Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 10 Дек 2018, 09:31

В събота реших да опитам до къде е стигнал Cider-а и останах приятно изненадан. Започнал е да става готов за консумация, но според мен му е нужно още отлежаване. Като цяло е приятен на вкус, усещат се ябълките, не е кисел, както очаквах, но му липсва сладост. Това няма как да се коригира вече, тъй като е бутилиран, но и така е ок. За газировката си мисля, че му трябва още време, но и сега е леко газиран. Като цяло като за първи опит и без пастьоризация резултата е задоволяващ. За догодина мисля да добавя Лактоза (неферментируема захар) за сладост.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 17 Май 2019, 09:11

След близо 3 месеца отлежаване в мазето, реших да опитам сайдера с Mangrove Jack's Craft - Cider M02 дрожди. Бих казал, че се е получил доста добре, като за първи опит. Е да, няма сладостта на купешкия, но все пак е леко сладък, бистър като сълза и ароматен. Газировката я правих стандартно със кристална захар 7гр./литър и е идеална. Има утайка, но ако се сипе на веднъж, може да се избегне. Пробвах и последните 200мл от бутилката с все утайката, но бистър по ми хареса. Като процент някъде - 4.6%-4.8%. Истината е, че си иска отлежаване, в началото беше между оцет и бяло вино, но сега някак си се балансира. По-назад в темата съм описал за ферментацията и използването на ЯМКФ.
Ако се сдобия с пресен ябълков сок и тази година, ще врътна още 20 литра, но този път бих добавил малко лактоза за сладост.
Ето снимка на крайния резултат, ще се изпие с удоволствие в жегите:
IMG_7083.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот GunGod » 17 Май 2019, 10:35

Е браво , защо го сравняваш с купешките сокчета? Още по добре че не е толкова сладък.
Естествено ако го обичаш по сладък го правиш както на теб ти харесва "На вкус и цвет, тавариши нет" май така беше. Цвета и бистротата са много приятни. :handgestures-thumbup:
Аз лично си падам по силни и сухи сайдери.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот victoryvt » 20 Май 2019, 08:50

Нещо ти се е вдигнала утайката ?
Не залепва ли добре ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 20 Май 2019, 08:57

Ами не толкова добре явно. Ако я сипеш наведнъж няма проблем, но ако я сипеш на два пъти, както направих аз, се вдига утайка.
Не мисля, че е проблем, освен ако не те притеснява мътен сайдер :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 20 Май 2019, 08:58

Ами не толкова добре явно. Ако я сипеш наведнъж няма проблем, но ако я сипеш на два пъти, както направих аз, се вдига утайка.
Не мисля, че е проблем, освен ако не те притеснява мътен сайдер :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 20 Май 2019, 09:02

Много утайка. Колко пъти го претака преди да бутилираш?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 20 Май 2019, 09:28

От ферментатора, директно в една кофа 20 литра и от там бутилирах.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот deuspld » 02 Дек 2019, 14:43

Привет на всички,
давам и аз моите 5 стотинки по темата: след като повече от година отлагах този експеримент, най-накрая миналата седмица узря момента, в който реших да се захвана реално.
Имах налични около 70-75 килограма цели био-ябълки "Златна превъзходна" от Кюстендилско. Първо реших да направя опит как най-добре да стане изтискването. Затова почистих около 5-6 килограма ябълки от семките и сърцевината, смлях ги през месомелчаката, първо на едрата, после на ситната решетка. Получих еднородно пюре от ябълки, на което вложих голяма доза пектолитичен ензим с цел да разкъса пектиновите молекули и да освободи повече сок. Оставих го за една нощ на хладно, като на другата сутрин нямаше никаква визуална разлика от това, което беше вечерта. Изтисках пюрето през тензух и получих 2,5л. сок, който заквасих с някакви дрожди за бяло вино и оставих да ферментира отделно при температура около 16 градуса.
След като не видях особен ефект от ензима, реших да си го спестя за голямото количество. И така хванахме се 3-ма души в събота сутринта, изчистихме останалите ябълки от сърцевината, и се събра около 50-60кг почистени ябълки на парчета. Закарахме ги в съседното село да ни ги смелят на професионална мелачка за месо на най-едрата възможна решетка, след което насипахме така поучената каша в ръчна винарска кошова преса. Ще пропусна всичката цапаница, няколкото прехвърляния, бърсането и псувните, но след цялото пресуване събрахме около 24л. мъст, която след още едно прецеждане влезе във ферментатора.
Първоначална плътност: 1,067
Заквасено с Mangrove Jack's M02 за сайдер на 30.11.2019 следобяд
Днес (02.12.2019) клапана вече бълбука регулярно и плътността е паднала на 1,059

Все пак, като за първи опит и експеримент, вече имам направени няколко важни извода:

1) не всички ябълки са подходящи за сайдер (тези, които аз пробвах НЕ са подходящи- бяха презрели и леко омекнали вече, съответно пускаха малко сок, който бързо се окисляваше. Имаха добра захарност, но и ниски киселини). Трябва да се подбере някакъв по-сочен сорт, и самите ябълки да се преработват веднага след обиране, за да са максимално свежи
2) директното пресуване/мачкане/стискане в домашни условия е загубена кауза (пробвахме- една капка сок не капна) . Според количеството трябва ябълките или да се прекарат през сокоизтисквачка (ако е малко количество) или ако е голямо- да се мелят предварително и тогава да се пресоват и/или мачкат през тензух. Вторият вариант обаче води със себе си много повече окисление. Докато стигне до ферментатора мъстта ми беше вече почти чисто кафява, въпреки използвания калиев метабисулфид и сух лед;
3) най-важен извод: при положение, че винаги в някой от супермаркетите има готов ябълков сок на промоция, да си я причиняваш горната дивотия е повече от излишно.
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот GunGod » 03 Дек 2019, 12:24

Какво подходящо се предлага в супермаркетите към днешна дата? Всички непастьоризирани които съм пробвал също са кафяви.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron