Страница 1 от 1

Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица :)

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 11:25
от asenr
Реших да сваря English IPA по рецептата на Ники Илов:

nikolay.illov написа:German pale ale - 1.5 кг. 88%
Munich light - 0.130 кг. 8%
Caraaroma - 0.070 кг. 4% (70гр.)

Общо количество малц - 1,7 кг

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 70 минути, покачване до 76°C и промиване (в новата кофа)

Охмеляване:

Nugget - 10 гр - 60 мин.
Fuggles -10 гр - 30 мин.
Challenger -5 гр - 10 мин
Cascade - 10 гр. сухо охмеляване, предвидил съм го за 1 седмица.

Дрожди: Nothinggham ale


Преизчислих рецептата обаче първо за 2 кг пейл ейл малц, след това реших да пусна по-голяма варка и я сметнах за 4 кг, и не знам как получих за хмеловете 7, 7, 3.5 и 7 грама. Хубава бира стана, ама като бутилирах, близнах и ми се стори много сладка. Сметнах с калкулатора IBU 13.13 и чак тогава стоплих каква грешка съм направил. Та сега си имам 24 литра сироп за кашлица :)

Поуката от историята е, че калкулаторите трябва да се ползват при съставянето на рецептата, а не както досега правех - да видя какво се е получило накрая...

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 16:18
от dandilov
Добре е, когато човек си извлича поука!
Можеш до голяма степен да коригираш грешката, като свариш за час, час и половина чай от хмел (крайно количество 0,2 до 0,5 литра макс.). Накрая му добави захар, за да стане с плато като на бирената мъст, охлади и го добави във ферментатора.
Само смятай правилно този път, за да не стане нова грешка! ;)
След бурната ферментация, откали и направи сухото охмеляване.

Успех!

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 23:15
от asenr
Мерси за акъла, ама е късно за каквито и да било гимнастики. Вече бутилирах и ПВЦ-то е почти на камък. Още ден-два и ще свалям в мазето да отлежава. Този път ще си сърбам попарата такава, каквато съм си я надробил, пък следващия ще внимавам повече. Тъкмо ще науча и какво е бира без хмел :)

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 13:35
от victoryvt
По-малко хмел освен че дава малка горчивина предпоставя и за по-кратък живот на бирата.
Бай Темелко да каже за оная безхмелна билкова бира дето беше спечила "Враната" май ...

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 17:43
от cervesa
Не само хмелът има консервиращи свойства!Нека не забравяме,че той се ползва основно само от около 500 г. и то "благодарение" на баварския закон.
Веднага се сещам за свойствата на ментата,хряна,салвията и т.н.

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 19:22
от Martin
И мурсалския чай също. Даже бях намислил безхмелова бира за конкурса категория експериментално. Жълт равнец за горчивина и мурсалски чай за аромат и консервант. Ама така и не я забърках тая бира.

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 20:14
от dandilov
Чудя се какви консервиращи вещества има в мурсалския чай!?
Освен танини, за друго не се сещам... Но танини има във всички видове чай...

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 22:37
от Martin
Съдържа танини и етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт. Поради голямото наличие на флавоноиди има антибактериално и антиоксидантно действие.

Това от Уикипедия.

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 13:48
от dr_slavov
Всички етерични масла имат антибактериално (бактериостатично) действие.

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2018, 01:21
от TishoZZ
То ключарски услуги под път и над път, ама дали ще свършат работа – това вече е друг въпрос.