Страница 1 от 5

Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 19:19
от mitriohin
Здравейте,
Предстои ми да сготвя следната рецепта която съм си заплюл:
-Светъл Ечемичен малц Pale Ale - 2 kg
-Светъл Пивоварен Малц - 1 kg
-Хмел Willamette - английски - 50 gr
-Дрожди S 04 - 11 gr - насипни /горна ферментация/
-Вода 6 литра начало - 8 л за промиване.

Рецептата ми ще се състои в следното:
Първи етап!
-10 мин при 46'
-20 мин на 56'
-Йодна проба
-50 мин на 80'
-Йодна проба
Ако всичко е 6 промивам в съд "Кофа с кранче" с 8 литра вода на 80'
Втори етап
-завирам водата на 100+. На 30 мин добавям 1/3 от хмела, оставям да ври 10 мин, довабавям 1/3 от хмела и последните 15 мин добавям останалото количество хмел.
Трети етап: Оставям сместа да се охлади /с лед и вода ще я мъча някак си/
Четвърти етап: Сипвам в галон от минерелна вода 19 л готовата смес и я раздрусвам три пъти за щастие :).
Пети етап: Добавям дрождите, слагам водния клапан и се кръстя.
Седмица престой в галона, след това захар и в бутилки за още 2 седмици.

Ако пропускам нещо моля за коментар.
Благодаря!

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 20:11
от lhristov
Привет, mitriohin!
Не че пропускаш, но сигурен ли си в тази температура:

“-50 мин на 80'“

Не трябваше ли да е около 64-68* С?

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 22:55
от mitriohin
Не съм сигурен във времето и в градуса. И затова споделих план рецептата си, за да не допусна грешка, но все пак да имам някакъв образен план за бирата :).
Смятам че 50 минути са пре много и с доста голяма температурна разлика върху малца. Как смяташ 30 минути на температура 73-74?
Пък после ще видим :)

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 23:56
от peshcobg
mitriohin здравей,

Най-простата схема за озахаряване за първи опит, а и не само е 60 мин на 65С - 66С. Ако йодната проба не е добра може да задържиш 15 мин на 72С.

Има раздел и теми за първи опити с доста информация и снимки, които може да са ти полезни - http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=18&t=3085

Поздрави
Пешо

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 23:59
от KpaTyH
Озахаряване -малц/вода - 1:3, 65-67 градуса - 1 час и после вдигане до 76-78. Промиване малц/вода - 1/4 с вода 78 градуса. Варене час, час и половина, може да ползваш калкулатор за това, колко хмел и кога да го сложиш....според горчивината, която търсиш. Охлаждаш до 20 градуса и слагаш маята. След седмица бутилираш.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 00:14
от petiomalchev
Тръгваш по трудноят път. Има и по лесен, еднптемпературно озахаряване на 68С.
Загряваш вода до температура изчислена по тази таблоца изсипваш по малко малца и бъркаш, завиваш тенджерата с две одеала чакаш 1час доливаш вряла вода до 76С и промиваш с вода 76-78С.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 09:32
от mitriohin
Благодаря за съдействието. Ще я карам по лесното. Неделя Brewing day ;)

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 10:17
от Martin
mitriohin написа:Здравейте,
Предстои ми да сготвя следната рецепта която съм си заплюл:
-Светъл Ечемичен малц Pale Ale - 2 kg
-Светъл Пивоварен Малц - 1 kg
-Хмел Willamette - английски - 50 gr
-Дрожди S 04 - 11 gr - насипни /горна ферментация/
-Вода 6 литра (8-9 литра) начало - 8 л за промиване (12л за промиване).

Рецептата ми ще се състои в следното:
Първи етап!
-10 мин при 46' ( ако ще правиш по добре 40 градуса )
-20 мин на 56' ( ако ще правиш по добре 50 градуса )
-Йодна проба - йодната проба се прави след озахаряването което е на следващите температури
-50 мин на 80' - 60 мин на 65-66 градуса за озахаряване
-Йодна проба
-покачване на 78 градуса ако е ОК пробата, ако не е изчакване още 15мин на 66 градуса
Ако всичко е 6 промивам в съд "Кофа с кранче" с 8 литра вода на 80' - незнам каква е тази кофа, дано да е кофа в кофа с дупки. с 12л вода промиваш
Втори етап
-завирам водата на 100+. На 30 мин добавям 1/3 от хмела, оставям да ври 10 мин, довабавям 1/3 от хмела и последните 15 мин добавям останалото количество хмел. - вариш 60мин, в момента на завирането сложи 1/2 от хмела, и 10мин преди да приключи варенето останалия
Трети етап: Оставям сместа да се охлади /с лед и вода ще я мъча някак си/
Четвърти етап: Сипвам в галон от минерелна вода 19 л готовата смес и я раздрусвам три пъти за щастие :). - добре измита и дезинфекцирана с Окорон или с 5-6 капки йод и 1л вода
Пети етап: Добавям дрождите, слагам водния клапан и се кръстя.
Седмица престой в галона, след това захар и в бутилки за още 2 седмици. (захар по 6гр на литър или ако са ти 500мл бутилките по 3гр на бутилка, бутилките също измити и дезинфекцирани, както и капачките)

Ако пропускам нещо моля за коментар.
Благодаря!


С червено съм ти коментирал. Като за 1ви опит пропусни тея температури 40 и 50 градуса и директно на 66 озахарявай. И успех.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 10:19
от ultrashock
Доколкото виждам ще ползваш 3кг малц. Съвета ми е да ползваш схемата 1/3 за озаряване и 1/4 за промиване. Т.е. в твоя случай за 3кг малц 9 литра за озаряване и 12 литра за промиване.

Re: Моя първи опит в бироваренето

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 10:24
от MadButcher
Не видях финалното прецеждане при преместване във ферментатора. Ще е добре да го направиш. За охлаждането не се притеснявай толкова. Малко количество на водна баня и с лед става бързо. При големите количества вече е неприложимо.