Ръжен ейл

Модератор: Martin

Re: Ръжен ейл

Мнениеот Dave Lombardo » 29 Юни 2018, 09:07

Martin написа:...Няма нужда да се прави при озахаряване.

Не само, че няма, ами и "...can lead to a loss of body and head retention"
Без да коментираме какъв маджун става майша ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 148
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Ръжен ейл

Мнениеот ВескоВарна » 04 Юли 2018, 11:17

ОG 14P след 10дни ферментация по рефрактомер 5.5Р?
След корекцията излиза 0.4Р ?!?!? Къде бъркам?
Варка -22бр.
Малц -188,1кг.
Бира - 966л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Ръжен ейл

Мнениеот Dave Lombardo » 04 Юли 2018, 15:51

Сигурен ли си в температурите на озахаряване?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 148
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Ръжен ейл

Мнениеот ВескоВарна » 04 Юли 2018, 17:18

Обикновено проверявам първата да е 65С, другото е калкулатор.Йодния тест беше като от учебник.Светло кафяво към жълто. На тази варка не ми стигна водата и догрявах малко вода от бойлера, последните 7-8Л може да са били 70-75С. Ще проверя рефрактометъра....
Варка -22бр.
Малц -188,1кг.
Бира - 966л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Ръжен ейл

Мнениеот Dave Lombardo » 05 Юли 2018, 10:35

Имах предвид дали първата температура е била наистина 65.
За първата ми ever бира ползвах един калпав термометър и си мислех, че озахарявам на 65-66, а се оказа, че температурата реално е била 61-62.
Падна под 1Р и стана суха като сюнгер.
Предвид опита ти е малко вероятно да работиш с калпав термометър, но не пречи да го калибрираш, поне да го изключиш като възможна причина :)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 148
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Ръжен ейл

Мнениеот ВескоВарна » 05 Юли 2018, 15:18

Термометъра ми е лабораторен, не ме е лъгал. Мисля, че е от при Виктор. Рефрактометъра също е изправен, макар да е изпускан 1-2 пъти. Вече е в бутилки. След 2 седмици ще знам какво си имам. :D
От края на април до сега съм сварил 330-340л бира ....4 варки. Сега като гледам с резервите да имам към 250л. 15-16 каси стъклени бутилки и т.н
Варка -22бр.
Малц -188,1кг.
Бира - 966л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта