Страница 3 от 5

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 10:22
от ALL_ON
Точно защото е както казва по подразбиране, затова не го споменават колегите :) Въпреки, че аз не загрявам до 78 преди промиването, бирата пак става :D

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 20:28
от lunna
Здравейте!
Имам въпрос относно ейла, спечелил сребърна шишарка на Biela Vrana 2016. Направих го и много се хареса както в къщи, така и на приятели. Но не знам дали от меда, или от нещо друго, прави страхотна пяна, когато отворя бутилката; поне половината изтича. Мерих току-що pH, точно 4,5 е. Няма неприятен вкус, дори напротив - колкото повече отлежава, толкова по-приятна става.
Та, въпросът ми е, след като има мед, трябва ли после допълнително да се слага пивна мъст или друг подсладител за газировка? Дали не става много и затова да е толкова силно газирана? В случая аз сложих 10% пивна мъст, отделена след варенето и замразена във фризера до момента на влагането й във ферментиралата бира.

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 20:58
от cervesa
Че като си сложила мъст ,защо реши да добавиш и мед?Или обратното?
Медът е сладък,съответно има захари,които ще изферментират и газират бирата,нали?Колко да сложим?Четем или питаме!
А както е казал Учителят:"Питай и ще ти бъде отговорено!" , ама преди да да извършим действието....
Наздраве!,Бих бил радостен да се запознаем и да опитам бирите ти!

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:28
от karakondjul
@cervesa, до колкото разбирам от това, което тя е писала е, че е следвала рецептата, а именно мед при flameout-a, след това ферментация (където се предполага, че дрождите ще хапнат и от захарите на меда) и след ферментация и преди преди бутилиране е сложила от мъстта за газировка в което има логика, нали?

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:39
от cervesa
@караконджул:Не можах да намеря абзаца където се препоръчва мед:(

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:40
от karakondjul
Northern brewer 10% aa - 15gr 60min + 15gr 30min
И 200gr мед точно като почваш охлаждането


На предната страница

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:41
от bojo
10% от пивната мъст за газировка е множко. При плътност около 13Р и приемем, че дрождите усвояват до около 3Р остават 10гр захар на литър - сериозна газировка.
Като се замисля стават около 11гр дори.

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:48
от cervesa
@караконджул-мерси.Ама аз разбрах,че лунната го е турила за карбонизация.Сори!
Бойо,е прав!

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:53
от karakondjul
В тази връзка някой може ли да ми обясни защо се прави тази гимнастика на газиране с мъст като просто може да се сложи захар, декстроза и т.н и да не се занимаваш с допълнителни упражнения?

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:56
от 5th-hokage
Според мен от мъст за газиране по добро няма - в нея има всички необходими хранителни вещества и минерали необходими на дрождите и най-хубавото, е че са си от същата варка :)