Страница 1 от 2

Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 14:46
от Dr1nata
Изображение Изображение
клик върху снимките за уголемяване

Миналата година забърках, както се изразява един колега от форума "нещо като бохемче". Толкова ми хареса, че тая година го повторих и увеличих количеството :D Ето я и рецептата:

Малц:
Бохемски пилс - 90%
Карапилс - 10%

Хмел: IBU 40
Premiant - 23-25 IBU 80min
Saaz - 1гр/л 20min
Saaz - 1гр/л 15min
Saaz - 0.7-0.8гр/л 10min
Saaz - 0.7-0.8гр/л 5min

Вода:
1:3/1:4 - "Трапезна вода с много ниска минерализация, постигната чрез обратна осмоза. На водата е извършена обработка с обогатен с озон въздух. Обща минерализация <50мг/л. pH=6.8-7.2" Aro от Metro (розова капачка)

Температурни паузи:
Тази година добавих една протеинова пауза за 10 мин, следва покачване на газовия котлон до 64*-66* и задържане там за 50мин. По план бяха 45мин, но докато подготвя декокцията за следващата пауза от 71*-72* се позабавих. Там пауза още 15мин и нова декокция до 76*-78*, машаут и промиване.

Дрожди:
Даймънд лагер 11.5гр. Миналата година ги събудих с мини стартер след промиването с първия изтекъл уорт, тази се пробвах да им направя нещо като стартер за 24ч., защото щях да заквасвам и по-голямо количество. Явно не съм се справил много добре, защото фермантацията тече бавно и продължително

Миналата година веднага след лагеруването и необходимото време за газировка и престой в хладилника бирата ми се стори с доста силни флорални нотки. Като че ли се усещаше и плодова сладост, но след още около месец вкусовете се изравниха и стана доста приятна за летните жегички бира. Образуваше висока пухкава пяна и влизаше много добре, особено сутрин след нощна смяна или вечер с мезе и мач от ШЛ :D

Изображение

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 15:06
от mayosha
Ехааа, поздравления за готиния етикет и гравираната (брандирана) чаша! А и за биричката де... :)
Наздраве!

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 11:39
от vsd
Dr1nata, етикета е наистина страхотен, направо кърти. Ти ли си дизайнера?

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 12:21
от st_jivko
Благодаря за рецептата,Dr1nata.
Вчера сготвих първия си лагер.
Кога да очаквам активност на дрождите,които са Brew Masters Pilsner 10гр. със стартер от 24ч. на 7 гр.?
Температурата на въздуха е 11 гр.

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 13:27
от Martin
Стартера на 7 градуса ли го подготвя? Много ниска температура бе Живко.

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 13:53
от victoryvt
Аз вече втора варка правя с Маури Лагер.
Впечатленията ми са че най-добре действат на 12гр. и нагоре, но в никакъв случай не се отказват и под 10. Просто по-бавно свалят екстракта , но за две седмици свичко приключва даже и под 10гр.
В момента съм заквасил новата варка с утайка от старата и темп. в бидона е 11гр. и пада, но активност вече има (15 часа след заквасване), но още не се усеща ЦО2.
Намислил съм да ги оставя на каквато температура реши околната среда (в момента е около 8 гр. в гаража) да видим ще бачкат ли.

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 14:04
от cervesa
@victoryvt:Баварска бира с австралийска мая,че и раух!!?? :D :o

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 15:45
от st_jivko
Мартине,то със стартера стана малко играчка.
Вечерта беше на 16 гр. и на сутринта ми се беше запенил доста.
Сложих го в хладилника на 7гр. и така до вечерта,когато
го засях.18 ч. след това,т.е. преди няколко минути активността
е почти 0.Приместих го на околна температера 15 гр.

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 16:00
от Martin
Това шоково охлаждане от 16 на 7 на стартера хич не ми харесва. Може да си ги стресирал животинките. Стартер дори и за лагер не е проблем да е на 16гр. После лекичко го закарваш на 14-13 и засяваш мъст със температура 11. Ама от 16 да ги набучиш на 7 ....

Re: Bohemian Wannabe

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 17:21
от st_jivko
Осираки ли да очаквам?