Страница 2 от 3

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 09:41
от Dave Lombardo
Е как да няма Carabelge!?

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 10:04
от MadButcher
Има го "като цяло" Карабелжа, че и много хубав белгийски тиквен цвят дава :D Зависи колко ще сложиш

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 11:57
от ultrashock
Хм, търсих го, но не го открих, а явно го има ;) Мерси!

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2018, 09:42
от ultrashock
Вчера правих въпросната PUNK IPA и ето каква я докарах. Малко прекалих с промиването и съответно падна малко OG-то спрямо оригиналната рецепта, но се получи по-голямо количество.

PUNK IPA CLONE
Original Gravity: 12,3 °P
Final Gravity: 2.9 °P
ABV: 5.03%
IBU: 62
SRM: 7
Fermentables
8.7 kg - German - Pale Ale - 93.5%
0.6 kg - German - CaraMunich I(0.3kg) + German - CaraMunich III(0.3kg) - 6.5%
9.3 kg Total
Hops
40 g Chinook Boil @ 60 min
25 g Ahtanum Boil @ 60 min
40 g Chinook Boil @ 20 min
25 g Ahtanum Boil @ 20 min
55 g Chinook Boil @ 0 min
25 g Ahtanum Boil @ 0 min
25 g Simcoe Boil @ 0 min
25 g Nelson Sauvin Boil @ 0 min
95 g Chinook Dry Hop @ 4 days
75 g Ahtanum Dry Hop @ 4 days
75 g Simcoe Dry Hop @ 4 days
40 g Nelson Sauvin Dry Hop @ 4 days
75 g Cascade Dry Hop @ 0 days
20 g Amarillo Dry Hop @ 4 days
Yeast
US-05 2 packs - на магнитната бъркалка за около 2 часа;
Варене - 75 минути;
44 литра във ферментатора.

Първата доза хмел сложих за 60 минути, втората за 20, а третата чак когато спрях нагревателите и седя докато не приключих Whirpool-а. Промиването веднъж затлачи, но вече по отработена схема го подкарах наново. Рециркулирах почти през цялото време.
Тествах RIMS-а, с него подгрях водата за майшуване. След това се опитах да покача до 72 градуса, но малко ми затлачи мъстта и се получи нещо като прекипяване в него, предполагам поради малкото к-во мъст и високата температура, затова не исках да рискувам и дозагрях с бързовара. Може би с фалшиво дъно ще е по ефективен римса, но все пак исках да го тествам.
Днес сутринта, около 14-15 часа след засяване на дрождите, клапана бълбукаше като пощурял.
Ето малко снимки и видеа:
https://photos.app.goo.gl/4xaJEY8bEoHyaKqy1

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2018, 15:04
от Fikata
Случайно попаднах на темата,какава е връзката алкохол-сухо която Стоян визира.Защо на по-алкохолните трябва да се държи малко.Аз го държа от 4-7 дни в зависимост какво правя и на порции или не,но има ли наистина зависимост.

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2018, 09:15
от stoyanninov
Връзката е, че доста вещества, които ги има в хмела са алкохолоразтворими, но не са приятни в бирата. И колкото по висок алкохол е бирата, толкова повече неща се разтварят и става като тинктура. Това разбира се зависи как се слага хмела - дали е в чорап, свободно или някакъв фенси реактор, но колкото повече е ефективността на метода, толкова повече е и екстракцията на нежеланите в-ва заради алкохола.

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2018, 11:43
от Fikata
Аха ясно,аз сега ще правя дабъл ипа или силна ипа около 7% ще я целя и вместо да ги кисна 5-6 дни сухото да се насити яко,трябва за по-малко.Това ми отговаря малко или много каква е разликата да набухаш при варенето многото хмел или да минеш тънко и да го набуташ на сухото.Полезно е,защото правих една Неипа преди Време и сложих 400гр на 5тата мин. и си помислих че е бая излишно и скъпо ,и не ефективно по отношение на аромат след като след това слагам още 10/гр на л сухо.

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2018, 10:35
от shadcsm
Какви са отзивите все пак за бирката? Получи ли се хопбомб?

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2018, 10:48
от ultrashock
На мен лично много ми хареса. Пратих я на Ромбус конкурса и получи минимален брой точки, след това разучих защо и се оказа, че нещо не била както трябва и изобщо не са я оценявали. Установих, че след дългия път - от хладилника, раздрусване до паркинга, след това в колата на топло цял ден до 17:00 на сигурно над 30 градуса, след това пътува до Пазарджик и на другата сутрин на конкурса, явно нещо се с случило с нея и се е прецкала. Така че внимавайте с преноса на бира за конкурси, вероятността да се скапе е голяма.
А иначе за неразвалената в нас - много хубав и силен аромат, прилична пяна, добър послевкус, общо взето много добра бира. Накрая се избистри много, но и ароматите отшумяха(това чак към края). Като цяло се изпи с голям кеф от мен и компанията :)
IMG_2306.jpg

Re: Brewdog - PUNK IPA

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2019, 16:22
от G.Andonov
Преди време бях на обиколка в пивоварната на Brewdog в Ellon. В групата бяхме няколко любители пивовари, половината от които бяха опитали да клонират Punk IPA, но всички споделиха липсата на успех с тази рецепта.
Всеки се оплакваше от бърата промяна на вкуса и аромата й.
Според пивоварите на Brewdog, Punk IPA е най-капризната им бира!
Обърнаха ни внимание, че това е единствената им бира за която на менюто във всеки бар има дата на кегиране.
punk-ipa.jpg
Всеки кег с Punk IPA се проследява и трябва да бъде изпит до една седмица от кегирането!
Ако, по някаква причина, кегът не бъде доставен или изпит дотогава, той се "бракува" защото вече е с променени вкусови качества.

Съветът на пивоварите беше:
  • Правете Punk IPA в малко количество, такова което ще изпиете до 1 седмица.