Първи самостоятелен опит

Модератор: Martin

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 17 Мар 2017, 19:44

Дойде и момента на истината. Утре ще се вари първа варка.

12 литра вода
2 кг Pilsner malt
2 кг Wheat Malt pale
50 гр Халертауер - Мителфрю 2.9%
- 30 гр 60 мин.
- 20 гр 10 мин.
IBU 15 - ако са ми верни сметките с калкулатора
11 гр. Safbrew WB-06

Озахаряване:

(20 мин - 52 гр)
45 мин - 65 гр
15 мин - 72 гр

Донагряване до 77-78 и прецеждане с 16 литра вода на 78 градуса.

Имам един въпрос: Нямам помпичка за аквариум но имам компресор. Ще се получили ако с чисто маркуче и слаба струя аерирам вместо да друсам и тн? Ще варя в градината и всичко ми е там, лесно и удобно.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот mirix » 18 Мар 2017, 00:57

Мартине не чупи на човека ентусиазма. Въпреки модифицираните малцове. Направи си колега паузите
52 20 мин
56 10 мин
62 20 мин
65-66 45-50 мин
72 20 мин
78 и промиваш.
Малко цитра за сухо охмеляване или чайче действа много свежо.
Лятна бира е това.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 844
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 19 Мар 2017, 00:51

Завърши първия стадий.. Доколко ще е сполучлив, ще се разбере отсега нататък.
Спазих паузите от горния коментар.

DSC_0002.JPG


Озахаряването мина 'спокойно'. Очаквах да бъде напрегнато и с паника в коригиране на температурите, но успях да ги одържа в рамките на +/- 1 градус. Спране-пускане на котлон нонстоп.
Забравих да направя йодна проба преди да сваля от огъня, но направих такава веднага след това, и цвета не се промени - остана си кафеникаво-червено-жълто.

Оцеждането малко се спъна след първите 6-7 литра. Май поналях повечко вода изведнъж. Разбърквах, правих, струвах - потека. Малко повече мътилка отиде за варене, ама айде.

Варенето мина без проблем. Завря здраво доста бързо - хмела се сложи по схемата. Всичко 6.
DSC_0006.JPG


Ето и малко данни + снимки...

На около 20 C (19.5, 20.2, 19.8):
Мерих от първото потекло след озахаряване и захаромера стоя на 20 - максималното.
DSC_0003.JPG

Мерих последното което потече след слагане на последната вода - около 6 Плато.
DSC_0011.JPG

Не бях сигурен как да премеря преди варене тъй като повече от половината вече беше на огъня, докато останалото се прецеждаше, та не го направих.
След варенето показваше 15.
DSC_0018.JPG

Охладих колкото бързо можах до 21, ама докато се натуткам с ферментор-а и дрождите, падна на 18-19.

Аерирах мъста в ферментора с тънко маркуче прикачено за бояджийски компресор.. 3-4 минути. Вдигна се пяна.
Хидратирах дрождите в 130-140 мл вода, предварително превряла и изтинала на около 22 градуса. Разбърках ги докато добре се размият.. 5 мин.
Затворих с капака и водния клапан, който предварително бе изолиран допълнително със силикон.

Сега чакам.

Бележки:

Предварително бях измил всичко със сода каустик от предишния ден, а днес всичко след варенето минаваше през дезинфикциозна вана с Финк Окорон.
Вода ползвах от чешмата. Исках така да пробвам първия път, да видя какво ще стане.

Малко ме притеснява температурата на мъста.. В стаята е около 18-20 - лентата на ферментора показва 19 в зелено.
DSC_0022.JPG


Въпроси:

Как мерите захарноста след като няма повече прзинаци на ферментация? Изливате отново в цилиндър и мерите или...?
Ако пусна хидромера вътре и го оставя, ще свърши ли същата работа?
Отваряне на капака по време или след ферментация: колко опасно е?
В клапана сложих разтвор от водата с финк окорон вместо чиста вода. Чувам някои слагат водка. Има ли разлика?

Ще ми дойдат и други такива простички въпроси, които е малко трудно да се търсят тук, освен ако случайно не попадна на тема с подобни болежки.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот 5th-hokage » 19 Мар 2017, 08:22

Отговор 1: Вадиш проба в цилиндър и мериш - не връщаш пробата. Тук може да си купиш тефлектомер - с него вадиш проба оъ 1-2 капки и мериш - няма загуба на бира.
Отговор 2: Ако пуснеш захаромера във ферментатора ще останеш по скоро заблуден - пяната пречи на меренето а и по стъклото на захаромера полепват мехурчета ЦО2 и го повдигат нагоре и съответно той отчита грешно,
Отговор 3: По принцип е хубаво в въздушния затвор да е разтвор от окорон, така ако при местене на ферментатора (особенно в скучая с пласмасова туба) засмуче обратно няма да влезе вода в бирата а малко количество окорон и няма опасност от зараза, ако е вода има опаснос с нея да влезе и някаква гадинка. Ако не местиш ферментатора и няма обратно засмукване - няма значение с какво си го напълнил.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 339
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот mirix » 19 Мар 2017, 22:47

Ваичко в 6 колега. Щом си спазил всички паузи няма опсност да не е озахарено добре. В калапана всичко е наред както е казал колегата, важно е да не се препълва само. Сега чакай. 19 гр. е чудесна температура.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 844
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот dandilov » 19 Мар 2017, 22:57

При 19 градуса на ферментация ще имат превес карамфилените и пиперливи нотки.
Ако искаш повече аромати на банан и дъвка, трябва да вдигнеш температурата до 22 -23 градуса.
Иначе всичко изглежда "перфекшън". :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот BatVentsi » 20 Мар 2017, 00:11

При посяването бе 19, но до сутринта се климатизира на 20 и сега си бълбука чудесно на 22-23.. поне така сочи лентовия термометър. Знам, че вътре ще е малко по-топло. От клапана излиза миризма на компот от кайсии, праскови и малко цитрус. :)
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот dandilov » 20 Мар 2017, 10:52

Процесът на ферментация е съпроводен с отделяне на топлина. Затова се е повишила температурата. Така и трябва да бъде.
Да знаеш занапред, във ферментатора температурата не е добре да надвишава 25 - 26 градуса, защото почват да се отделят странични миризми. Дори е възможно и сероводород.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот Martin » 20 Мар 2017, 11:02

Вайсовите дрожди WB06 съм ги оставял до 30. Няма проблем, само бананите и двъките са много.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първи самостоятелен опит

Мнениеот mirix » 20 Мар 2017, 12:06

А аз съм спал, не видях че са WB06. Над 23 гр. дават за бананов вкус по спецификация. Пък идеална температура от 18-24.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 844
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron