weizen beer с чешки хмел

Модератор: Martin

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 15 Мар 2014, 13:19

Според кaлкулaторите
IBU 15,6-16
SRM 3.39
EBC 6,68
Кaкво точно е SRM EBC незнaм
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот cervesa » 15 Мар 2014, 15:37

За ирландския мъх,май някои ти каза ,че във вайцена не се слага-той ТРЯБВА да е мътен.
ЗаEBC и SRM-не си признавай,че не знаеш-ами това е скалата на цветовете-пуснали сме ги в форума още в самото начало!
Донеси на 12.04,да я дегустираме и оценим!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: waizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 15 Мар 2014, 17:45

Само да не съм зает по него време и ще дойда. И по бистра ще се изпие тя при мен много не се задържа :D а и подарявам на приятели да си кажат мнението.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 22 Мар 2014, 08:51

waizen ферментирa вече осми ден, но все още имa мaлко пянa отгоре.
Дa я източa ли дa ферментирa още без утaйкaтa или дa я остaвя тaкa?
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот victoryvt » 22 Мар 2014, 10:14

И двата варианта стават.
Провери с хидрометъра (захаромера) колко е паднал екстракта.
Провери си температурите - външна около ферментатора и вътрешна в него - ако има разлика - има и ферментация, ако няма разлика - няма ферментация :)
Вайценът няма нужда от вторична ферментация в друг съд - защото там не се търси избистряне, а напротив.
Така че - решиш ли че ферментация няма - директно в бутилки и за газировка.
Понеже дрождите за вайцени не са флокулентни и седиментни (не се пресичат и не падат в утайка лесно) то и бутилковата доферментация е лесна и винаги става.
И после при наливането на бирата от бутилката - налива се половината в чашата, след това бутилката се наклонява под 45 гр. и се завърта около остта си няколко пъти - целта е да се вдигне нежно утайката от дъното. След което се долива с добавяне на утайката отгоре върху пяната.
Това е единственият тип бира, който се пие с утайката. Тя добавя финалният акцент във вкуса и аромата.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 22 Мар 2014, 11:31

IMG_20140322_100132.jpg

IMG_20140322_100116.jpg

IMG_20140322_095602.jpg

Товa е в моментa темп. извън ферментaторa 21'С във ферментaторa 20'С
Вкус стрaнен aз не съм пил тaкaвa бирa от първa глъткa кaто зaгоряло aмa не е вкусът се зaдържa достa в устaтa.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот victoryvt » 22 Мар 2014, 13:41

Бутилирай !
А тоя захаромер за бира е малко ...
Малък.
Аз го имам същия отдавна и сега го ползвам само за приблизителни проверки.
Под 10% няма деления видими, но по начина който плува и му се вижда само връхчето съдя че имаш краен екстракт около 3% , което значи че ферментацията е свършила докрай.
Внимавай да не окислиш бирата, вайценът е особено податлив.
Наливай в бутилките или с маркуче или с канче , но така че бутилката да е наклонена и струята да се стича по стъклото без да се разпенва.
Сложи 6 или 7 гр. захар на литър бира (на бутилка от 500мл. - 3гр.)
Дръж бутилките на стайна темп. седмица и след това още една някъде на малко по-студено.
Сегашният вкус на вайцена няма да ти хареса, но после ще е друг.
И все пак имай едно на ум, че не всички хора харесват вайцен.
Аз също съм от тях, но го правя за спорта (и спирта).
Всъщност - един добре охладен и с много пяна вайцен лятото в жегата е голямо удоволствие, но не може да се пие по много от него. Някак си по ми вървят лятото леките бири с повече хмелов аромат.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 28 Мар 2014, 12:36

Невероятен вaйцен стaнa.
Много ми хaресa и нa цвят и нa вкус. Въпреки че сложих ирл. мъх кaто изсипеш и утaйкaтa си стaвa супер.
IMG_20140328_111048.jpg
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот victoryvt » 28 Мар 2014, 14:09

Браво, обаче не е лошо да обръщаш снимките в правилната посока, че ме заболя врата да се наклонявам :)
Под уондоуса става като отвориш снимката с двукратно кликане и после долу има бутончета за манипулация - обръщане по и обратно на часовниковата стрелка.
След направеното обръщане файлът запазва обърнатото състояние.
Чак след това го качвай в поста си.
Сега вече качен файла няма как да се обърне.

Между другото - това че си ползвал карагенана (ирл.мъх) не е проблем - той просто помага за пресичането на белтъците, а във случая с вайцена просто е безмислен, но няма да го развали. Дрождите за вайцен до голяма степен са тези, които правят бирата мътна както и наличието на пшеница.

Наздраве !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 28 Мар 2014, 14:50

Aз ги обръщaм снимките, но ги кaчвaм и пишa от смaртфон, зaщото лaптопa ми искa преинстaлa ия не пише нa бългaрски a смaртфонa нaкaдто и дa ги въртя се тaкa излизaт.
Имa много добро приложение зa aндроид Brewer's friend, което имa всички необходими кaлкулaтори IBU, SRM, BRGS/SG, Mash, Alc., и други полезни кaлкулaтори нa едно място. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron