Страница 1 от 2

Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 19:56
от Foreigner
Здравейте,
Замислил съм да приготвя червена белгийска бира и се спрях на рецепта за 14-16 литра, която пускам за коментари и препоръки:

Малцове
1. Пилзнер малц 2,6 кг.
2. Melanoidin malt 1 кг.
3. Munich malt type 2 0,4 кг.
4. Карамюних тип 2 0,2 кг.

Хмел
1. Сааз - 25 грама на 15-ата минута от завирането
2. Халертау - 15 грама на 80-ата мин.

Дрожди
Safale US-05 - 11 грама

Озахаряване с 13 литра вода
62 градуса - 50 минути
72 градуса - 20 минути
78 градуса - 2 минути

Промиване - със 17 литра вода на 78 градуса
Варене - час и половина
Начална плътност: 13.5 P
Алкохол: 6.5%
Цвят: 60 EBC
Горчивина: 22-27 EBU

Не знам трябва ли да се добавя ирландски мъх в края на варката и колко грама захар на литър за газировка подхождат най-добре на този стил?

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 20:49
от alvinator
Ехей, ще е голяма работа, ако успееш да направиш 30 литра бира с 4.2кг. зърно! ;)

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 20:54
от victoryvt
Да вгорчаваш с Жатец е неразумно, защото той е ароматичен хмел и е с ниско алфа 3.4% и ще трябва много количество. По-добре наобратно хмеловете.
Освен това - що за белгийско ще го търсиш като дрождите са за американски ейл ?
Хмеловете пък са немски и чешки ...
За белгийски тип бири има други дрожди - S33, Belle saison, T58
Освен това тези малцове няма да дадат точно червен цвят, а по-скоро меден амбър. Което пак не е лошо, но за червен цвят ти трябва или караарома или караред.
Според мен това е добра основа за американски амбър ейл, но с европейски хмелове.
Ако имаш под ръка някой високогорчив хмел - сложи от него за вгорчаване и ще стане IPA - над 45 ИБУ ако стане.
Другия вариант е да смениш дрождите с някакви белгийски като тези по-горе. (Ако държиш да е белгийска бирата, аз лично - не я долюбвам)

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 20:54
от Foreigner
Объркал съм - това е общото количество вода - реално очаквам 14-16, сега ще го поправя. :D

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 21:08
от Foreigner
Благодаря за съветите.
Значи - обръщам хмеловете (белгийски има ли в магазина, че не мога да намеря?), заменям дрождите с Belle Saison, а за цвета трябва да се добави караред - на чие място да бъде?

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 22:11
от victoryvt
Ама ти не си ли ги поръчвал ?
Ако тепърва ще ги поръчваш веднага ще ти дам идеи :
1. Пейл ейл, а не пилзенски малц !
2. Мюнхенския е добре, вместо карамюних избери или караарома или караред (току-що дойде) и ползвай brewersfirend.com редактора на рецепти - избираш стила и започваш да добавяш малцове и хмелове, а той ти показва бъдещия цвят, екстракт, ИБУ и т.н.
3. Може да се добави някакво минимално количество карафа, за да се сложи един по-тъмен щрих ако желаеш, но става дума за 40-50гр., а аз по-малко от 100 не мога да ти продам :)
4. Хмеловете по-добре да са тези : горчив - нотрърн брюър или магнум, а за аромат - халертау мителфрю или перла.
5. Дрождите по избор - Бел сийзън, Т58, С33
Това озахаряване 50 мин. на 62 ще даде много силна ферментативност и ще отслаби тялото, според мен по-добре намали времето на паузата на 30, макс. 40 мин. и веднага бързо до 72 , а там 10-15 мин. стигат.

Ирл. мъх може да се ползва, ферментацията по-добре да е на по-топло - поне 20-24 гр.
После след газировката може на студено.

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2015, 14:56
от vencok
Не забравяй да сложиш кориандър и женско биле на пивото иначе няма да е точно белгийско без тях

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2015, 14:41
от Hristo
Кориандър в червена бира не бих сложил.

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2015, 17:59
от Foreigner
Здравейте,
Днес отворих за дегустация белгийската червена, чиято рецепта претърпя почти пълна промяна в сравнение с "оригиналната", която бях взел от белгийски сайт. Благодаря на Виктор за съветите, които ми даде. Ето и резултатът:

20150307_160609.jpg


20150307_160703.jpg


20150307_160845.jpg


Бирата е на 1 седмица след добавяне на захарта за газировка и лично на мене много ми допадна като вкус. Началната плътност беше 1052, а крайната 1010, ABV 5,51%, IBU 50.
Дал съм мостра за дегустация на колега от форума и ми е много интересно какво е неговото мнение.

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2015, 22:06
от dog123
Колега, каква е рецептата като краен вариант?
И после, допаднала, ама сладка ли е горчива ли е , газирана ли е слабо ли е ,плътна ли е рехава ли е , въобще какви са твоите впечатления?
Иначе на всеки направил бира у дома мога да казвам само БРАВО!