Страница 9 от 12

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2018, 14:54
от MadButcher
Ами в секция "Експерименти" си - експериментирай :D Тия тънките сметки не ги правя, защо никога не излизат и наумя ли си да експеремнтирам нещо, никога не мисля за цената

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 20 Авг 2018, 10:11
от Dejmos
С такава преса ябълките ще те озорят. Ако не са смлени, няма да изкараш много, ако са - ще си излизат през процепите. Ще трябва да ги сложиш в нещо здраво и пропускливо, като чувал за захар. Предполагам, че ще е добре да е на няколко отделени един от друг слоя, за да изтича сока по-лесно.
Смилане и ензим ми се струва добър подход. Но ще трябва да добавиш КМБС, едновременно да предотвратиш окисляването и нежеланата дива ферментация. После утаяване, преглеждане, пресоване на утайката, за да изкараш още сок.
Перспективата да мина през всичко това ме накара да пробвам с купешки...

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2018, 13:25
от deuspld
Смилане и ензим ми се струва добър подход. Но ще трябва да добавиш КМБС, едновременно да предотвратиш окисляването и нежеланата дива ферментация. После утаяване, преглеждане, пресоване на утайката, за да изкараш още сок.


В общи линии и аз така смятам и нещо подобно щях да направя, но за съжаление здравословен проблем ми провали сайдер-начинанието и май ще остане за догодина. Яд ме е само, че такова изобилие от ябълки на село ще отиде зян, но какво да се прави...

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2018, 09:07
от MadButcher
Гледах едни хамериканци мелят ябълките на едро и после в такава преса, но ябълките са във чувал, нещо като голяма филтърна торба и сока изтича бистър без плодовата част. Директно го наливат в туби и от там във ферменатора.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2018, 15:49
от ВескоВарна
В петък ще правя вино, но и за сайдер се нахъсвам. Мисля да цедя със сокоизтисквачка на почивки 4 по 5л. и през жълта торба директно във ферментатора. Проблема е, че не намерих DV10 във Варна, а за едно пакетче не си струва да пускам заявка ... в хладилника имам 1бр. Нотингам и доста ВИТИЛЕВЮР С от магазина на Виктрор, които са винени за ракия. Кои да ползвам?

Няма защо да мислите колко е рандемана, просто ориентирайте остатъка към някоя джибря...

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2018, 17:37
от Foreigner
Ще стане с Нотингамките - колеги са правили и са доволни от резултата. И с Витилевюра вероятно няма да имаш проблем - ползвал съм ги за вино и работят отлично. Може и да разделиш сока на 2 по 10, за да опиташ и двата щама и да знаеш за следващи опити кой ти харесва повече. Жълтата торба бих я пропуснал - ще отделиш по-внимателно при откаляването преди добавянето на захарта за газировка.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2018, 15:06
от ВескоВарна
В крайна сметка отделих малко от стартер за джибри от ВИТИЛЕВЮР С ... превил съм сайдер с промити Нотингам, не знам защо храня илюзии, че с винените дрожди има по=голям шанс за спонтанна малолактична ферментация.
Цеденето на сок с домашна сокоизтисквачка обаче е грешка, която няма да повторя!!! Рандеман около 50%, профилактика на всеки 0,5л сок, за времето за което събрах 9л сок щях да сваря една бира! Не успях да съсипя сокоизтисквачката, макар, че се постарах сериозно. Идеята да смеля ябълките с месомелачка за да не се товари сокоизтсквачката се оказа тотално погрешна! Не го правете!
Мисля да си направя преса от барабан на автоматична пералня, дотогава - сайдер от купен сок! След седмица ще пиша какво се поличи ... забравих средна захар 14%, включих около 10% диви ябълки.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2018, 08:50
от MadButcher
ВескоВарна написа:Мисля да си направя преса от барабан на автоматична пералня, дотогава - сайдер от купен сок! След седмица ще пиша какво се поличи ... забравих средна захар 14%, включих около 10% диви ябълки.


Като стане ще те помоля да покажеш резултата! Имам и аз един барабан от авт. пералня. Иначе става и с тия преси, които ги продават сега по магазините за грозде и плодове, но трябва предварително да са нарязани или по-добре смлени с мелачка за плодове. Същата я има в Практикер и заедно с пресата могат да се заформят за около 180лв. двете ,грубо сметнато. Би ги набави ако имам достатъчно плодове. Моите ябълки обаче не дават добър плод всяка година и ще пропусна тази. Сега имаме колкото за прясна консумация, миналата бяха толкова много, че нямаше какво да ги правя. Идеята за сайдер от сок не ме блазни. Не ми е предизвикателство.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2018, 13:18
от ВескоВарна
Понеже вероятно проекта ще остане за догодина, ето линк към ракиеният сайт:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=360&start=255

От 9-10л изцеден сок за сайдер заради утайки извадих едва 6л за бутилиране. Добавих 12 таблетки стевия и 10% безалкохолно ябълка, захар за газировка = 13 бутилки сайдер....

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2018, 08:49
от ultrashock
Вчера приятели били на вилата и набрали ябълки и направили 20-22 литра готов сок изцеден на сокоизтисквачка, сравнително бистър. Говорили сме си за сайдер и искат да направим сайдер от него. Днес поръчах http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=358 и утре ще ги засея в две бутилки по 10 литра от мин. вода.
Не съм мерил захарност, защото не е при мен сока. Изникват няколко въпроса:
Трябва ли да добавям захар и ако да колко?
Само засявам дрождите на около 20гр. температура и чакам да ферментира, т.е. нищо друго не се изисква като процес. Другия вариант е да пастьоризирам, охлаждам и след това засявам дрождите. Прочетох различни коментари за пастьоризацията, но не разбрах кой е правилния?
Предполагам след това при бутилиране се използва същия метод за газиране - ~7гр на литър?

Благодаря!