Моя първи опит в бироваренето

Модератор: Martin

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот stoyanninov » 03 Ное 2017, 10:58

Здравей и от мен
Добре дошъл в клуба
Аз ще дам съвет за маята. Когато се ползува суха мая, тя трябва да се рехидратира преди да се изсипе в охладената мъст. Това става като за едно пакетче мая 11гр се кипва 100мл вода в широк съд-купичка за супа примерно, и се оставя да се охлади до около 40градуса. Пакетчето с маята трябва да е предварително извадено от хладилника и да се темперира на стайна температура. След като температурата е достигната, съдържанието на пакртчето се поръсва върху водата без да се празбърква-маята се оставя да се хидратира сама. След 15 мин леко се разбърква като се обрасува кремообразна смес и се оставя още 5мин да преседи. Температурата вече трябва да е паднала до около 25гр и така образъвалата се каша се изсипва в мъстта.
Причината за тези (някои биха ги нарекли излишни) стъпки, е че при изсушаването на маята, мембраните на клетките частично се разрушават. При рехидратацията се дава възможност на клетките да си възстановят тези мембрани. Ако това не се направи, при изсипване на маята директно в мъстта, в клетките влизат нежелани вещества, които иначе се спират от мембраната и в резултат на което около половината клетки измират. Това води до недостиг на клетки и тн.
Поздрави
Стоян
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 169
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот Martin » 03 Ное 2017, 12:44

Мисля че имаме различни източници за причината за хидратация във вода. Аз знам, че се хидратират във вода, защото директно изсипване във мъстта се получава така че около дрождите няма достатъчно вода за добра хидратация, заради захарите и други примеси и се забавя/възпрепятствя здравословна хидратация. Което е много по-голям проблем при силно-захарни като вино и силни бири. Обикновено за нормална бира дават че няма никакви проблеми за дирктно изсипване на пакетчето във ферментатора.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот Dejmos » 03 Ное 2017, 14:13

Указанията за засяване с дрожди на Mangrove Jack's, както са написани на опаковката, са сухо насипване директно във ферментора върху мъстта. Дори на тези за сайдер, абатско и медовина.
Аз лично рядко рехидратирам/стартирам. (така елиминирам още един етап, в който може да бъде внесена зараза)
Варките ми са 25-30 литра, обикновено просто наръсвам дрождите равномерно по повърхността. И нямам проблеми.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 639
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот stoyanninov » 06 Ное 2017, 11:49

Martin написа:Мисля че имаме различни източници за причината за хидратация във вода. Аз знам, че се хидратират във вода, защото директно изсипване във мъстта се получава така че около дрождите няма достатъчно вода за добра хидратация, заради захарите и други примеси и се забавя/възпрепятствя здравословна хидратация. Което е много по-голям проблем при силно-захарни като вино и силни бири. Обикновено за нормална бира дават че няма никакви проблеми за дирктно изсипване на пакетчето във ферментатора.


Yeast - Chris White
Главата се казва Working with dry yeast. За съжаление не мога да копирам, че е от киндъл дейбиш. Но общо взето това което написах е буквално преведено
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 169
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 30 Ное 2017, 11:42

Здравейте,
Ето че денят на правенето на бира мина. Както се вижда от снимката се получи една кафява течност, която доста ме притесни.
Но днес виждам, че ферментацията е налице.
Допуснах няколко грешки при сваряването на 1-вата си бира.
1. Не достатъчен контрол при температурата, къде 45 къде 49 някъде даже и 52.
2. Хмела който добавих - вря със субстанцията около 40 минути. Ако стане бира може би ще е по-горчива.
3. Меленето на малца го направих с гранитно чукало и каменен съд може би не съм успял да го раздробя добре и да не съм извлякъл важни съставки.
4. Промиването го направих малко през пръсти :)
След 3 седмици ще дам инфо какво е станало!
Прикачени файлове
24203761_10213025502525473_686718798_n.jpg
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот Dave Lombardo » 30 Ное 2017, 13:30

Все пак реши да ги правиш тия паузи на ниските температури. Не ту чува главата :D
Поне се надявам основното озахаряване да не си го правил на 80 градуса, както го беше планирал, защото почти няма да има какво да ферментираш ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 159
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот MadButcher » 30 Ное 2017, 14:04

mitriohin написа:Здравейте,
Ето че денят на правенето на бира мина. Както се вижда от снимката се получи една кафява течност, която доста ме притесни.
Но днес виждам, че ферментацията е налице.
Допуснах няколко грешки при сваряването на 1-вата си бира.
1. Не достатъчен контрол при температурата, къде 45 къде 49 някъде даже и 52.
2. Хмела който добавих - вря със субстанцията около 40 минути. Ако стане бира може би ще е по-горчива.
3. Меленето на малца го направих с гранитно чукало и каменен съд може би не съм успял да го раздробя добре и да не съм извлякъл важни съставки.
4. Промиването го направих малко през пръсти :)
След 3 седмици ще дам инфо какво е станало!

С какви малцове го докара тоя цвят? Йодната проба какво показа? Екстракта на пивната мъст преди ферментацията? Колко време вари? Другият път поръчай малца смлян за 25ст. на килограм и няма да има нужда да чукаш ;) Вземи някоя готова рецепта с еднотемпературно озахаряване и се опитай поне него да спазиш и съобрази количества млц/вода спрямо съдовете, които ползваш. Внимателно при прецеждането, при промиваването и предида влезе във ферметатора. Каато спазиш и задължителната хигиена както и температура на ферментация според дрождите, трябва да стане бирица. Ай успех!
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 159
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 02 Дек 2017, 17:18

Здравейте отново.
Този тъмен цвят го докарах със светъл малц Пейл Ейл :).
В началото течността беше бистра на цвят леко жълта. Но след завирането на 100 + и докато чаках да се охлади, сложих капа на тенджарата и под течаща вода.
Като дигнах капаха ОПА всичко беше потъмняло.
За паузите те се получиха от самосебе си докато се тюхкам какво точно трябваше да правя.
Относно смилането на малца, бях планирал да бъде по този начин. Да се доближа максимално до бирата правена от Египтяни. Те едва ли са има ли някакви специални мелници за малц :).
Следващите бири ще бъдат сготвени със предварително смлян малц.
Колко дни трябва да стои във ферментатора.
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот MadButcher » 02 Дек 2017, 20:08

Ами не ми отговори на въпросите, че да видим какво е станало. По рецептата ти на колко следва да завърши ферментацията? Колко дни, зависи кога ще ферментипа достатъчно. Де да знам, ако си заформил някоя в стил барли уайн... ;)
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 159
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 03 Дек 2017, 21:38

По всичко личи, че ще правя нова :)
Този път по-внимателно и не толкова припряно.
:)
Наздраве!
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта