Lake Walk Pale Ale

Модератор: Martin

Lake Walk Pale Ale

Мнениеот knasfas » 29 Апр 2017, 09:40

Здравейте,
Преди известно време открих една тема в хоум брю толк за американски пейл ейл и вчера намерих време да направя дългоочакваната варка.
Става въпрос за светъл ейл, който по харакстеристики е на границата с ИПА стила.
Малц(6.550кг)
Pale malt - 4.8 кг
Pale malt (печен вече смлян за 30 минути на 130 градуса) - 1.2 кг
Карамюних - 0.25 кг
Пшеничен малц - 0.3 кг
Хмел
Amarillo 32г, 7% - 60 минути
Simcoe 32, 12.3% - 20 минути
Amarillo 42гр, 7% - 5 минути
Simcoe 42гр, 12.3% - 5 минути
Ирландски мъх - 7гр.
Дрожди - US 05
Озахаряване на 67-68 градуса за 60 минути.
Получих около 34 литра с начален екстракт 13.2*B
След основната ферментация трябва да се направи сухо охмеляване с 45 грама Simcoe и още толкова Amarillo. Тук обаче бих искал да ви попитам нещо. Бирата, която ще се бутилира е ясно, че ще й сложа някаква торбича с хмела в нея, но другата част ще се пие от крана, та си мислех да сложа хмела направо в кега. Проблем ли ще бъде, ако торбичката с хмела стои в кега докато бирата се изпие или трябва да я извадя по някое време за да не отдаде неприятни вкусове и аромати?
Поздрави,
Иван
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Lake Walk Pale Ale

Мнениеот Dejmos » 29 Апр 2017, 11:44

По принцип сухото охмеляване се прави във ферментора или във вторичен ферментор слвд завършване на бурната ферментация. Хмелът се маха преди бутилирането/кегирането. Ако стои твърде дълго, освен желания аромат ще вкара тревисти нотки.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Lake Walk Pale Ale

Мнениеот knasfas » 29 Апр 2017, 19:05

Въпросът е, че съм чел на места за хора, които са охмелявали и в кега, имам чувството, че и в нашия форум е писано по въпроса, но не мога да се сетя къде. Все пак, ако някой е правил нещо подобно да сподели, ако ли не ще охмелявам по класическият начин.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта