Барли уайн

Модератор: Martin

Re: Барли уайн

Мнениеот adnankata » 16 Мар 2014, 16:15

Препоръчаха ми като за начало да се пробвам с бира тип портър или стаут. Много ми се иска да я опитам преди да се пробвам аз да направя. Някой да има в наличност, ако трябва ще си платя не е проблем това???
adnankata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 03 Яну 2014, 12:39

Re: Барли уайн

Мнениеот SDS » 16 Мар 2014, 18:00

И aз съм нов кaто теб нaпрaвил съм едвa 4-5 вaрки предимно светли ейл бири и еднa пушенa по червеникaвa лaгер и не съжaлявaм, че прежaлих някой лев дa нaпрaвя совстенa бирa. С удоволствие бих ти прaтил без пaри, но не се зaдържa мног при мен. Подaрявaм нa приятели a и прaвя мaлки вaрки по 20л. В моментa нямaм никaквa чaкaм дa ферментирa един вaйцен. Времето се стопля незнaм дaли не е по добре дa зaбъркaш някой светъл ейл.
Aз се зaпaлих много по товa хоби и не съжaлявaм.
Нaздрaве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Барли уайн

Мнениеот victoryvt » 17 Мар 2014, 11:06

Колеги или както казва един от първите домашни пивовари - Станислав от Димитровград :
Другари Пивовари,
Ние затова я правим тая асоциация, затова ги правим и сбирките и конкурсите - за да може всеки да тества успешните бири на колегите си.
Да обменяме опит, да коментираме грешките си и т.н.
Който желае да види, да пипне и да вкуси домашна бира е добре дошъл на всяка такава среща, независимо дали е или не е член на АДПБ.
А и защо да не стане член ?
Срещу 50лв. годишен членски внос получава от 5 до 10% отстъпка в електронния магазин, както и достъп до закритата секция на форума - където има много информация от по-високо ниво, отделно че може да участва на състезанията без да плаща такса за оценяване на бирата си (таксата е от 5 до 10 лв.на образец бира)
Най-близката такава среща е на 12.04.2014 в бирария Ягерхоф в гр. Пловдив.
За повече информация - проверете в темата за самата среща - намира се в раздел "Срещи,конкурси,състезания на АДПБ", а за най-мързеливите : http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=19&t=2707&sid=d51a14cba04a69a2eda6f1178ecf8136

И едно предложение - не чакайте , а варете бира !
Аз ако бях чакал преди 3 г. да пия домашна бира, пък след това да я мъча ...
И малц съм си правил от ечемик, то нямаше от де да се купи.
Обикновено първата бира винаги се получава добра, нещо като пъсмета на начинаещия. След това вече който удържи на първите провали и продължи - става пивовар.

Наздраве и наслука.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Барли уайн

Мнениеот mirix » 17 Мар 2014, 13:05

Мъдри слова Викторчо и истински!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 864
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Барли уайн

Мнениеот adnankata » 30 Мар 2014, 18:55

Здравейте, някой може ли да ми каже сравнително лесна рецепта за светъл ейл? благодаря предварително!
adnankata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 03 Яну 2014, 12:39

Re: Барли уайн

Мнениеот cervesa » 30 Мар 2014, 19:30

cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Барли уайн

Мнениеот victoryvt » 06 Сеп 2014, 17:08

Американски барли уайн (ечемичено вино) :

Почнах го, да видим какво ще стане.

Зърно :
1. 3кг. пейл ейл малц Вайерман.
2. 200гр. карамюних тип 2
3. 200гр. караарома
4. 200гр. меланоидинен
5. 1кг. бяло брашно :)

Разбира се, можеше да е 4кг. пейл малц, но аз реших да си поекспериментирам с озахаряване на брашното.

Ето какво направих :
Започнах с размесване на брашното с 3 л. студена вода !
Това се налага защото така най-лесно се избягват бучките.
Може да се употреби и миксер.
След добро размесване добавих и около 400гр. от пейл малца и започнах бавно загряване с бъркане до 45 гр., след малка пауза достоплих и до 50, пак пауза около 10 мин. и плавно до 55 за още 15 мин. и оставяне така за 10 и бързо до 72 и там пауза около 15-20 мин.
Тези процеси правят следното :
В ниските температури се активират ензимите фитаза, протеазите, бетаглюканазите и др. , които преобразуват белтъците и бетаглюканите в брашното (то не е малцовано), както и подкиселяват леко майша.
Отделно осигуряват нужните азотни вещества за бъдещата трудна ферментация (висок екстракт и съответно алкохол).
На 72 гр. действа алфа амилазата и втечнява нишестето в брашното.
Следва дозагряване до завиране и поддържане на вренето 15 мин. (разваряване)
Охлаждане с още 3л студена вода и добавяне на още 4л. вода на около 65 гр.
До тук сме внесли 10л. вода.
Добавяме и останалите малцове и още 3л. вода на около 70 гр. и ако трябва дозагряваме кашата до 66 и така задържаме 45 мин.
Следва достопляне до 72 и пак пауза 10 мин. , йодна проба и ако е ок, дозагряване до 78 и прецеждане и леко промиване с не повече от 10л. вода.
Прецеждането трябва да е бавно и качетвено, за да се обере каквото може от захарите, но и най-вече да не се рзреди много бирената мъст.
Целта е 20% Плато след вренето.

В момента глася прецеждането.
За охмеляване съм нагласил Нъгет и Цитра.
Общото ИБУ ще се целя да бъде 100.
Но и ще оставя повечко Цитра за аромат.
Освен това вренето може и да стигне 2 часа, за да успея да сгъстя бирената мъст до 20% Плато.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Барли уайн

Мнениеот victoryvt » 07 Сеп 2014, 13:16

Вренето не се наложи да се преудължава много - от 90 го направих 105 мин. и екстракта след охлаждане показа 23% с рефрактомер, а след прецеждане и на утайките и на влизане във ферментатора - точно 22%
Резултатът е 12л. с 22%

Дрождите ...
US05 в конска доза от 20гр, за 12л. (четворно повече от нормалното), освен това предварително развити в министартер започнат 6 часа преди заквасване.
Защо е нужно това предозиране ?
Много просто - началната захарност е двойно повече от на нормална бира (т.е. имат да ядат двойно повече захари) , освен това ще се натрупа до 10% алкохол, който в края на ферментацията ще я забави до степен да не може да завърши, отделно дето ще искаме да добавим и още малко захари за газировка и то при вече наличен 10% алкохол.
Всичко това предпоставя една трудна и продулжителна ферментация, която за да се доведе до край без неприятни миризми изисква сериозно количество живи и витални дрождеви клетки.
Обикновено барлиуайна го ферментират върху утайка от предишна варка портър или в случая с американския барлиуайн - ИПА.
Но аз реших да започна с чисти дрожди, за да не рискувам да си натреса някоя зараза от предишна варка.

Хмел ...
30 гр. Нъгет за 90 мин. и 50 гр. Цитра за 5 мин. и всичко това за някакви си 12л. бира :)
ИБУ 112

В момента водният клапан пърпори като моторетка. Много са яки тия американски дрожди,но да видим дали няма да пооголят тялото на бъдещата бира.
Смятам да я ферментирам в два съда - една седмица в единия и една в другия и ако се наложи да поостане в него до пълно завършване.
В един за два седмици 100% ще развие дъх на дрожди (разлагащи се).

За бутилковата доферментация и газировка мисля да добавя ако се наложи и малко винени дрожди за шампанско - Vitilevoure DV10
Но нека видим накъде ще отиде главната ферментация.

Ефективност : 57% практическа екстрактивност.
12л. по 0.22 са 2.64кг. екстракт
2.64 / 4.6 = 0.57

Т.е. въпреки търсения висок екстракт ефективността е паднала от типичните 65-66% за малки варки до 57%
Това обаче е за сметка на голямото извиране - започнах с малко над 20л. мъст с екстракт 15-16 и финиширах с 13л. гореща с 23, която стана 12л. с 22 във ферментора.
Спрях прецеждането при пивна мъст с около 6-7% изтичаща от чучура на лаутертюна.
Има и друг вариант - правите си две бири - за барлиуайна събирате само сладката пивна мъст (около 20%) , а промивните води с около 7-8% обща плътност (след катоот лаутертюна е изтекла до 2%) ползвате за някакъв лек английски битер с екстракт около 10-11.
Така и ефективността няма да пострада и вренето ще е нормално.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Барли уайн

Мнениеот daniel.trifonov » 08 Сеп 2014, 11:37

Викторе, в какво ще отлежава след ферментацията?
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Барли уайн

Мнениеот victoryvt » 08 Сеп 2014, 16:59

Е, буре нямам ...
В бутилки.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта