Страница 5 от 5

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 01:11
от Dejmos
Последната ми бира беше с С04 в такава кофа. Достатъчно свободен обем, не се изляха през клапана, но два пъти издухваха водата от клапана, та го доливах.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 20:10
от mitriohin
Здравейте,
Днес беше студен ден на терасата, но като цяло мисля че се справих с варенето на бирата. Голям Мерак II
25991087_10213218430228545_1162873233_o.jpg

Смесих малца в един тензух.
26027164_10213218433628630_1167167052_o.jpg
тензух


25991279_10213218433388624_424711363_o.jpg
Стартираме с водата за озахаряване


Загрях до 64 градуса и цопнах цялото количество малц. Не можах да го направя в една марля и се наложи да го разделя на в две торбички. Едната се развърза и стана мазаляк.

Увеличих температурата на 72-градуса. И направих около 20 минути киснене на малца в това състояние.

Направх йодна проба, стори ми се че всичко е наред. На първата не и повярвах и направих втора, йода не промени цветът си.
26036204_10213218432428600_2076000337_o.jpg
йодна


Направих промиването с 9 литра вода. Малца беше утроил размерите си и не се събра в гевгира, после го изтървах и той плисна на плочките направих всичко в бирена мъст, но не се отказах :).
След което успях да събера всичко в тенджарата, която до ръба ми се струва че е 14 л или ми се иска :).
26024694_10213218430028540_425533271_o.jpg
бирена


Изчаках да заври и засякох 1 час. На 1-вите 10 минути сложих 20 грама по рецептата, после нещо се отнесох и сложих 30 гр.
Разнесе се супер аромат на хмел. Надявам се да не съм я вгорчил.
Охладих за 3 ч. 40 минути до 23 градуса и сложих 5 гр дрожди Нотингам. Сториха ми се малко и сложих още 2 гр.
Като цяло има пулс на водния клапан, но утре ще видя дали има пяна.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2018, 10:41
от mitriohin
Резултата :)
Мерак Втори определено е яка бира.
26696220_10213324089389958_221589035_n.jpg