Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот cervesa » 25 Фев 2016, 13:05

Ако е от пастьоризиран сок-вероятността е малка, бих казАл нищожна ;)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 25 Фев 2016, 14:31

Пастьоризиран е. Беше много мътен и кафеникав, после при ферментацията изсветля доста.

http://www.applejuicy.bg/bg/catalog/item10.html
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 25 Фев 2016, 22:42

Бактериите за ЯМКФ могат ли да се сложат при бутилирането, заедно със захарта за газиране?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот cervesa » 26 Фев 2016, 07:11

Не се препоръчва мало-лактична ферментация в бутилката
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 26 Фев 2016, 15:07

Този сок, който аз използвах също беше мътен. Радвах му се че ще имз ензими за глистака. На края на ферментацията имаше около 4 пръста утайка. Чакам да се постопли и ще правя втори опит.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Clarion » 02 Мар 2016, 15:50

Мисля да сложа през празниците 9л. пастьоризиран сок с Nottingham Ale но се чудя колко дрожди да сложа?
Из нета пише, че 11 г. са достатъчно за 40 л. - т.е. само 3 грама ли да сложа?!
Просто поръсени, рехидратирани или някакъв стартер
На Сока пише - Въглехидрати 11%, от които захари 6% (е, има някакви десети, но не ги помня, а сока е в колата) - трябва ли да добавям захар и ако да - колко?
Мога да го измеря с рефрактометър или хидрометър ама какво ли ще разбера от показанието :-) ... деля го на две и получавам захарите ли?

Сори ако го има някъде из форума - признавам си - този път не съм търсил :-)
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 02 Мар 2016, 16:58

Зависи какъв краен алкохол гониш. Аз на моя добавих малко захар, за да стигна до 9. Не съм сигурен нотингамките дали ще изядат цялата захар - по-скоро не, особено ако са 3 грама. Може да опиташ с дрожди за бяло вино или шампанско - с тях със сигурност ще свалиш захаромера до 0. На пакетчетата си пише дозировката. Значи - първо трябва да решиш колко алкохол ще търсиш. Иначе, казано накратко, 1 кг захар в 100 литра мъст вдига захарното съдържание с 1 процент.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 03 Мар 2016, 00:05

Моят сок беше 11% добавих захар до 16 %. Тези срожди за бяло вино и шампанско смъкнаха до 0. Стана прилично ябълково вино. За сайдер имаше нужда от принудителна газировка.
Все пак беерата си е бира.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 03 Мар 2016, 14:21

Clarion, това със захарите ми е малко странно. По принцип плодовата захар изферментира докрай. Какви други въглехидрати да има в плодов сок, освен захари?
Ако разчиташ, че ферментируеми са 6%, подсладиш до 20-ина.... и се окаже, че всичките са ферментируеми, ще получиш над 10% алкохол... а после ще добавиш и 0,25 с газирането.... Тогава дрождите ти наистина ще се озорят.

Препоръчвам ти да направиш някакъв тест преди основната ферментация. Сложи половин литър с нужното количество дрожди или малко мая. Като ферментира, ще знаеш колко са ти ферментируемите захари (не забравяй корекциите на рефрактометъра). И ще знаеш със сигурност, дали не са натъпкали сока с консерванти. Че може да е неприятна изненада.

Друг съвет - ябълков сок Vitafit от Лидл. Според етикета, 11% въглехидрати, от тях 11% захари. Рефрактометърът показва 11,8%. Няма консерванти. Два пъти съм правил с него, става страхотен сайдер. Бистър и ароматен. И цената му е добра - 1,70 редовно, 1,30 на промоция. Ползвам Ветивелюр ДВ-10 от магазина. Слагат се малко, правят малко утайка и залепват сравнително добре (е, не колкото Нотингам или С-04). Захарите ферментират до 0. Заради това става малко кисел - плодовите захари свършват, плодовите киселини остават. За втората партида откислих частично и подсладих със стеврия - 1/4 хапче (не помня от колко милиграма) на бутилка 330мл.

Ако ти хареса идеята, прочети назад в темата, писал съм. Прочети и отговорите на cervesa за ЯМК ферментацията.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот victoryvt » 05 Мар 2016, 13:09

Бактериите за ЯМКФ изискват малко остатъчна захарност - 1-2%
И висока температура (според бираджийските разбирания) 20-24 градуса.
Скъпички са обаче, макар че дозата е за 150-200л. вино.
Не знам дали стават и за сайдер, но не пречи да се пробва.
А за който не желае да ги купува - що не си смачка 2 кила ябълки и да ги изцеди в изферментиралия сайдер, тъкмо ще се внесат както малолактичните бактерии, така и захарите.
Не вярвам да стане някаква драстична зараза след като вече има натрупан над 10% алкохол.
А някой мислил ли е за сухо охмеляване на сайдера си ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта