Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Модератор: Martin

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Ное 2014, 18:56

Честита успешна, първа варка на новия колега!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот ijg_24@abv.bg » 28 Ное 2014, 19:29

Благодаря!
Със сигурност няма да е последната!
Кроя пъклени планове за по големи количества :mrgreen:
ijg_24@abv.bg
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Ное 2014, 21:22

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот ijg_24@abv.bg » 28 Ное 2014, 21:40

"Моторчето" работи..... :dance:
ijg_24@abv.bg
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Ное 2014, 21:22

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот ijg_24@abv.bg » 30 Ное 2014, 16:41

Ферментацията намаля....но колкото гледам количеството толкова повече ми се вижда малко.
И затова без да чакам резултата, днес заредих тенджерката отново.
Рецептата е същата. ...
Прикачени файлове
2014-11-30 15.37.10.png
Готовата мъст за варене...
ijg_24@abv.bg
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Ное 2014, 21:22

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 09 Дек 2014, 19:49

2014-12-09 18.45.34.png

Много добра на вкус нооооо....слаба газировка!
Не знам къде е проблема....газирана е но по слабо, сложих 5гр. на литър захар, преварих я на сироп в микровълновата...ама ще си я глътна с кеф!
Ай наздраве!
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот bojo » 09 Дек 2014, 21:59

С 5гр/л захар действам постоянно и лош резултат не съм видял. Според мен или не е отлежала още (младичка е още :lol: ), или капачките изпускат (имал съм случай).
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 09 Дек 2014, 22:04

Не знам...ще пробвам пак и ще видя.
По важното е че стана на вкус!
Мноооого съм доволен от този факт! :mrgreen:
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот rajev » 10 Дек 2014, 08:07

Колега delf като я бутилира бирата на колко градуса бяха бутилките и за колко време? стъклени или пластмаса ,защото ако всички са били стъклени неможеш да разбереш кога ще започнат да се втвърдяват ,затова ако пълниш стъкло пълни поне една пвц за да следиш газировката.При бутилирането сложи ли малко дрожди в бутилките???
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 10 Дек 2014, 09:49

В пвц бутилки от 2 литра, една седмица престой на около 20 градуса, бутилките се стегнаха, но дрожди не съм ръсил.
Може и от това да е, просто да не е имало достатъчно животинки.
На другите две бутилки ръснах по малко и затворих бирата сега в събота така че ще имам база за сравнение.
:whistle:
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот victoryvt » 10 Дек 2014, 12:01

Кой щам са дрождите ?
Това е от голямо значение, както и колко време е стояла бирата във ферментатора.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1982
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта