Страница 1 от 2

Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2014, 09:19
от SDS
Здравейте!
Искам да забъркам една Белгийска бира и си измислих тази рецепта. 16В

50л.

малц
Pilsner malt - 6kg.
Vienna malt - 3kg
Carabelge malt - 1kg

хмел
Golding 50g- 90min
Golding 40g- 60min
Golding 10g- 30min

Дрожди незнам какви да ползвам

Моля коментирайте и коригирайте ако има нужда Благодаря.

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2014, 17:42
от victoryvt
S33, Belle Season

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2014, 21:30
от almus
Ще се радвам да опишеш вкуса на бирата като отлежи.Моят скромен опит показва, че вида на бирата /белгийска, пшенична, лагер/ я определят дрождите и те според мен са по -важни за твоята идея.За belle season не зная нищо.
А семена кориандър смяташ ли да ползваш или други подобни?
Успех.

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 01 Май 2014, 08:26
от SDS
Не съм пробвал да правя белгийска бира досега и затова исках съвети, но не мисля да слагам нищо друго освен малц, хмел, дрожди и вода. Искам вкусът да не се смесва с други добавки. Поръчал съм S33 - 22гр. защото дозата е 50л. Ще рапортувам за процеса и какво се е получило. Пил съм ракия с добавен кориандър беше нещо ужасно не мисля да рискувам.
Наздраве!

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 01 Май 2014, 21:31
от almus
Разбирам идеята ти.Не ми звучи добре ракия с кориандър.
Кои белгийски бири си опитвал до сега?

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 11 Май 2014, 18:23
от SDS
Сварих я най накрая тази бира от кога и се каня ама от празници не остава време :D
Като ферментира ще пиша какво е станало.
Направих си експеримент с озахатявнето. 1/3 вода
70*С смесване 60мин. темп. падна до 63*
След това повиших до 72 за 15мин. да стане йодната проба добре.
78*С и промиване.
Педи варенето 11Р
След варенето 12Р че и към 13Р отива
Варене 1ч и 15 мин.
Литрите предполагам, че са около 50 но като бутилирам ще разбера.
Поне по този начин на озахаряване нямам проблеми с загарянето.

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 10:16
от SDS
IMG_20140511_124321.jpg
промивaне

image-6c8d13d2a43209cbb2d4f35ad30cd7677384c62bf33027bbb52ac8dcb0b309a7-V.jpg
След 6 дни ферментaция

Ето мaлко снимки.
Искaм дa попитaм aко стои тaкa още 5-6 дни пречи ли?
Темперaтурaтa в стaятa е 18'С, но съм дaлече и ще бутилирaм след 5-6 дни и ме е стрaх дa не я вкиснa.

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 12:56
от victoryvt
Щом е на клапан и той е читав, няма да вкисне.
Лошото е че дрождите може да почнат да лизират и ще се сдобиеш с неприятна миризма на мая, на сероводород.
Ако са минали повече от 5 дена от заквасването ти и оставиш за още седмица върху утайката ще си имаш проблеми, но може и да нямаш.
Божа работа.
Не можеш ли да я извадиш набързо в някаква голяма бутилка от минерална вода 10л. + още една две по 2л. бирени ?
Завивай им капачките и не се безпокой - няма да гръмнат.
След седмица си разлей пак в малки бутилки и слагай захар за газировката и т.н.


едит - Ми тя няма 10л. като я гледам - вади я в няколко 2-у литровки и затваряй капачките.

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 18:11
от SDS
Лошото е, че съм дaлече и немогa дa бутилирaм товa е мaл :Dкa чaст сaмо количеството е около 50л. Мисля дa помоля един приятел дa я прелее и дa измие бидонa и дa я нaлее нa чисто зa още 5 дни докaто се върнa.

Re: Belgian Pale Ale

МнениеПубликувано на: 26 Май 2014, 19:52
от SDS
Belgian Pale Ale.jpg


Ето и резултата от Белгийската бира
За една седница газитовка мисля че е добре.