6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот MadButcher » 02 Май 2018, 16:04

dr_slavov написа:. Имаше два амбър ейла и едно ESB които бяха невероятни. .

Единият Амъбр беше мой . Имах съмнения, че излиза от стила с повече плодов вкус, но събрал е общо 39т. Днес си видях и диагустационния лист. Повече от доволен съм от оценката - дебютант съм все пак. :lol:
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 180
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот stoyanninov » 02 Май 2018, 17:45

малко статистика понеже не ни работи сайта:
участвали мостри - 201 ( 159 - 2017г)
BG-92 - 46% ( 81 - 51% - 2017г)
HR-61
CZ-1
ES-2
HU-6
MK-1
RO-21
SK-8
SL-4
TU-5

Mедали:
Злато: BG-3 (7-2017г); HR-2; RO-2; SK-1; SL-1
Сребро: BG-2 (4-2017г); HR-6; RO-1
Бронз: BG-6 (5-2017г); HR-2; RO-1

общо:
BG-11 (16-2017г)
HR-10
RO-4
SK-1
SL-1

средна оценка: 31,91 ( средна оценка 2017 - 32,02)
средна оценка BG: 30,47 (средна оценка 2017 - 31,37)
оценки над 35т: 73 - 35% от всички
оценки над 45т: няма

та общо взето малко по-ниско ниво, за сметка на повече мостри.
БГ с най-много медали, по малко и по ниска оценка в сравнение с миналата година ( само за миналата имам пълни данни). Процента на участие леко е паднал, но не драстично.
Прикачени файлове
chart.png
разпределение оценки
chart.png (7.33 KiB) Прегледано 880 пъти
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 180
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот stoyanninov » 02 Май 2018, 18:08

И според мен туй е доста важен топик за дискутиране
Радо, това което засягаш - дали да се приемат всички стилове по BJCP2015 и как да се комбинират за да е честно, на мен ми е дерт от миналата година. От една страна искаме да е максимално популярно, най вече в БГ, но резултата тази година е 58 стила и под стила бира, които трябваше да разделим в 9 категории...
......ще продължа да пиша довечера......
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 180
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот cervesa » 02 Май 2018, 19:39

Тази година всичко беше "софтуерно" управляван!(За което,отново благодаря на Стоян Нинов,както и за цялостната организация,администрация,транспортизация, и т.н.)

По света се прави така,когато се спазва софтуера!!!
Предните години сме журирали и оценявали съгласно BJCP gude,НО БЕЗ намеса на софтуера,т.е. сме класирали по точки и по мини БОС,ръчно!!!
НО,пак казвам-компютъра нямаше 100% ви права!
Дали ще продължаваме да следваме стриктно BJCP правила,категории и софтуер-решава Организатора,демек АДПБ!!!
Свят широк,правила различни-репутация различна!

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот Martin » 03 Май 2018, 09:11

Групирането на стиловете според мене тази година беше супер. Софтуеъра се е справил отлично. Миналата година имаше някои разминавания които не ми хареасха особено, но наистина няма начин при толкова много стилове и подстилове.
Не мисля че е по-добре ограничение до 6-7 стила, мисля че така би паднало доста участието като хора. Другото което ме гложди - ХОРА, участвайте бре. Бива ли толкова малко БГ участници? Срамота.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот stoyanninov » 03 Май 2018, 09:43

софтуера ви благодари искрено за добрите думи :)
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 180
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот ALL_ON » 03 Май 2018, 09:50

:D :clap: :text-thankyoublue:
stoyanninov написа:софтуера ви благодари искрено за добрите думи :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот stoyanninov » 03 Май 2018, 11:20

И според мен туй е доста важен топик за дискутиране
Радо, това което засягаш - дали да се приемат всички стилове по BJCP2015 и как да се комбинират за да е честно, на мен ми е дерт от миналата година. От една страна искаме да е максимално популярно, най вече в БГ, но резултата тази година е 58 стила и под стила бира, които трябваше да разделим в 9 категории...
......ще продължа да пиша довечера......
Ако обаче останем само с 9 стила (както е Бела Врана) това много ограничава участниците и може да има негативен ефект. Ние на Бела Врана няма нужда да се правим, понеже вече си я има и е доста популярна :)
Може да се помисли и за хибриден вариант - пак да се обявят 9 категории, но предварително да се каже - във всяка категория се приемат тези, да речем 4 стила, които ние предварително сме подбрали така, че да са съизмерими. Така ще имаме по голям обхват от стилове, но все пак ще минимизираме горепосочения проблем.

Другият набелязан проблем е начина на оценяване - дали да има само медали в категория или да има и грамоти над даден праг.
Тук ще засегна няколко неща: Ние сме се съгласили да провеждаме конкурса по правилата на BJCP, а те казват следното: когато дадена категория се оценява в различни кръгове и от различни съдийски комисии (поради зададения праг на допустими мостри на съдя на кръг, който варира от 8 до 12), се налага провеждането на миниБОС кръг, в който отиват мострите, подбрани по предварително зададен критерий. Критерият тази година беше следният: От всеки кръг, напред отиват първите трима по точки, като минималния праг беше 35т. Комисиите имаха свободата да решат да пратят две или една мостра напред, ако преценят че няма достойни претенденти, Имаше два случая в които комисията реши да прати напред 4 мостри, защото са преценили, че и четрите заслужават. Така се получава кръг с най-добрите мостри от основното журиране и те се състезават рамо до рамо. И тук вече идва проблема защо една бира, която е оценена да речем с 39 точки, не взема медал, а друга с 37 има сребро примерно. Целта на този миниБОС е уравниловка - мострите да се състезават при абсолютно равни условия рамо до рамо и да се избегнат разликите в ден, час и комисия от съдии. Дотук с формалносите.

Опция е да се промени условието за първите три - да се каже, че над 35т примерно отиват на миниБОС независимо от броя мостри. Има риск обаче това да направи миниБОС рунда бавен и тромав и не елиминира възможността златото да има 37точки а бронза 45. Това е неизбежно ако искаме да отличим само трима в дадена категория.

Другият вариант, както каза Мартин, е да се награждава по точки, в категории и да има прагове. Ако вземем обаче примера на Бела Врана - там праговете са следните ( в 50 точков еквивалент): 30-37 точки - бронзова шишарка; 38-45 точки - сребърна шишпарка; 45-50 точки- златна шишарка. При тези условия и като погледнете разпределението на оценките по горе, ще се получи следното нещо: с бронз ще се отличат 99 мостри, със сребро 43 и нито едно злато. Това са общо 142 мостри или 71% от всички. Това поне на мен не ми звучи сериозно. Ако вдигнеме прага за бронз от 30 на 35 точки ги намаляваме на половина - 73 ще получат грамоти, което пак ми се струва много, но поне са по малко от половината.
Има и хибриден вариант - след медалите да се раздават "Почетни отличия" за всички които да били на миниБОС, ( ако се реши всички над 35т примерно, да отидат на миниБОС) и да се включат в класирането, което се публикува. Тук обаче може да има същият проблем - как аз с 40 точки имам само почетно отличие, а Груйо с 38 има сребро.
Или имаме грамоти по точки за всчики над даден праг, или имаме полуфинали, които определят медалисти. Всеки метод си има предимстра и недостатъци
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 180
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот dr_slavov » 03 Май 2018, 13:24

stoyanninov написа:Може да се помисли и за хибриден вариант - пак да се обявят 9 категории, но предварително да се каже - във всяка категория се приемат тези, да речем 4 стила, които ние предварително сме подбрали така, че да са съизмерими. Така ще имаме по голям обхват от стилове, но все пак ще минимизираме горепосочения проблем.
Това ми звучи най-логично и честно. Когато стиловете в категорията са подбрани така, че да няма големи разлики вкусово и ароматно няма да има ощетени. Факт е, че в дадена категория може да има трима медалисти от 5 бири, а в друга от 50, но всички стилове ще имат шанс за медал.
Раздаването на грамоти (шишарки) на 70% от участниците, ще обезцени наградите.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 445
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: 6-ти международен конкурс за домашно пиво-България 2018

Мнениеот Martin » 03 Май 2018, 14:37

dr_slavov написа:Раздаването на грамоти (шишарки) на 70% от участниците, ще обезцени наградите.


Наградите са си награди. Първо, второ и трето място са си постижения. Говорим за някакво признание за бирата която си направил, ако е оценена подобаващо. Не виждам това как ще обезцени първото ти място, даже напротив, при толкова добри наградени бири, ти да си даже и преди тях. И никой не казва да са на 70% от участниците. Това винаги може да се дискутира, да се изчисли и да се види на какви точки да се дават.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта