Страница 2 от 3

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 12:42
от Martin
Първо за мене лично няма смисъл от сухо охмеляване. А и защо да не докарва на бира. Бирата не е само хмел. А и тази конска доза, ще стане мътна като боза и леко зеленикава. Да не говорим че с отлежаването ще избледнее аромата на хмел. Ако все пак искаш, сложи към 2-3 гр на литър макс.

А като искаш hop-bomb просто си свари силна ИПА.

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 17:20
от ALL_ON
Аз пък съм на мнение, че сухото охмеляване има смисъл при барлито. Разбира се в нормално количества да е хмела. Ще подкрепя мнението си с разговор на тема барли, който проведох с Виктор и той многократно отбеляза, че сухото охмеляване е "задължително". Доколкото си спомням той беше правил сухо охмеляване и дори накрая преди бутилиране отново беше направил заедно със захарта хмелно чайче. Просто при такова дълго отлежаване хмелния аромат се губи и никога не е излишно едно сухо охмеляване. Ние ще правим, пък каквото стане :)

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 18:13
от Martin
Чак и мене ма замислихте да направя. Може да разделя 5 на 5 литра със и без.

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 19:08
от ALL_ON
Споделяйте какво в станало после и коя бира Ви е харесала повече(с или без сухо). Разбира се, колкото и да е тежко положението не бихме отказали и лична дегустация :D

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 19:52
от ALL_ON
Колеги още една констатация, касаеща дрождите US-05! Тея "животни" държат на алкохол над 12%, много бърз старт от 27 до 5 Плато свалят за 7 до 10 дни! След откаляването утайката беше точно един пръст, въпреки засяването с голямо количество утайка от предна варка. Мога да обобщя, че за високоалкохолни и високоекстрактни бири вършат добра работа.

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 10:25
от Dejmos
Разделих на две по 4л и охмелих едната част. 8 гр./л., ще я бутилирам утре, след 5 дни сухо.
Да става каквото ще. Поне ще имам база за сравнение за следващата варка, когато ще опитам с по-голямо количество.

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 11:23
от ALL_ON
Снощи махнах дъбовия чипс и добавих хмел за сухо охмялване - Каскейт на листа 100 гр. за 25 литра, което прави по 4 гр. на литър. Дъбовия чипс е пуснал лек цвят и допълнителен аромат. Всичко върви по план, живи и здрави в събота заминава в бутилки :)

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 23:42
от ALL_ON
Барлито вече е бутилирано. Страхотен аромат се е получил след сухото охмеляване. Бутилирахме 23-24 литра с добавяне на 75-80 гр. кафява захар (малко над 3 гр. на литър), разтворена в бира, останала след изцеждането на листата на хмела, ползван за сухо охмеляване (някъде около 1,5 литра изцедихме от листата). Получената смес кипнахме на котлона и оставихме да поври малко. При самото бутилиране добавихме по няколко прашинки на бутилка дрожди US-05. Дотук добре, сега следва най-трудното - да изчакаме половин, една година и да видим какво се е получило :text-thankyoublue:

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 14:06
от Martin
Отваряйте по бутилка всеки месец да видите как се развива. Пика и може да е на 4ия месец, може и на 10ия.

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 17:17
от ALL_ON
Мисля да отворя първата бутилка догодина по някое време края на март или края на април. Не смятам, че по-рано ще е ок, просто трябва много време да отлежава.