Страница 10 от 12

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2018, 11:48
от Foreigner
Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2018, 12:35
от Dejmos
Сухо и аз съм правил, с два различни вида хмел. Баварската мандарина добре се комбинира с ябълка.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2018, 14:43
от ultrashock
Foreigner написа:Тези дрожди са много добри - посявай директно и чакай да изферментира, без да си усложняваш живота излишно. Утайките са доста повече, отколкото при бирата. Премери захарността и след това ще решиш дали да добавяш захар - зависи какъв алкохол търсиш. Сайдерът си е освежаваща напитка и алкохол над 5-6 няма смисъл, но всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За газировката аз слагам захар наполовина спрямо бирата - 3 - 4 грама. Нещо важно - след като бутилираш, забрави за сайдера за няколко месеца и напролет ще имаш нещо много добро. Иначе като за първи опит това ще е достатъчно. При следващите можеш да пробваш и с посяване на дрожди за ЯМКФ - Ивайло е писал някъде в темата. Г-н Председателят пък е правил и сухо охмеляване - изобщо възможности много, само мерак и свободно време да имаш...


Това ще направя - откалявам в друг съд, за да обера само бистрото(вече два дни ще е престоявало), меря захарността, ако се налага добавям захар, ако е над 11 няма да добавям, хидратирам дрождите, слагам ги директно в съда за ферментация с воден клапан, зарязвам го докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2018, 09:22
от dr_slavov
Имам само един сайдер и ще пиша от скромния ми опит.
    -Ако имаш студено място го остави повечко време след откаляването. Наистина има много утайки. И в бутилката ще се избистри, но ще останае много утайка която не залепва и след това разваля вида.
    -Помисли за някакво подслаждане с неферментируеми захари (стевия). Става неприятно сух иначе (поне за моя вкус).

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2018, 09:53
от damyan_rm
ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.


2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2018, 10:00
от ultrashock
damyan_rm написа:
ultrashock написа:... докато мине бурната ферментация(7-10 дни), добавям четвърт грам ЯМКФ и оставям за още два дни. След това бутилирам с по 5 грама на литър захар направен на захарен сироп. Оставям да отлежават в мазето на около 15 градуса няколко месеца.


2 дни за ямкф няма никак да е достатъчно - остaви поне още 2 седмици преди да бутилираш - по време на ямкф се отделя и СО2 (също така все още ще имаш и остатъчна захарност - т.е. ще имаш и 'тиха' ферментация с още повече CO2 от от дрождите ...

Ок, мерси за съвета.Довечера ще трансферирам в ферментатор и ще засея дрождите.
Дават им 18-24 C на дрождите, на стайна температура предполагам ще им е идеално :)

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 08:33
от ultrashock
Сайдерчето е готово, реших да не правя пастьоризация, а директно да действам за по-приятен ябълков вкус. Вчера прелях във подходящ ферментатор, като засмуках течността отгоре, без утайките на дъното, засях Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди, леко рехидтратирани. В крайна сметка имам около 19 литра сайдер. Началната плътност е малко над 11Р, така че не съм добавял захар. Оставих на температура около 17-18 градуса. След 7-10 дни, като приключи бурната ферментация, ще сложа 0,25гр ЯМКФ и ще го оставя още 10-14 дни, за да смекчи киселия вкус. След това или ще бутилирам или в кегирам, но по-скоро мисля да е в бутилки, за да може да отлежи.
Нямам идея колко ще му е трайността след бутилиране/кегиране.
IMG_4812.jpg

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2018, 09:29
от ultrashock
10 дни по-късно плътността е 4,5P, което прави ABV 5,58%. Заложих и ЯМКФ около 0.25 (1/4) грам. Ще оставя така още 15-20 дни и след това бутилиране с по няколко прашинки дрожди в бутилка, захар + активатор, както ме посъветва Dejmos.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2018, 00:10
от Dejmos
След като в Лидл спряха да доставят ябълков сок Витафит, реших да пробвам другите от асортимента.
Предлагат три различни - Солвенита 50 и 100 процента и Диззи 100 процента.
И трите са без консерванти, и при трите започна ферментация със суха мая за хляб. Сложих по една голяма щипка в три чаши с по 100 мл.
Най-евтин, но и с най-слаб вкус и аромат е 50 процентовия (1,50 за литър при разфасовка 2л).
Другите два имат еднакви вкус, аромат и цвят, може би с лек превес на Диззи. Той е и по-евтиният от двата, 1,70 срещу 2лв. При него ферментацията тръгна най-бързо.
Това ще е новият ми фаворит за сайдер.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2018, 10:11
от ultrashock
Аз съм забравил да пиша за моя експеримент със сайдер.
След десетина дни ферментация и 2 седмици с ЯМКФ беше време за бутилиране. Бутилирах 40 бутилки, като добавих по 6гр./л захар, като захарен сироп в цялото количество, разбърках, сложих по няколко прашинки от Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди във всяка бутилка и затворих.
В момента се газира и отлежава в мазето на около 16-18 градуса.

Докато бутилирах го опитах и на вкус ми се струва доста кисел, леко на бяло вино ми бие, няма кой знае каква сладост.
Нямам идея какво ще се получи, дано резултатите са задоволителни.