Червен ирландски ейл!

Модератор: Martin

Червен ирландски ейл!

Мнениеот brokenerror » 04 Май 2014, 20:24

IMAG0075[1].jpg


1. Български светъл пилс малц - 1.8кг.
2. Караарома - 300гр.
3. Карапилс - 200гр.
4. Хмел Цитра внесен на три пъти - в началото на вренето, 20 мин. преди края и 5 мин. преди края (около 10гр. на внасяне).
5. Дрожди Нотингам.

1. Размесване на 50гр.
2. Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62.
3. Задържане на 62 10 мин. и вдигане до 67.
4. Задържане на 65-67 40 мин.
5. вдигане до 75 - 15 мин.

Озахаряването беше с 9л. вода, а промиването - с 10л.

13 по брикс преди ферментация.
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 70
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот brokenerror » 04 Май 2014, 20:27

IMAG0027[1].jpg
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 70
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот SDS » 03 Окт 2014, 15:09

И aз нaпрaвих червен ейл.
Не съм търсил определен стил основно искaх червен цвят и IBU около 40.
рецептaтa е:

60l. дозa
Pale ale-11kg.
Caraaroma-1kg.
хмел
мaгнум-60гр- 70мин.
Жaтец-50гр-10мин.
Ирлaндски мъх-10мин.
1/3 водa зa озaхaрявaне
1/4 водa зa промивaне
65'С зa 55мин., кaто пaднaхa до 62'С
72'С зa 10мин.
78-80'С промивaне
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот SDS » 03 Окт 2014, 15:19

IMG_20141001_132214.jpg
Червен ейл!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот alvinator » 03 Окт 2014, 16:04

Не съм спец по стила, но (тъй като попрочетох това-онова, подготвяйки се за амбър ейл) ирландското червено май е доста по-задължаващ стил, в сравнение с амбър ейла, да речем. В смисъл - малко пяна, малко хмел, повече малцови нотки. Всички сме пили Килкени, да речем.
Докато амбър ейла (който също може да се нарече червен?), доколкото гледам категорията в BJCP, си е наполовина отворена категория - много размити граници, много разнообразие :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот victoryvt » 04 Окт 2014, 11:17

Амбър ейл има обаче само в американски стил описан в BJCP.
А аз понеже си го харесвам във всякакви варианти съм пробвал и с немски хмел и английски дрожди. Пак е чуден, но с друг аромат.
Който иска да е баш по ирландски - нека пробва с малко добавка на ръжен малц, има го вече в магазина и него.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1982
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот brokenerror » 14 Юли 2015, 20:43

В събота отново ще правя червен ейл, много ми хареса, определено ми е фаворит този стил.. Само че ще има някои промени, да видим какво ще стане.. :)
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 70
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот victoryvt » 12 Дек 2015, 11:01

Утре ще варя ето това в стил Irish Red Ale :

1. Pale ale malt - 52%
2. Vienna malt - 16%
3. Carared malt - 26%
4. Caraaroma - 5.2%
5. Печен ечемик - 0.8%

Хмел :
1. Фугълс - 90 мин. = 21 ИБУ
2. Голдинг - 15 мин. = 3 ИБУ
3. Голдинг - 5 мин. = 3 ИБУ

Дрожди - Нотингам при ниска температура на ферментация (16-18градуса)

Водата ще е от чешмата, може би ще добавя съвсем малко гипс.

Озахаряване - директно на 64-65гр за 30 мин. и след това загряване до 72, пауза 10 мин, загряване до 76 и промиване.

Целта е 13-13.5% Плато , цвят 30 EBC, горчивина 26-27 IBU.
Алкохол - около 5.2-5.3%

Ако има желаещи да участват във варката - черпя с тиквеник (Pumkin Ale) или с един псевдолагер с чешки хмел Сладек.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1982
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Martin » 12 Дек 2015, 13:03

Миналият месец и аз варих Червен ирландски ейл. Открадната рецепта от homebrewtalk. На никулден отиде едно 5л кегче, и предизвика фурор дори и сред не любителите на бира. Ето я и рецептата.

Pale ale - 3.6kg
Caraaroma - 500gr
Carapils - 200gr
Melanoidin - 200gr
Flaked oats - 250gr

Northern brewer 10% aa - 15gr 60min + 15gr 30min
И 200gr мед точно като почваш охлаждането

Озахаряване 40мин на 65градуса

Дрожди - S-04 стартер от стара утайка.
OG - 1.056 / 21л
FG - 1.016


Невероятен малцово меден вкус, лело сладникава.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот vencok » 24 Дек 2015, 11:20

Викторе тоя гипс специален ли е и дали ще го има в магазина ако е
vencok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Мар 2013, 08:51

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта