомби, много пяна( предполагам че има отношение и към карбонизацията) и трябва да се налее през сито ...

Мисля да сложа все пак в две бутилки заради интереса ми , ще пиша ако има задоволителен резултат :geek:

Наздраве !

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2013, 16:10
от ivan.karr
Какво стана с експеримента?

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2013, 17:17
от daniel.trifonov
necrominon написа:Принципно харесвам вкуса и миризмата на хмел много ...

На мен българския "Перла" доста ми напомня миризмата на марихуаната. По-късно разбрах, че хмела и канабиса/марихуаната били растения от едно семейство. Изображение
Отваряй бутилчица - мина месец вече! :lol:

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2014, 19:43
от almus
Става колега,но се усеща повече горчивина,ако прекалиш с хмела..Перфектно става със шишарки,не с пелети.Повече не го практикувам,наблягам на мощно късно охмеляване в края на варенето,дори след края.Опитай и двата начина..!

Re: Хмел при бутилиране

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2014, 11:58
от mirix
Аз пък забелязах, че колкото по вече отлежава бирата горчивината се загубва. Проблема е че няма кой да чака по много:). При мен са единични пройки да застояват