Страница 5 от 5

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2015, 23:15
от dog123
Здравейте пивовари :)
Имам въпроси относно технологията за приготовление на биричка в частта:
"8. Промиване - в отделен съд с двойно дъно и канелка (лаутертюн) - ако не можеш да си го направиш - продава се за 15-20лв. Гледа се леглото с малцовите трици да не остава сухо и се долива периодично по един два литра вода с темп. 78 гр. (надвишиш ли я - прецеждането става прекалено бавно , ако ли пък е под 50-60 гр. има опасност да се екстрахират горчиви танини от люспите на малца) Като за първи опит те съветвам да го караш на максимална скорост без да се замисляш за това колко е бистра течността -нека е мътна,но да не изстива."
Въпросите ми са:
1. Понеже няма налични /лаутертюн-и/ с каква големина са отворите му? Доколкото разбирам това е нещо като сито? Моля поправете ме ако бъркам.
2.През това "ситене" минава цялата варка , и после се долива цялата вода за промиване?

<офтопик: Виктор,
1. относно квас-а , сега като се прибрах, и си захраних квасчето , мога да определя че то мирише както някогашната боза, на прав път ли съм?
2.Защо е нужна нова регистрация при поръчки от магазина / ново потребителско име за форума , защото старото е заето от самия мен/?
3. Моля когато видиш поръчката ми , ако има нещо объркано коренно, свържи се с мен да ме поправиш, или ми драсни един телефон за връзка на лично/ замених продукти по рецептата поради неналичност/
офтопик>

Поздрави :text-thankyoublue:

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2015, 09:52
от victoryvt
Форумът и магазина са свързани с обща база данни, но всеки си има собствена система за регистрация.
Най-правилният начин е да се регистрираш само в електронния магазин с мейла си и там по време на регистрацията се задава ник-нейм за форума, така ще влизаш с една парола и в двете системи.
Тъй като вече е късно - карай с двете регистрации или ако държиш - мога да ги премахна и двете и да те регистрирам аз наново.

Относно лаутертюна - пуснал съм наличности. Аз го изработвам ръчно и поне засега винаги имам материали, но понякога забравям да пусна наличност в магазина.
Ако ще си го правиш сам - отворите са с размер 2-3мм, без значение. Изрежи си и един диск от мрежа за мухи (против мухи) от тази черната, тя е по-здрава и го сложи над отворите да е между тях и малцовата каша. Така прецеждането се подобрява още повече, а и може да се работи с по-големи отвори.

За повече подробности - на ЛС (и там си пиши истинското име , защото стават грешки в магазина :) ).

/Случи се следния куриоз - обажда ми се човек да му изпратя пеха метър , но не желае да се регистрира в магазина, по телефона - аз чувам Плевен за офис на Еконт на Братя Миладинови. Поглеждам в системата на Еконт и виждам че там наистина има техен офис, но се води на съседната улица. Изпращам стоката, на другия ден човекът ми звъни и казва че ходил до този офис на Еконт и нямало пратка за него. Аз проверявам и виждам че е там - Плевен, офис до ул. Братя Миладинови ... пиша му - там е - Плевен Братя Миладинови - оказва се че той бил казал Сливен , а не Плевен. А в Сливен също има ул. Братя Миладинови и на нея също има офис на Еконт :angry-screaming:
Да не напомням за случая с "Козлодуй" - обажда ми се клиент и иска пратката по неговите думи да е "Офис на Еконт Козлодуй" и аз я изпращам за гр. Козлодуй, а той имал пред вид - София, офис на Еконт на ул. Козлодуй ... (без въобще да сме споменавали думата "София")/
Тъй че ... по телефон работа не се върши !

Ха наздраве !

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 16:31
от karakondjul
Здравейте на всички!
От известно време следя форума и смятам да се реша на първата крачка. Като за първа варка смятам да използвам рецептата публикувана в тази в тема, но с намалени съставки и вода наполовина.

1. 2кг. Светъл малц български /този мисля да го сменя със Pale Ale Malt от магазина. Предполагам е подходящ/
2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.
3. 20 гр. хмел Халертау + по желание още 5-10 гр. за ароматизация в края на варенето.
4. Дрожди Нотингам или Young's - 11гр.

Като цяло ми е ясно какво да правя, но изникват следните въпроси.

