Поредния първи опит с въпроси

Модератор: Martin

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 31 Окт 2016, 15:16

Явно зависи от рецептата. Аз лично на 2рия опит мисля да сложа повече захар и задължително ПВЦ. Така ако съм предобрил със захарта ще разбера своевременно. Реално 5грама както сложих аз са малко(поне за тази рецепта). Бутилката прави пук иииии г/д с това приключва :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот asenr » 31 Окт 2016, 19:34

За добра газировка са достатъчни по 6-7 грама бяла захар на литър мъст. С 10 грама ще ви изгърмят бутилките.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 01 Ное 2016, 15:04

токущо прочетох книжката и факт - ако бях видял че я има по-рано доста въпроси щях да си ги спестя:)
Лошата новина за форума е че сега изникнаха нови въпроси :D но пък тях ще ги задам по-нататък :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот victoryvt » 02 Ное 2016, 09:54

10 грама са много, 5 са малко, но все ще стане бира.
5 са добре ако ще отлежава дълго
7 са добре ако ще се пие бързо
Не се задълбавайте в един два грама разлика, гледайте да ви хареса според индивидуалните предпочитания.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1982
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 03 Ное 2016, 18:14

Варка Номер 2

Eто и днешното варене и равносметките

Вода мейш 5литра
Вода промивка 6.5литра

1,450 Пилзнер Вайерман
0.200 CARAAMBER

Хмел Халертау 5,4 = 17 +10
дрождове S33 = 4-5gr

Озахаряване:

55минути на 63-4 градуса (тук увличих от 45 на 55 минути понеже температурата непрестанно падаше и ме беше страх че малко време ще е била в граница на алфа-амилазата)
15минути на 72 градуса (по скоро бяха 73-4. Задържах повечко време понеже не бях сигурен в цвета на йодната проба)
78-80 градуса и после прецеждането

Пивна мъст излезна 9литра с 11% захарност
Варене около 65-70 минути. след Варене около 6литра с 16.5% захарност

=========================
Имах проблем естествено със температурата. Но и с филтрирането на студената мъст към ферментатора. Когато свалих от котлона белтъците се бяха пресекли супер, но докато охлаждах ги разбърках без да искам. При пресипването във ферментатора използвам черпак фуния и цедка за брашно(малка кухненска) и тук идва май един от проблемите ми. 1во става изключително бавно към края, 2ро подозирам че някаква част преминава (което би обяснило защо мин. път не се избистри бирата).

Ето и снимка. Незнам дали се вижда утайката на дъното. Реално това май е не добре прецедената мъст ;/
Вие как я прецеждате ? С тензух? Не става ли много бавно, особенно като се натрупа в него? Как го дезинфекцирате?

20161103_170124.jpg
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ultrashock » 03 Ное 2016, 20:30

Защо не ползваш маркуч или сифон за преливане към ферментатора плюс торбата за филтриране от магазина? Аз с този етап не съм имал проблем, всичко остава в торбата и за малки варки не е нужно да я чистиш и дезинфекцираш повторно. Отделно може да оставиш поне 30 минути да се утаи преди да преливаш.

PS: С една варка и акъл давам, май не е редно ;)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 468
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 03 Ное 2016, 21:59

абе мина ми през главата да пробвам с маркуча на принципа на скачени съдове, ама както казах вече бях разбъркал белтъците и пак трябваше да мине през цедка. Дет се вика бях му ебл ммта. Пък и тя моята варка е 5литра, аз кат смъкна 3 пъти от маркуча да тръгне, и после още 3пъти при бутилирането и то няма да остане бира :D
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот asenr » 05 Ное 2016, 03:11

Аз прецеждам през тензух, сгънат на два ката. Дезинфекцирам с окорон-12. Варката ми е 60 литра и се охлажда около час и половина, което е достатъчно да се утаи добре. Обикновено прецеждането върви бързо и минавам дори без миене на тензуха, въпреки че цедя утайките докрай. По-бавничко е само ако съм варил IPA, защото тогава има повече хмел. Ама бавно-бързо, важното е да се прецеди добре. Ако размътиш без да искаш, винаги можеш да оставиш да се утаи и после да продължиш.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 05 Ное 2016, 13:47

asenr , да ще го знам за друг път. Но сега дали ще възникне проблем. Бирата е на 2ри ден вече, почнаха да падат дрождовете на дъното, спря основната ферментация. Реално на дъното освен дрождове има и утайки от въпросните белтъци, има ли шанс те да прецакат бирата?
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот victoryvt » 05 Ное 2016, 21:01

И да, и не.
Ако са пресечени добре няма да има проблем.
Гледай при бутилирането да не я размътиш много.
То за 5литра какво да го мислиш :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1982
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта