Пшеничен опит

Модератор: Martin

Re: Пшеничен опит

Мнениеот knasfas » 10 Дек 2015, 00:36

Извинявам се за което :) Използвах дрожди Safbrew WB 06.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Пшеничен опит

Мнениеот Foreigner » 10 Дек 2015, 00:50

При първия си опит за вайцен използвах тези дрожди - Brew Masters Wheet – Erbsloh и не бях никак доволен от резултата. По-скоро обаче сигурно аз съм оплескал нещо. После използвах Safale WB-06 за рецептата на Ицо за белгийска вит бира:

[url]
viewtopic.php?f=25&t=2784[/url]

и нещата се получиха без грешка. С 2 думи - повторението е майка на знанието. Успех нататък!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Пшеничен опит

Мнениеот knasfas » 10 Дек 2015, 02:08

Ще повторим със сигурност и е доста вероятно да е по тази рецепта, тъй като ми допада идеята с кората от портокал и кориандъра. Въпросът е, че май ще се наложи или да си купя по-голяма тенджера, нещо за което в момента нямам излишни средства :D или да варя в две тенджери едновременно. Няма значение с желание всичко се постига :mrgreen:
Благодаря на всички, които се включиха в темата и помогнаха да намеря отговорите на въпросите, които имах.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Пшеничен опит

Мнениеот Yaskata » 10 Дек 2015, 13:41

Малко да върна назад и да споделя относно сипването на преварена вода.
На мен идеята също не ми допада, затова последния път (исках да получа бира с ABV 5%) направих друго:

- за промиването приготвих повече вода и промивах докато екстрактът в казана не стана 10 Р
- след варенето екстрактът беше 12 Р и спокойно си заквасих

не се сещам за по-добро решение за случая, но нека и други да кажат
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Пшеничен опит

Мнениеот svetlo » 10 Дек 2015, 17:43

В много рецепти за бира има доливане на вода, но специално за английските ейлове някъде бях чел (може и тук, не съм сигурен), че не трябва да се добавя вода след края на варенето. Затова ако на мен ми трябва, доливам кипяща вода в кипящия казан не по-късно от 15 мин преди края.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Пшеничен опит

Мнениеот knasfas » 10 Дек 2015, 17:53

Ами има логика най-добре да бъде, ако се предвиди повече вода за промиването, но в моя случай май една кана уж от литър ме врътна и ми развали сметките. Все пак крайният резултат доста ми допадна и със сигурност ще повторя подобна рецепта.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Пшеничен опит

Мнениеот victoryvt » 10 Дек 2015, 18:33

Промиването трябва да спре когато от чучура тече под 2% Плато. Бай Кунце го е обяснил защо, ама не си спомням.
Нещо беше свързано с горчивите танини от люспите май ...
Тъй че не може до безкрай да се промива.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Пшеничен опит

Мнениеот SDS » 10 Дек 2015, 19:31

Аз я разредих до 1.070 защото 1.082 си е направо вино а и стила който искам да направя си е до 1.075
20151210_115850.jpg

:D
Извинявайте, че така е качена снимката, смартфона ги върти на където си поиска.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Пшеничен опит

Мнениеот Yaskata » 10 Дек 2015, 21:58

2% !?
за това май ще трябва доста повече вода от 1-4 (стандартното за промиване)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Пшеничен опит

Мнениеот bojo » 11 Дек 2015, 08:58

По-бавно промиване, на повече порции промивната вода, леко разбъркване на горните слоеве в лаутертюна и сме в нормите. При повече вода ще извадим всичката захар, но ще имаме повече литри накрая с по-малка плътност. Ако търсим по-слаби бирички - добре, но в противния случай имаме преразход на енергия за варене.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron