Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица :)

Модератор: Martin

Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица :)

Мнениеот asenr » 05 Мар 2016, 11:25

Реших да сваря English IPA по рецептата на Ники Илов:

nikolay.illov написа:German pale ale - 1.5 кг. 88%
Munich light - 0.130 кг. 8%
Caraaroma - 0.070 кг. 4% (70гр.)

Общо количество малц - 1,7 кг

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 70 минути, покачване до 76°C и промиване (в новата кофа)

Охмеляване:

Nugget - 10 гр - 60 мин.
Fuggles -10 гр - 30 мин.
Challenger -5 гр - 10 мин
Cascade - 10 гр. сухо охмеляване, предвидил съм го за 1 седмица.

Дрожди: Nothinggham ale


Преизчислих рецептата обаче първо за 2 кг пейл ейл малц, след това реших да пусна по-голяма варка и я сметнах за 4 кг, и не знам как получих за хмеловете 7, 7, 3.5 и 7 грама. Хубава бира стана, ама като бутилирах, близнах и ми се стори много сладка. Сметнах с калкулатора IBU 13.13 и чак тогава стоплих каква грешка съм направил. Та сега си имам 24 литра сироп за кашлица :)

Поуката от историята е, че калкулаторите трябва да се ползват при съставянето на рецептата, а не както досега правех - да видя какво се е получило накрая...
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот dandilov » 05 Мар 2016, 16:18

Добре е, когато човек си извлича поука!
Можеш до голяма степен да коригираш грешката, като свариш за час, час и половина чай от хмел (крайно количество 0,2 до 0,5 литра макс.). Накрая му добави захар, за да стане с плато като на бирената мъст, охлади и го добави във ферментатора.
Само смятай правилно този път, за да не стане нова грешка! ;)
След бурната ферментация, откали и направи сухото охмеляване.

Успех!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот asenr » 05 Мар 2016, 23:15

Мерси за акъла, ама е късно за каквито и да било гимнастики. Вече бутилирах и ПВЦ-то е почти на камък. Още ден-два и ще свалям в мазето да отлежава. Този път ще си сърбам попарата такава, каквато съм си я надробил, пък следващия ще внимавам повече. Тъкмо ще науча и какво е бира без хмел :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот victoryvt » 06 Мар 2016, 13:35

По-малко хмел освен че дава малка горчивина предпоставя и за по-кратък живот на бирата.
Бай Темелко да каже за оная безхмелна билкова бира дето беше спечила "Враната" май ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот cervesa » 06 Мар 2016, 17:43

Не само хмелът има консервиращи свойства!Нека не забравяме,че той се ползва основно само от около 500 г. и то "благодарение" на баварския закон.
Веднага се сещам за свойствата на ментата,хряна,салвията и т.н.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот Martin » 06 Мар 2016, 19:22

И мурсалския чай също. Даже бях намислил безхмелова бира за конкурса категория експериментално. Жълт равнец за горчивина и мурсалски чай за аромат и консервант. Ама така и не я забърках тая бира.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот dandilov » 06 Мар 2016, 20:14

Чудя се какви консервиращи вещества има в мурсалския чай!?
Освен танини, за друго не се сещам... Но танини има във всички видове чай...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот Martin » 06 Мар 2016, 22:37

Съдържа танини и етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт. Поради голямото наличие на флавоноиди има антибактериално и антиоксидантно действие.

Това от Уикипедия.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот dr_slavov » 07 Мар 2016, 13:48

Всички етерични масла имат антибактериално (бактериостатично) действие.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Неуспешен опит за IPA или как си сварих сироп за кашлица

Мнениеот TishoZZ » 26 Ное 2018, 01:21

То ключарски услуги под път и над път, ама дали ще свършат работа – това вече е друг въпрос.
TishoZZ
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2018, 01:04


Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта