Страница 5 от 9

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2017, 22:42
от Delikatesi.es
Не очаквай бистротата и цвета на шуменско, но чак пък черна като тъмна бира... Дай снимка да видим.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 00:34
от Omnisciens
Прекалено е голяма снимката и не ми дава да я кача. С процеса на ферментация започна да се променя цвета. Сега е с цвят на боза (малко по-тъмна може би). Предполагам, че ще се променя още

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 20:07
от Delikatesi.es
Точно това е правилния цвят и вид на този етап.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2017, 01:39
от Omnisciens
Супер :obscene-drinkingcheers: благодаря за информацията. След 3-4 дни ще бутилирам и след около 2 седмици ще споделя дали се е получило!

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2017, 13:11
от Omnisciens
Здравейте! Пак изпадам в момент на паника :D. В петък (24.03) бутилирах пивото и днес влязох в стаята, където го държа и усетих силен аромат на бира/хмел. Натиснах леко една от капачките и ми се стори, че поддава. Вдигнах една от бутилките за капачката и издаде съскащ звук. Възможно ли е отделеният СО2 да е създал такова налягане, че да е повдигнал капачките и в момента целият газ да излиза навън, и вследствие на това да не се получи газировка? Ако е така, какво да правя? Да сменя капачките и да сложа нови или със затварачката да натисна повторно сегашните капачки?

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2017, 13:28
от ultrashock
Колко грама/литър захари си сложил и как го направи точно(директно в бутилките, захарен сироп във ферментатора и т.н.)? С каква затварачка и капачки затваряш?

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 01:44
от Omnisciens
Сложих по около 6-7 гр/л захар като предварително я кипнах в малко вода (захарен сироп) и я смесих с отделената от ферментора бира, преди да бутилирам. Използвах такъв тип затварачка http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=119 , но не точно тази.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 07:16
от petiomalchev
И аз имам такава затварачка, тя е за затваряне на бутилки с високо оширение на гърлото от типъ на бутилките на Загорка ретро.
Като затварям бутилките ги натискам три пъти на по 120 град., до сега съм нямал проблем.
Затварящата форма е коносовидна и ако е ниско оширението на гърлото не може да стесни добре периферията на капачката, навярно заради това изпуска.
Ако са с високо гърло ги мини втори път, ако не са търси друга затварачка.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 08:19
от ultrashock
С такава затварачка затварям всички бутилки и нямам проблем. Използвал съм такива от Шоферхофер, Аргус(от Лидл за еднократна употреба са) и най-вече от Столично. Имам няколко от Rhombus, перфектни са, останалите са каквито съм събрал с времето. Най удобни са зелените, защото се вижда до къде сипваш. Затварям първо основно, след това минавам още веднъж-два пъти в други посоки за по-сигурно.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2017, 08:41
от petiomalchev
Прав си днес пробвах с бутилка на Гларус става идеално, щом става за нея значи и за другите с ниско оширение на гърлото става.
Аз не посмях да пробвам с друг вид освен с бутилките на Загорка ретро. Но за напред ще знам.