Плодов Lambic

Модератор: Martin

Плодов Lambic

Мнениеот Foreigner » 16 Фев 2016, 19:00

Замислил съм нещо в тази посока, но имам колебание за хмела. В нета пише, че за стила се използват аged hops. Това какво точно представлява - предполагам поизветрели хмелове, защото видях да продават такива с 0% алфа, а други с 1-2 % от сортовете Вилямет и Каскейд. За дрождите също се чудя - ако във ферментатора се добавят примерно замразявани череши, не съм сигурен, че ще протече спонтанна ферментация. Значи или трябва да изчакам новата реколта, или да поръчам от Белгия от тези течните дрожди, хем ще видя що за чудо е това:
https://www.brouwland.com/fr/nos-produi ... sNFPkDrp9M

Ако някой е експериментирал в такава посока, нека сподели малко опит.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Плодов Lambic

Мнениеот cervesa » 17 Фев 2016, 16:33

Става със всякакъв хмел.Ако толкова искаш да е aged,вкарай го за 6,5 мин в микровълновата.Горчивина не се търси от хмела ,само антисептика.
По-добре е вишни ,вместо череши,защото:бла,бла....
ПО-добре пресни,става и със замразени ,но по-бавно и опасно....
Иначе този микс на Уайист е ОК...
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Плодов Lambic

Мнениеот Martin » 17 Фев 2016, 18:01

Търся някой да ме научи да ги пия тези бири...... :roll:
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Плодов Lambic

Мнениеот cervesa » 17 Фев 2016, 20:17

@Martin,аз бая години пих други преди да започна от тези :D :D :D
Сега по щандовете в европата търся първо "sour" :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Плодов Lambic

Мнениеот Foreigner » 18 Фев 2016, 11:09

Мартине, няколко посещения в Белгия при мене свършиха чудесна работа. Особено тогава, когато открих пивоварната Кантийон в Брюксел. Ето какви новобрански записки съм сътворил в години, в които си мислех, че за да пиеш белгийска бира, трябва задължително да биеш 2000 км път. Сега, за щастие, е нужно само пътуване или обаждане до Търново :D

http://novinar.bg/news/bira-bez-maia-e- ... 0%BE%D0%BD
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Плодов Lambic

Мнениеот ameba13 » 20 Фев 2016, 08:48

Статията ми беше интересна!

У нас вече и домашните винари не разчитат на спонтанна ферментация..
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Плодов Lambic

Мнениеот svetlo » 21 Фев 2016, 01:40

Ами то ако не е спонтанна, няма да е ламбик :) Парадокс - с внесени дрожди ще е псевдо-ламбик (заради неспонтанната ферментация), а ако се получи спонтанна - пак ще е псевдо-ламбик (заради местните прихванати гадинки) :angry-screaming:
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Плодов Lambic

Мнениеот Foreigner » 21 Фев 2016, 11:31

У нас вече и домашните винари не разчитат на спонтанна ферментация.

Ицо, броят намалява, но все още масово си разчитат на спонтанната. Пример - разговор с комшията отпреди месец: "Ето ти да опиташ от виното, ама тая година малко киселее". Оказа се, че не е никак малко - и на ракия трудно ще стане, да не говорим колко сода ще трябва да се внася в казана. Общо взето - недовършена ферментация, слаб алкохол - не съм мерил, но надали е над 10% и за финал мощен послевкус на отел. При опита ми обаче да рекламирам култивираните дрожди, съседът отсече енергично - Никакви химии! Еми това е положението.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Плодов Lambic

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Фев 2016, 16:38

Прав си за "химиите", но хората полека-лека се учат. Мен ме питат "Как го направи, много хубаво е станало..." и на следващата година са зарибени. Е, има си и дървени глави дето не поемат :snooty:, а после казват "Дай да го оправим, то нещо не стана тази година." :doh:
Пък ламбика, ще е псевдо - все пак е защитено технологично-географско наименование.
Важното е резултатът да е близо до желания.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Плодов Lambic

Мнениеот ameba13 » 04 Мар 2016, 18:52

Абе за химията са прави - частта със сулфитирането е доста неприятна, а пък в ръцете на хора, които изобщо нямат представа какво правят съвсем.


Чудя се тези пивоварни от ламбик дали все пак не подпомагат спонтанността на ферментацията - все пак да позаквасват с малко стара бира или пък да не мият бъчвите примерно?
Щото и квас за хляб се прави със спонтанна ферментация, ама веднъж като се захване се ползва много цикли?
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Следваща

Назад към Белгийски бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron