Страница 7 от 12

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 02:37
от martinmgm
Нормално да харесват повече мандарината. Щириян голдинг е с леко цитрусови забежки и се припокрива от сайдера. Според мен едва ли се осеща много, но пък иначе си е перфектен за бира.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 09:14
от Dejmos
Мандарината и тя е цитрусова, но по-определена, разбираш какъв цитрус е. Докато щириан голдинг дава неопределено цитрусови и леко борови нотки. Освен това е по-остър и леко горчив, дори само при сухо охмеляване.
Въпреки това, с него е по-добре, отколкото без хмел.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 12:17
от winky
Здравейте,
прочетох темата, но недоразбрах баш всичко. Онзи ден бях в ЛИДЛ и имаше разни сокове на примоция. 2литра Витафит 50%ябълки 9%захар. Това би ли свършило работа. И ако да каква е процедурата. Фърлям във ферментатора, фърлям и дрождите и чакам ?

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 11:23
от Dejmos
Аз ползвам точно този, на Витафит.
Директно изливам в дезинфекцирания ферментор, слагам дрождите (предпочитам винени, за шампанско, DV-10) и ферментирам на 15-16 градуса. Да е бавна ферментацията, така се запазват максимално вкусът и ароматът. Най-лесно е да охладиш предварително кутиите със сок. Но внимавай с темперирането на дрождите.
Всички захари са ферментируеми, след това остават само плодовите киселини и е доста кисел. Решенията - откиселяване (става леко блудкав обаче), добавяне на изкуствен подсладител или ЯМКФ. Опитът ми с трите варианта съм ги описал подробно назад в темата. ЯМКФ даде най-добрия резултат.

Не разчитай на написаното на кутията за количеството захар. Мери я. Винаги е различна от написаното, в плюс.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 12:46
от Martin
Dejmos написа:Аз ползвам точно този, на Витафит.
Директно изливам в дезинфекцирания ферментор, слагам дрождите (предпочитам винени, за шампанско, DV-10) и ферментирам на 15-16 градуса. Да е бавна ферментацията, така се запазват максимално вкусът и ароматът. Най-лесно е да охладиш предварително кутиите със сок. Но внимавай с темперирането на дрождите.
Всички захари са ферментируеми, след това остават само плодовите киселини и е доста кисел. Решенията - откиселяване (става леко блудкав обаче), добавяне на изкуствен подсладител или ЯМКФ. Опитът ми с трите варианта съм ги описал подробно назад в темата. ЯМКФ даде най-добрия резултат.

Не разчитай на написаното на кутията за количеството захар. Мери я. Винаги е различна от написаното, в плюс.


Има и четвърти вариант. Ферментация на 75% сок със 25% пилс малц озахарен само на 72 градуса, за да е вкараш неферментируеми захари.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2016, 12:20
от Dejmos
Това е интересна възможност.
Обаче няма да е баш сайдер. Ще има необичаен за сайдера вкус. Но това не е непременно лошо. Ще пробвам някой път.

Предполагам, трябва да изваря малко получената бирена мъст, за да пресека белтъците, да охладя и прецедя? Иначе трайността ще е ниска. Сегашния ми сайдер трае над половин година.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2016, 19:55
от Clarion
Clarion написа:Мисля да сложа през празниците 9л. пастьоризиран сок с Nottingham Ale но се чудя колко дрожди да сложа?
Из нета пише, че 11 г. са достатъчно за 40 л. - т.е. само 3 грама ли да сложа?!
Просто поръсени, рехидратирани или някакъв стартер
На Сока пише - Въглехидрати 11%, от които захари 6% (е, има някакви десети, но не ги помня, а сока е в колата) - трябва ли да добавям захар и ако да - колко?
Мога да го измеря с рефрактометър или хидрометър ама какво ли ще разбера от показанието :-) ... деля го на две и получавам захарите ли?

Сори ако го има някъде из форума - признавам си - този път не съм търсил :-)


При опита по-горе стана мнооого кисел! Мисля тия дни да повторя - имам сок с подобни параметри, имам Нотингам (свършиха си работата предния път), само мисля този път да го подсладя с мед :-) Някакви изпитани рецепти за дозиране (на 9л сок) и технология на втечняването му (четох за водна баня)?
Ще го газирам с CO2 така, че поне остатъчна захарност няма да мисля, а и на тоя студ такъв колд-краш ще му спретна :D :D :D
Само искам да е малко по-сладък от предния.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2016, 16:06
от Dejmos
Станал е много кисел, защото всички захари са изферментирали, а са останали плодовите киселини.
Вариантите са ти три:
- частично откисляване (става леко блудкав)
- подсладяване с неферментируеми захари (медът е ферментируем), за да не прегазираш
- ЯМКФ (преобразува ябълчената киселина в млечна, която е по-мека)
Опитвал съм и трите варианта, истината е в последния.

С колд краш може да успееш да разкараш всички дрожди, за да не започне ферментация на меда. Но той не е стерилен и трябва да избиеш гадинките в него. Някъде четох за загряване до 85 градуса, но не помня подробности, как, за колко време...

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2016, 16:07
от d.gorev
Има и четвърти вариан за подслаждане на сайдера - захар +0,5гр/л калиев сурбат.
След като имаме вече готово ябълково вино, процедурата е следната (говорим за 10литра)- добавят се захарен сироп приготевн от 200мл вода и 50гр. захар. Пълни се в бутилки, като бутилките се пълнят на 75% от обема си(това е захар за газиране). След като се стегнат бутилките се охлаждат до температура близка до 0 градуса. Приготвя се захарен сироп от 2л вода, 800гр. захар и 6гр калиев сурбат. Готовият сироп се охлажда и с него се допълват вече газираните бутилки.
Това може да стане и в кег, като не се слага захар за газиране.

Re: Hard Apple Cider

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 14:19
от Dejmos
Това също ще свърши работа, но бих увеличил захарта за газиране. Посочените 5гр/л ще газират сайдера сравнително добре... но после се добавя още течност и ще "разреди" газирането. В края ще има малко над 12 литра сайдер, газирани с общо 50гр захар или около 4гр/л. Смятам, че това е недостатъчно.

Колкото до добавянето на 800 гр захар в 12 литра сайдер - въпрос на вкус. Някой ще го хареса по-сладък, друг по-кисел.

П.П. Много колеги ще възразят срещу добавянето на консерванти.