Страница 2 от 2

Re: Кухненска варка нагледно

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 08:20
от victoryvt
Е, браво !
Това отива директно в раздела за обучение на начинаещи.

Re: Кухненска варка нагледно

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 12:12
от yotov87
поздравления
правилно ме насочиха към тази тема :)
имам един въпрос свързан с памучната тениска ....
и аз си мислех за нещо такова .... не съм варил никога ... но мисля когато промивам да направя 3 сита
едно за едрите зърна, едно за по дребните и едно финно - мислех си за някакъв плат или 10 - 15 марли
после прочетох че има някакъв мъртав обем в лати....нещо си .....
това с тениската ми се струва приемливо .... когато го правиш така получават ли се разни плуващи неща в крайната бира за пиене

Re: Кухненска варка нагледно

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 15:37
от mayosha
За "лати....нещо си" правилно си разбрал, има мъртъв обем в лаутертюна, но не е болка за умиране :) Аз се отказах от този вариант, защото е по-голяма хамалогия – повече съдове, повече чистене... за толкова малки варки не си заслужаваше според мен.

Идеята с марлите също съм я пробвала, ето пример с мрежа за пържене на картофи и марля:
_DSC7288.jpg
Първите няколко литра ги минавах повторно, защото са по-мътни (което се прави и с лаутертюна), но като цяло може да получиш доста бистър резултат дори с марля на един кат, както е на снимката. Проблема тук беше, че точно тази мрежа събира до 1 кг малц. Също така марлята не е много подходяща за преизползване, докато торбата отива в пералнята и излиза като нова.

Относно разните "плуващи неща в крайната бира за пиене", ще го кажа така: ако до крайната бира за пиене стигнат частици още от промиването на малца, те ще са ти най-малкия проблем на бирата :) До крайната бира се минава през още няколко цедки, а специално при промиването, целта е да не останат частици от малца, които да врят с пивната мъст.

Прецеждането през памучен плат (торба) със сигурност няма да допусне никакви частици. Точно обратното се получава – дори и най-дребните частици остават в торбата и я затлачват, което пък забавя прецеждането.

Ето и илюстрация за ушиване на въпросната торба (не че трудно човек да се сети :)):
teniska.png