1. При положение, че съм намалил съставките и водата наполовина то следва ли да намаля и количеството дрождите - тоест на 5.5гр?

2. Температурата на помещението (килерът ми) в което смятам да държа ферментатора е със средна температура ~26 градуса като в по-горещи дни достига 28 градуса докато в мазето измерих температура 22 градуса като вечерта пада на 20. Та идеята ми бе да държа ферментатора в килера и след като бутилирам да преместя бутилките в мазата. До колкото разбирам от прочетеното температурата в диапазона 18-20 е много подходяща за вторичната ферментация при ейловете, но ме притесняват температурата в килера. От прочетеното разбирам, че дрождите "работят" най-добре в максималната температурна граница до 25 градуса и ме притеснява да не ги уморя. Какво мислите?

3. Понеже не разполагам с лаутертюн, то при промиването мисля да имповизирам както е направил колега от форума. Това е негова снимка
Изображение
В случая питането ми е на каква височина да бъде марлята? По-високо или по към дъното на кофата? Ако е по-високо то това би ли помогнало за аерирането?

4. От прочетеното виждам, че озахаряването е в следните температурни диапазони 35-45-50-55-62-72-78. Тази схема само за ейловете ли се отнася или за повечето стилове с горна ферментация?
Или другото примерно виждам рецепта за ейл в която са упоменати съставките но не и процеса (температурите) за озахаряване. В такъв случай може ли да се ползва следната схема като универсална:

размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин.
загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин.
загряване до 67гр. и държане там 45 мин.
загряване до 72 гр. и там държане 15 мин.
загряване до 78 и подготовка за промиване.

Да разбирам ли че всяка пауза като времетраене варира в зависимост от вид малц или се определя от рецептата или от двете?

Ами към момента това са ми въпросите. Очаквам отговорите и да ги мятам :) Към момента съм правил само бира от "кит".

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 17:41
от victoryvt
Като за първи опит най-добре недей гледа никакви схеми на озахаряване, а просто размеси малца с по 3л. вода на кг. малц , която е затоплена предварително на около 73-75 гр. и след размесването ще падне на 65 - поддържаш я 45мин. и след това дозагряваш на котлон или с доливане на вряла вода до 75-76 и промиваш с още 4л. вода на 78 гр. (общо за 1кг. малц - 7л. вода)
Вариш 1 час с първия хмел, добавяш втория , вариш още 10-15 мин. и охлаждаш колкото може по-бързо.
Оставяш така да се утаи за час и после изваждаш бистрото без мътилката , а нея прецеждаш през тензух на 2 ката и добавяш каквото пусне във ферментатора.
Заквасваш с 1 доза дрожди за 20-25л. и следиш ферментацията да не е при над 25 гр. вътре в съда.
Как ще охлаждаш на тия жеги не знам ...
И недей гледа околната темп. Вътре в съда е поне 5 градуса нагоре.
След 5-7 дена ферментация - бутилираш с по 7 гр. захар на литър бира. Седмица на стайна темп. и после седмица в хладилник.
Общо 20-21 дена.
Дозата дрожди в тая жега може да се намали до 50% даже. И пак е много бурна ферментацията.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 18:03
от karakondjul
Благодаря ти за насоките, но ще ти бъда признателен ако можеш да отговориш и на останалите въпроси, които ме вълнуват.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 23:16
от ChinoMoreno
Ето и моята първа бира. Много съм доволен! :text-thankyoublue:

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 10:19
от damyan_rm
Честито! Още много да си направиш.

Наздраве!

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 17:12
от ВескоВарна
Привет! Благодаря за рецептата, ще я пробвам.
Искам да питам, виждам че при първата ферментация не се слага захар, може ли след нея да се газира с СО2? Тогава трябва ли да се чака?
Ако втората е задължителна, може ли да се ползва изкуствен подсладител или фруктоза?

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 18:49
от Martin
Със СО2 става на момента или поне за ден и пиеш. За бутилкова газировка със подсладител не става. Трябват ти захари които ферментират. Бяла захар е най добре. 5-7 грама на литър.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 19:51
от victoryvt
Тая тема се оспами, заключвам я.
Новобранците, много моля четете !
На всички тези въпроси има отговори, особено за подсладителите - дрождите не са прости като нас хората че да се лъжат от вкус на сладко, а да им даваш аспартам.