Американски амбър ейл

Модератор: Martin

Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 18 Яну 2016, 23:31

Здравейте,
Пускам тази тема, тъй като съм решил след 2 дни да реализирам въпросната варка. На скоро в един чужд форум открих интересна рецепта за Американски ейл, в която влизаше портокалова кора и кориандър. Тъй като са ми останали следните малцове мисля рецептата да е както следва:
Пейл малц - 3,5кг - 82%
Карапилз - 500гр - 12%
Карамюних - 250гр - 6%
20гр хмел Нъгет на 10мин. от завирането
25гр хмел Цитра 80мин. от завирането
25гр хмел Цитра - сухо охмеляване
Портокалова кора - 2гр/литър
Кориандър - 1гр/литър
Като последните две се слагат 10 минути преди края на варката. Ще използвам вода за озахаряване:промиване/3:4, а самото озахаряване ще се случи на 65гр.
Горчивината се старая да е по-ниска, а именно между 30-35ИБУ. Не съм прилагал до сега сухо охмеляване и честно казано малко се чудя, дали да не опитам да приложа този номер с подобието на чайче. В този случай се спестява и известно време освен всичко. Вие как мислите? Губи ли се съществена част от вкуса?
Ще използвам дрожди Safale US-05, като ще отделя малко от пивната мъст преди варенето, ще добавя захар и ще пусна дрождите да се забавляват.
Целта ми е в крайна сметка във ферментатора да влязат 21-22 литра, с начална плътност около 13П. Тази част до момента е най-сложна за мен - винаги използвам схемата 1кг малц : 7 литра вода и никога не ми остават 5 литра мъст, винаги са по-малко и плътността е по-висока от очакваното. Поради това ще се въоръжа с една идея повече вода за промиване.
Какво мислите относно рецептата? Никога не съм слагал нито портокалова кора, нито кориандър, но мисля, че с тези количества не би трябвало да мога да прецакам генерално вкуса?
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот Foreigner » 19 Яну 2016, 18:48

Лятото правих белгийски вит по рецепта на Ицо (ameba13) и сложих 10 грама кориандър на 20 литра бира, както и настъргани на ренде кори от 6-7 портокала. Бирата стана екстра, с хубав цитрусов аромат, но не натрапчив. Давай смело, а после според вкуса ще правиш фините настройки за следващи варки. Ако вкусът ти хареса, после можеш да пробваш някоя белгийска екстравагантност, въпреки че ръководството, в лицето на Темелко и Виктор недолюбват този стил :D .
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 225
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот Martin » 19 Яну 2016, 19:00

Мале колко кориандър. И аз правих един вит със 0,5гр / л. Получи се отвратително, като копие на Каменица нефилтрирано. Половината жената я изпи, другата мислих да я изливам в тоалетната ама и нея я избутахме. Внимателно с този кориандър, много е натрапчив.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 904
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 19 Яну 2016, 19:38

Хаха, благодаря ви за включванията :D Знам, че има разлика от кориандър до кориандър, но май наистина по-добре да го намаля на 0.5гр на литър. Впрочем каменица нефилтрирано ми хареса, обаче мойта пшенична бира нямаше нищо общо с нея :D моето си беше по-вкусно хаха.
Утре е денят за варката, така че ще поствам по нещо. А със сигурност ще се опитам да направя по-напред във времето някакво пиво тип Белгия, ама май има опасност да си го пия сам :D
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 21 Яну 2016, 12:53

Здравейте,
Вчера беше денят на варката и смея да твърдя, че се получи най-добре от всичко до момента. Всичко мина както го бях пресметнал, като изключим охлаждането :(
Първо, тъй като имам малко проблеми с големите съдове у дома(не достигат), реших да направя озахаряването в 4 литра вода за кг малц, а промиването да го направя с 3 литра за кг. малц. Сипах малца при температура на водата от 70гр., автоматично падна до 64-65 и почти не съм пипал 45 минути. След това внимателно го докарах до 71-73 градуса, там постоя 10 минути, йодната проба беше ок и се засилих към 78гр. Промиването мина ок, само веднъж ми се наложи да спра кранчето да разбъркам изцяло(до дъното на лаутертюна). Разбира се течноста, която тръгна след това я върнах да мине за втори път. Към края на първоначално приготвената вода за промиването, пак ми се видя, че ще излезе по-малко от плануваното количесто и пак с по-голям екстракт и реших да стопля още 6 литра вода. Прекарах и нея и го сложих да се вари. В края на промиването екстракта беше около 10-10.5.
Реших да варя 70 минути. На 10тата минута сложих 15 грама Нъгет с 11% АА, а на 60тата добавих 25 грама Цитра с 12.5АА, 8 грама счукан кориандър и 25 грама настъргана портокалова кора.
Тъй като все още си нямам серпентинка реших, че няма да слагам ледени бутилки за охлаждане, а просто ще зария тенджерата в снега. Да, ама не. След час охлаждане температурата беше паднала до около 60 градуса, ако не се лъжа. Тук изскача един въпрос - При какви температури хмела отделя горчивина, тъй като като я слагах да ферментира ми се стори доста горчива като за ИБУ около 31, според калкулатора. Притеснявам се от бавното охлаждане да не е станало повече, не че не се пие де, ама за момента малко ми бяга идеята за слабо горчива бира.
В крайна сметка във ферментаторите влязоха около 23-24 литра с плътност около 12.5/13 по Плато, което като го смятам излиза около 74-75% екстрактивност и малко се чудя, дали някъде не съм сбъркал сметките :D
А докато се вареше пивото бях отделил един буркат с пивна мъст и 2 лъжици захар, в който сложих дрождите да се съвземат. Буркана се опитах да разпределя пропорционално във ферментаторите(19 литрова туба и 10 литрова туба) 2:1. По-малко от 24 часа след заквасването вече почва бавничко да бълбука, има около 1 пръст пяна. Обаче се оказа, че в хола е около 16 градуса, когато няма нищо включено и ще търся по-топло местенце за ферментаторите. След малко отивам на поход в мазето, тъй като имам подозрения, че там е по-топло от вкъщи :mrgreen:
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот Martin » 21 Яну 2016, 14:50

Доколкото си спомням от добавянето на ароматна порция хмел по време на охлаждането, трябва да се слага към 80-85 градуса. Така че много вероятно горчивината да излиза на повече от 85. Но само предполагам.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 904
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 21 Яну 2016, 15:24

Ами добавих още 20тина минути на калкулатора и ми показва, че в най-лошият случай ИБУ-то трябва да е достигнало 45. Предполагам, че това ще се отрази на по-слаб отдаден аромат от цитрата, но все пак ми останаха 25 грама за сухото охмеляване :dance:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот victoryvt » 21 Яну 2016, 15:35

Няма страшно, после след ферментацията постепенно ще намалее леко и горчивината.
А и под 90 гр. едва ли има съществена утилизация на горчивините, тъй че може да си спокоен.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1961
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот Foreigner » 21 Яну 2016, 18:23

Хубаво е да завиеш тубите с одеяла, независимо къде ще ги държиш, за да намалиш до минимум загубите на топло.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 225
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 21 Яну 2016, 22:04

Благодаря за включванията, завил съм двете туби с чаршави плътно към двете тръби, които щедрата топлофикация твърди, че топлят апартамента ни. Може би поне 2 тубички ще успеят да стоплят :mrgreen:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 132
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта