Хайде на ИПА-та!

Модератор: Martin

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот victoryvt » 25 Мар 2015, 13:49

Я си виж температурата, защото US-05 по-топлолюбиви.
Обаче на високи температури ферментират прекалено бурно и оставят лек дъх на мая.
Тъй че чакането може да се окаже печеливша стратегия.
Освен това от 16 начална недей чака да слезе под 3 :)
По-скоро 4-5 ще е края.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dog123 » 25 Мар 2015, 14:28

Температурата не е била по ниска от 19 градуса гаранция. Ще чакам и толкова кво да правя ;)
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот victoryvt » 25 Мар 2015, 15:54

Ами и аз това правя - същите дрожди, една седмица вече - пяна повече от колкото в началото, екстракт още не съм мерил, темп. е пак толкова 19-20 гр. околна, вътре сигурно е над 20, но не е повече от 23-24.
Ама екстракт - 20% :)
Аз на под 7-8 ще се радвам ако падне.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dandilov » 25 Мар 2015, 16:46

Дай им време! Изчакай още ден - два и бутилирай.
И при мен така се получи миналата година, но стана много добра IPA!
А тази, от първата доза дрожди въобще не започна ферментация. След 24 часа сложих още половин доза, която ми беше останала от преди. Явно беше от друга партида, защото до вечерта ферментацията тръгна.
Миналата седмица бутилирах, но се бяха получили някакви не особено добри вкус и аромат... Най-вероятно няма да става за конкурс...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот mayosha » 28 Мар 2015, 11:59

И при мен доста се проточва ферментацията с US-05, трябват им поне две седмици да изферментират от 12% начален до около 3% краен екстракт. Ферментацията тръгва след 3рия ден (съдейки по водния клапан и пяната) и в края на първата седмица все още си бълбука активно, явно им идва студеничко 16–18° стайна температура. Първите ми варки бяха с S-33 и всичко приключваше за седмица, ако не и по-малко, но пък и ферментираха при поне 20° стайна.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dandilov » 29 Мар 2015, 19:48

16 - 18 градуса си е доста ниска температура за ейлови дрожди (изключая Нотингам).
Аз се стремя температурата в помещението да не е по-ниска от 19 градуса и не по-висока от 22.
Въпреки това, нещо не е наред с насипните US-05...
Миналата година ползвах US-05 от пакетче и въпреки, че ферментацията продължи повече от седмица, все пак стартираха доста бързо - за около 6-8 часа след заквасването, а сега с насипните не е така... Явно са измрели "завалийките"...

П.П. Дрождите си ги съхранявам в хладилник, така, че не е от начина на съхранение.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот victoryvt » 30 Мар 2015, 07:54

Моята IPA за конкурса е с такива - насипни US-05,
С начален екстракт 19, почти 20% - за 10 дена свърши успешно на около 4% при околна температура 19 гр.
Отначало тръгна нормално, вдигна пяна, след това покафеня отгоре и спанда, и на третия-четвъртия ден вдигна нова бяла пяна и продължи така до края на седмицата.
Все още има малък слой пяна, но екстракта вече не пада.
Според мен няма разлика в насипните и пакетчетата на US-05, но със сигурност в пакетчета биха изкарали с години.
В момента има пресни пакетчета със срок до 01.2017-та.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот za6o » 30 Мар 2015, 15:20

Последно използвах насипни US-05 в началото на март и не съм имал проблеми. За мен това са най-буйните дрожди от всиюки които съм ползвал до сега.
В пика на ферм. , 10А пелтие едвам удържа постояна темп от 19 градуса в ипровизираният стеропорен хладилник. :o
След 2-3 дни стихват и след 4-5 започвам да ги джуркам, че падат долу на дъното.
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dog123 » 05 Апр 2015, 22:29

Здравейте домашни пивовари.
Днеска не се стърпях и отворих една ИПА.
Еми , честно това не е моята бира. Или нещо се е объркало или не знам но много ми е горчива даже леко киселее.
Понеже съм пил бира със същия вкус и мирис в Литва, съм по склонен да си мисля че просто това не е моята бира.
Ще видя втората варка , ако пак е такава значи просто не е това бирата за моя вкус. :D
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот mirix » 05 Апр 2015, 22:44

dog123 Всеки си има собствен вкус! Казало кучето и си близнало пишката. ИПА-та нее за всеки. Аз бях си направил супер ИПА след прекомерна употреба на бира.Щом ИБУ 60 е нормално за мен смятай първите 3-4 глътки ми се струваха страшно горчиви и претръпваш :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron