Поредната първа варка

Модератор: Martin

Поредната първа варка

Мнениеот Stanislav » 04 Яну 2018, 22:51

Здравейте и Честита нова година с пожелание за много здраве и много успешни варки.
След дълго четене и проучване и след чудесните съвети от страна на Мая Трифонова, Емил Иванов и Иван Николов на демонстрационното варене в KANAAL, дойде време и за моята първа варка. Рецептата сам си измислих и е следната:
Pale ale - 2 kg
Munich 2 - 2.3 kg
Carabelgie - 0.5 kg
Carapils - 0.5 kg
Oat flakes - 0.5 kg

Challanger 25g - 65'
Challanger 20g - 15'
Amarillo 20g - 15'
Challanger 5g - 0'
Amarillo 15g - 0'

Дрожди Safale - s04

Озахаряване: (15.6 литра, от които 10л - Девин на 7.7pH и 5.6л Сопотска чешмяна на 1.9рН по данни на ВиК)
68C - 60 мин. ( На шейсетата минута беше спаднала на 66С)
72С - 15 мин.
машаут на 78С
Промиване с 22л
Захарност преди варене 7,5-8% Брикс измерено с обикновен захаромер, който не вярвам да е безкрайно точен (сега си чакам рефрактометъра от алиекспрес), а след варене 12.5-13%
Ферментиране 13 дни при температура около 15 - 18С
След ферментацията захарността падна на 4%
Газировка с 4.5 грама бяла захар, но е слаба и следващият път ще сложа 6 грама. Но на вкус много ми харесва, а и всички които са я опитали казаха, че е хубава.

Прикачвам и малко снимки от процеса :)
IMG_20171209_113450.jpg

IMG_20171209_115117.jpg

IMG_20171209_210958.jpg

IMG_20180101_160925.jpg

IMG_20180101_160932.jpg

Моля за коментари и оценки, за които ви благодаря предварително. :text-thankyoublue: :)
Stanislav
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Май 2016, 11:05

Re: Поредната първа варка

Мнениеот MadButcher » 05 Яну 2018, 09:57

Като гледам резултата в чашата отличен изглед за първа варка. На вкус ти ще кажеш как е, защото аз имам 20 бутилки за изливане в канала иначе доста добре изглеждаща бира... За газировката ползвай калкулатор относно количеството захар, необходими да се добави за газиране: https://www.brewersfriend.com/stats/. Има такъв и за газировка с отделена преди ферментацията пивна мъст, която е в пъти по-добра от тази със захар. Успехи и за напред !
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 180
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Поредната първа варка

Мнениеот Dave Lombardo » 05 Яну 2018, 10:06

За много години, поздравления за първата варка (изглежда страхотно!) и дано всички следващи бъдат все по-добри!
Един въпрос: В Сопот киселина ли тече от чешмите? ;)
И един съвет: вземи си термометър със сонда, която да е потопена във ферментиращата бира, за да следиш температурата вътре
По останалата част отношение могат да вземат master jedi :)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 176
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Поредната първа варка

Мнениеот dr_slavov » 05 Яну 2018, 10:31

Браво. Страхотно изглежда. :clap:

Stanislav написа:Газировка с 4.5 грама бяла захар, но е слаба и следващият път ще сложа 6 грама.

Като гледам каква пяна има, не ми прилича на слаба газировка.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 450
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Поредната първа варка

Мнениеот Stanislav » 10 Яну 2018, 23:30

Dave Lombardo написа:Един въпрос: В Сопот киселина ли тече от чешмите?

Замислих се по този въпрос и проверих пак. Оказа се, че 1,9 mg-eqv/dm3 е твърдостта на водата, което мисля че е различно от pH на водата. Но като цяло водата в района е бедна на минерали.


@MadButcher Бях изчислил мъст за отделяне и газиране с нея, но реших като за първи път да не рискувам и да си газирам с бяла захар :)
Stanislav
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Май 2016, 11:05

Re: Поредната първа варка

Мнениеот LivingInChaos » 23 Яну 2018, 23:41

Интересна рецепта си спретнал, гледам даже и аз съм участвал. За първа бира тази рецепта е един висок скок. Не всеки ще захване да работи с овес на първа варка. Бирата изглежда добре, бъдещи успехи пожелавам и да споделяш с приятели!
П.С. Аз съм Иван ;)
LivingInChaos
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта