Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 20 Юли 2018, 16:44

Четох доста положителни думи за тез гадини а и Влади е на това мнение, затова реших да опитам с тях. Няма да изменям рецептата, сватбарите не са толкова претенциозни, че чак да усетят някакви допълнителни вкусове и аромати. Ще докладвам като имам лични впечатления във връзка с този щам.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 21 Юли 2018, 10:46

При мене стана и нещо друго с тоя Квейк. Използвах утайка от предна варка и мисля, че съм прекалил малко с количеството дрожди :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 27 Юли 2018, 09:13

Неделя бяха двете варки. И двете ферментират на стайна температура около 24-25 градуса. APA-та с квейка съм сложил в SON, тъй като в него без охладители поддържа 2-3 градуса нагоре от стайната температура.
Вчера(точно 4 дни от засяването) реших да направя замерване и това, което показа рефрактометъра е:
APA - при начална 13.5-14, в момента е на 8.5Р / 5.5Р след корекция;
WIT - при начална 11, в момента е на 5Р / 1.4Р след корекция;
Бурната ферментация е приключила, но за APA-та трябва още време. На втория ден и двата бидона бяха избили през клапана, поради недостатъчно място, голямо мазало беше станало.
Направих и сухо охмеляване на APA-та с налични американски тип хмелове, около 60-70 грама.
На ВИТ-a добавих и останалите портокалови кори, предварително накиснати във водка.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dave Lombardo » 27 Юли 2018, 10:02

ultrashock написа:Wedding Belgian Witbier (RifayBrew)
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 52 liters
-----------------------------------------------------------------------------
Wedding APA (RifayBrew)
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 50 liters
Boil Gravity: 12.3 °P

Това теоритични данни ли са или реални? И ако са реални, как успя за 75' варене да изпариш само 5 л. при wit-а и нереалните 3 л. при АРА-та? :shock: :shock: :shock:
Аз, на моите 20 литрови варки, при средно 60-65', изпрарявам минимум 6 л., да не говорим, че по-често съм в диапазона 7-9 л.
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 27 Юли 2018, 10:55

Dave Lombardo написа:
ultrashock написа:Wedding Belgian Witbier (RifayBrew)
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 52 liters
-----------------------------------------------------------------------------
Wedding APA (RifayBrew)
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 50 liters
Boil Gravity: 12.3 °P

Това теоритични данни ли са или реални? И ако са реални, как успя за 75' варене да изпариш само 5 л. при wit-а и нереалните 3 л. при АРА-та? :shock: :shock: :shock:
Аз, на моите 20 литрови варки, при средно 60-65', изпрарявам минимум 6 л., да не говорим, че по-често съм в диапазона 7-9 л.


Верно, кажи как става защото аз като започна със 38литра и макс го докарвам до 29-30л. след охлаждането и това при положение, че ваяря 70мин. За 90 се увеличава изпареното
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 27 Юли 2018, 11:02

Dave Lombardo написа:
ultrashock написа:Wedding Belgian Witbier (RifayBrew)
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 52 liters
-----------------------------------------------------------------------------
Wedding APA (RifayBrew)
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 50 liters
Boil Gravity: 12.3 °P

Това теоритични данни ли са или реални? И ако са реални, как успя за 75' варене да изпариш само 5 л. при wit-а и нереалните 3 л. при АРА-та? :shock: :shock: :shock:
Аз, на моите 20 литрови варки, при средно 60-65', изпрарявам минимум 6 л., да не говорим, че по-често съм в диапазона 7-9 л.


Зависи колко е бурно вренето и колко е широк казана. Аз на моите 20л варки извира 4-5 литра.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 27 Юли 2018, 14:05

Не скачайте веднага - залагам примерни данни в BF що се отнася до количеството преди варенето. Този параметър не влияе на другите и просто залагам нещо на око.
Реално загубите ми се между 6-10 литра, но не съм оразмерил казана за варене и затова не мога да кажа с точност.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dave Lombardo » 27 Юли 2018, 15:03

ultrashock написа:Не скачайте веднага - залагам примерни данни в BF що се отнася до количеството преди варенето. Този параметър не влияе на другите и просто залагам нещо на око.
Реално загубите ми се между 6-10 литра, но не съм оразмерил казана за варене и затова не мога да кажа с точност.

Е как да не влияе бе, човек?
При Boil size 50л и Boil gravity 11°P, едно е да изпариш 5л и да получиш 45л с OG 12.2°P, съвсем друго е да излетят 9л и да имаш 41л на 13.4°P OG
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 27 Юли 2018, 15:20

Разликата по калкулатор и реално между количеството в началото на варенето и в края ти дава разлика при действителния резултат във всичко - плътност, горчивина, цвят и не се получава точно по рецепта, което може да доведе и до стилово несъоответствие. От опит трябва да да знаеш при зададено време 70мин. колко начално и колко крайно количество имаш в казана за варене, за да ти е сметната верно рецептата, иначе се получава алабализъм.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 27 Юли 2018, 15:34

Това, което имах в предвид е полето Est. Boil Size в калкулатора на BF, при положение, че Target ти е зададен Fermenter не влияе на другите сметки в калкулатора, освен на IBU, за което не говорим в случая.
Опитай и ще видиш - дали ще сложиш Est. Boil Size 52l или 100l, другите резултатни параметри като OG, FG, ABV, не се променят.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron